Mistä mahtaa olla kysymys, kun jo noin 100 metrin kävelyn jälkeen tuntuu jaloissa ja pakaroissa ankara pistely? Se asettuu 5 minuutin pysähtymisen jälkeen, ja taas odottelun jälkeen voi kulkea pienen palan. Pyöräillessä tätä ei ole. Lääkärit eivät ota kantaa. 92-vuotias hyväkuntoinen mies

Onpas kiusallista. Oireisto kuulostaa lannerangan ahtau­mataudilta. Sen tyyppioire on katkokävely, johon liittyvät tuntohermojen puristusoireet.

Niitä ovat alaspäin säteilevä kipu, pistely ja puutuminen, joka levossa hellittää.
92 vuoden iän saavuttaneella on lannerangassaan paljon nivelrikosta johtuvia muutoksia, kuten luupiikkejä.

Ne ahtauttavat selkäydinkanavaa, ja tietyssä liikkeessä tai asennossa hermot litistyvät ja synnyttävät mainitut oireet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos taivutat selkää taaksepäin niin paljon kuin se menee ja jos minuutin sisällä nuo samat pistelyt alkavat juosta pakaroissa ja raajoissa, diagnoosi on jo aika varma. Pidä polvet suorina testin aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaivaa hoidetaan fysioterapiassa. Siellä rohkaistaan jatkamaan aktiivista arkiliikuntaa ja tehdään harjoitteita, jotka vahvistavat selkää tukevaa lihaskorsettia. Lisäksi käydään lihaskireyksien kimppuun.

Jos lannerangan ahtaumasta aiheutuu sietämätöntä kipua ja hermon halvaantumisen piirteitä, potilas pitää lähettää ortopedille. Tämä arvioi, onko leikkaushoito tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla