Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Monen ihmisen uni-valverytmi sekoittuu ja uni häiriintyy.

Kesäaikaan siirtymistä on perusteltu alun perin energian säästöllä. 1970-luvun energiakriisin aikaan ajateltiin, että kesäaikaa noudatettaessa energiaa kuluu iltaisin vähemmän kun päivän valoinen aika siirtyy myöhemmäksi. Energiansäästön kannalta näin lienee, ainakin keväisin ja syksyisin, vaikka toisaalta on arveltu myös, että kuumilla alueilla energiansäästö hupenee, kun ilmastointilaitteita joudutaan pitämään päällä pidempiä aikoja.
 
Viime vuosina kesäaikaan siirtymisen tarpeellisuus on ajoittain puhuttanut suomalaisia. Pysyvästi talviaikaan siirtymisestä tehtiin kansalaisaloite noin vuosi sitten, mutta se sai vain noin 4500 kannattajaa.

Unitutkijat ovat kritisoineet joka keväistä ja syksyistä kellojensiirtoa. Ihmisellä on sisäinen kello, jonka hitaalla tahdistumisella uuteen ”aikavyöhykkeeseen” on vaikutuksia terveyteen ja jaksamiseen. Unitutkijoiden mukaan aikojen vekslaus aiheuttaa turhaa väsymystä ja heikentää työtehoa.

Taloudellinen kanssakäyminen voisi helpottua, jos oltaisiin samassa ajassa Euroopan kanssa. Myös uuden "talviajan" aurinkoisilla aamuilla voisi olla uni- ja valverytmiä edistävä vaikutus. Tämä voisi olla ratkaisu koululaisten aamuväsymykseen. Jos kelloja siirrettäisiin pysyvästi, niin aamulla olisi valoisempaa.

Tutkija Tuuli Lahden väitöskirjatutkimuksen mukaan kesä- ja talviaikaan siirtyminen häiritsee sekä uni-valverytmiä että nukkumisen tehokkuutta. Ne, jotka ovat lyhytunisia, kokevat vuorokausirytmin muutokset haitallisempina kuin pitkäuniset.

Pitkään jatkuessaan vuorokausirytmin muutoksilla saattaa olla yhteyksiä jopa syövän syntyyn. Tämä riski liittyy jatkuvaan vuorotyöhön. Esimerkiksi Non-Hodgkin-lymfooma on yleisin yötöitä tekevillä.

Kesä- ja talviaikojen siirrot aloitettiin Suomessa pysyvästi 1981. Kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä ja talviaikaan lokakuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä. Siirtyminen tapahtuu kaikissa EU-maissa samalla kellonlyömällä eli klo 03.00 keväällä ja 04.00 syksyllä. Euroopan unionin pysyvä kesäaikadirektiivi tuli voimaan vuonna 2002.

Lähteet: Tutkija Tuuli Lahti: Circadian Rhythm Disruptions and Health. Fysiologian alaan kuuluva väitöskirja, Helsingin yliopisto 2008.
Unitutkija Jussi Virkkala, TTL.
www.eurooppatiedotus.fi

Kumpaan suuntaan?

Suomalaiset lienevät jo tottuneet kellonsiirtoon melko hyvin, mutta sen muistaminen, kumpaan suuntaan kelloja käännetään, aiheuttaa joskus hämmennystä. Hyvä muistisääntö on, että kelloa käännetään aina ”kesään päin.” Nyt syksyllä kesä on takana, joten kelloa käännetään tunti taaksepäin tulevana sunnuntaina kello 04.00.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju