Ksylitolipurkan jauhaminen on tuttua puuhaa suomalaisille, estäähän koivusokeri hampaiden reikiintymistä. Aikuisille hammaslääkäri suosittelee kuitenkin mieluummin pastilleja.

Ksylitolin suotuisat vaikutukset keksittiin 40 vuotta sitten. Nyt on saatu selville, että sitä käytetään väärin: liian pientä purkkapalaa jauhetaan suussa liian pitkään.
 
Oikea annostus on kaksi palaa – 5 minuutin ajan.

– Aikuisten ei kannata jauhaa purkkaa minuuttiakaan. Niin monella on löysyyttä leukanivelissä ja kireyttä puremalihaksissa. Pari kolme ksylitolipastillia on parempi tapa, monessa muussakin mielessä, korostaa hammaslääkäri Reetta Suokas.

Mitä vaikutuksia ksylitolilla on ikääntyvän suun terveyteen?

– Syljenerityksen vähentyessä (varsinkin lääkityksen vaikutuksesta) reikiintymisriski kasvaa. Ksylitolipastillit ovat kelpo keino lisätä syljeneritystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä unohda fluoria

Aikuisilla reikiintymistä enemmän ongelmia aiheuttaa kuitenkin ikenien vetäytyminen. Paljastuneella hampaan kaularangalla ei ole suojaavaa kiillettä, mutta sen korjaamiseen tarvitaan ksylitolia järeämpiä keinoja, eli vahvaa fluorausta.

–Toki ksylitolista on kaiken ikäisille kiistatonta hyötyäkin. Se vähentää plakin määrää ja sen tarttuvuutta hampaan pintaan: hampaat on helpompi puhdistaa. Mutta hampaiden huolellista harjausta ei korvaa mikään kikka.

Pesujen suhteen kannattaa kuitenkin pitää tolkku päässä: aamu- ja iltapesu riittävät. Panosta sähköhammasharjaaan, käsittele välit hammaslangalla tai tikuilla jo ennen pesua.

–  Joskus ruokavalio voi olla ”liian terveellinen” tai hapan, joten eroosiolle alttiita hampaita ei kannata rassata liikaa, muistuttaa Suokas.

Sopii diabeetikoille

Ksylitolin plussia on sekin, että sopii diabeetikoille – koivusokeri nostaa veren sokeria hitaasti. Mutta sama energiamäärä siinä on kuin tavallisessa sokerissa.

– Kaiken  kaikkiaan hampaille on turmiollisinta jatkuva napostelu- ja siemailukulttuuri. Oli ihminen minkä ikäinen hyvänsä.

Lapsenlapsille kannattaa edelleen ostaa vain ksylitolinamuja. Niiden hyödyt hampaitaan ”vaihtaville” ovat verrattomat.

Mutta liika on liikaa ksylitolissakin. Tuloksena voi olla vahvat hampaat, mutta löysä vatsa.

Ksylitolin suositeltu päiväannos = 5 g.
Sen saa 3 x 2 purukumipalasta tai 8 pastillista.
5–10 minuutin imeskely tai pureskelu riittää.

Lähteenä myös www.cloetta.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla