Mistä huulipuna oikein koostuu? Entä voivatko ne aiheuttaa ikäviä oireita? Tutkimme asian. 

Öljyjä, vahaa, väriaineita

Perinteinen huulipuna koostuu vahoista, öljyistä ja väriaineista. Vahoja ovat esimerkiksi karnauba- ja kandelillavaha, lanoliini, karitevoi sekä ruusu- ja mehiläisvaha. Öljyinä käytetään esimerkiksi manteliöljyä, risiiniöljyä ja silikoniöljyä. Vahoja lisäämällä huulipunasta saadaan täyteläisempi, öljyjä lisäämällä kiiltävämpi. Sekä vaha että öljy hoitavat ja suojaavat huulia.

Varo tuoteväärennöksiä

Huulipunissa voi olla pienen pieniä määriä epäpuhtauksia, esimerkiksi raskasmetalleja, jotka päätyvät suun kautta elimistöön. Epäpuhtauksien määrä vastaa kutakuinkin juomaveden ja hengitysilman sisältämää tasoa.

Vaikka käyttäisi huulipunaa ahkerasti, sitä ei voi "syödä" niin paljon, että epäpuhtauksista aiheutuisi haittaa. Tämä koskee EU-alueella myytävää kosmetiikkaa. Sen sijaan halvat, kaukomailta tilatut tuoteväärennökset voivat sisältää mitä tahansa talomaaleista lyijyyn ja elohopeaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile kämmensyrjään

Huulipunan ainesosat voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tavallinen oireiden aiheuttaja huulipunissa on lanoliini. Ennen kuin ostaa huulipunan, kannattaa kokeilla kämmensyrjään, miten iho reagoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mattaa vai kiiltoa?

Uudet, nestemäiset mattahuulipunat levittyvät kuin huulikiilto, mutta kuivuvat nopeasti mattapintaisiksi. Niissä ei ole vahaa, ja ne saattavat kuivattaa huulia. Perinteisellä kiiltopunalla saa kauniit ja luonnolliset huulet.

Kuori ensin

Huulipuna levittyy kauniisti, kun huulet ovat kuoritut ja kostutetut.

Voit tehdä huulille kuorinnan harjaamalla ne hammasharjalla ja hoitovoiteella. Huulikuorintavoiteen voi tehdä myös itse: sekoita sokeria esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyyn, hiero seos hellästi huulille ja pyyhi pois. Rasvaa sitten huulet.

Asiantuntijana farmaseutti, estenomi Annina Nyholm, Yliopiston Apteekki.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla