Marevanin rinnalle on tullut viime vuosina uudella tavalla vaikuttavia lääkkeitä. Mutta kenelle ne sopivat?

Kuka tarvitsee veren hyytymisen estohoitoa ja miksi?

Ensinnäkin ne, joilla on ollut laskimoveritulppa tai keuhkoveritulppa. Myös monet leikkauspotilaat tarvitsevat tällaista antikoagulaatio- eli AK-lääkehoitoa. Yksi iso ryhmä ovat tekoläppäpotilaat, joilla on niin sanottu mekaaninen tekoläppä: he syövät pysyvästi hyytymislääkettä.

Kaikkein yleisin syy hyytymislääkkeiden käyttöön on kuitenkin sydämen rytmihäiriö, eteisvärinä. Eteisvärinään liittyy selvä aivoinfarktin riski ja siksi moni eteisvärinäpotilas tarvitsee veren hytymisen estäjää.

Mitkä ovat vanhan hyytymislääke Marevanin hyödyt? Kenelle lääke sopii?

Marevan on tehokas lääke siksi, että se estää verihyytymien kasvua ja katkaisee ikään kuin taudin etenemisen. Marevanin ansiosta elimistön oma korjaava järjestelmä pääsee siivoamaan tarpeettomat hyytymät ilman kohtalokkaita seurauksia.

Eteisvärinässä lääke estää sydämen sisäisten hyytymien syntymistä. Toisin sanoen: kun hyytymiä ei synny, ne eivät myöskään lähde sydämen eteisestä liikkeelle ja tuki aivo- tai muita valtimoita.

Eteisvärinäpotilaan aivohalvausriskin Marevan-hoito pienentää kahdella kolmasosalla. Harvalla lääkkeellä on näin hyvä teho.  

Entä Marevanin huonot puolet?

Lääkkeelle ei ole vakioannosta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kunkin potilaan kohdalla on  tasapainoiltava riittävän vaikutuksen ja liiallisen vaikutuksen välillä.

Marevanin käyttäjän veren hyytymistä mitataan verikokeella, jonka nimi on INR. INR-koe pitää ottaa usein, alussa jopa muutaman päivän välein – ja hoidon vakiinnuttua noin kuukauden välein. INR-tasojen seuraaminen vie potilaan ja terveydenhuoltoväen aikaa ja on kunnalle kallista. Potilasta puolestaan saattaa stressata, putoaako tai kohoaako veren hyytymisarvo yli rajojen.

INR:n tavoitealue on 2–3. Jos INR painuu alle alarajan, on vaarana tehottomuus ja veritulpan synty; jos taas liian suureksi, kasvaa verenvuotojen vaara.
Marevanilla on myös lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja luontaistuotteiden kanssa. Tummanvihreiden kasvisten sisältämä K-vitamiini taas on Marevanin vastavaikuttaja. Marevanin kanssa ei siis voi syödä ihan mitä huvittaa.

Toisaalta Marevanin K-vitamiinisidoksessa on hyväkin puolensa: Jos Marevania käyttävä potilas joutuisi äkkiseltään vaikkapa leikkauspöydälle, Marevanin vaikutus saadaan kumottua nopeasti ja helposti.

Onko Marevan-seurantaan kehitetty mitään uusia konsteja aikaavievien laboratoriokontrollien sijaan?

On kyllä. Perinteisesti homma on tosiaan mennyt niin, että INR määritetään laboratoriossa ja lääkäriltä kysytään tuo arvo. Lääkäri määrää jatkoannostelun.
Nyt moniin terveyskeskuksiin on tullut hoitajavetoisia antikoagulanttiklinikoita, joissa INR mitataan pikamittarilla sormenpäästä. Tulos saadaan saman tien, ja asiaan perehtynyt hoitaja voi määrätä jatkoannoksen siltä istumalta.
Näin päästään yhdellä käynnillä ja ilman puhelinrumbaa. On myös olemassa INR-kotimittareita, mutta ne ovat kalliita.

Potilaita koulutetaan myös ottamaan vastuuta hoidostaan. He saavat tekstiviestinä INR-arvon ja ottavat yhteyttä terveyskeskukseen vain tarvittaessa.

Nyt tarjolla on ensi kertaa vuosikymmeniin uudenlaisia hyytymislääkkeitä myös eteisvärinäpotilaille. Miten nämä uudet lääkkeet, apiksabaani (kaupopaniemltään Eliquis), dabigatraani (Pradaxa) ja rivaroksabaani (Xarelto) eroavat Marevanista?

Niiden vaikutus veren hyytymisjärjestelmään on tarkempi, ja käytännössä ero on siinä, että annos on aina vakio. INR-kontrolleja ei tarvita, eikä näillä kolmella uudella lääkkeellä ole yhteisvaikutuksia ravinnon kanssa. Niin ikään haitalliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa ovat vähäisemmät kuin Marevanilla.

INR-kontrollien tarpeettomuus ei tosin merkitse sitä, että uudenlaisen hyytymislääkkeen käyttäjä säästyisi tyystin verikokeilta: Munuaisten toiminta vaikuttaa uudempien lääkkeiden annosteluun, joten munuaisarvoja on seurattava, samoin verenkuvaa on tarkkailtava.  

Ovatko uutuuslääkkeet toisin sanoen siis turvallisempia?

Aivan näin ei voi sanoa. Tosin apiksabaani, dabigatraani ja rivaroksabaani ovat tehokkaampia ja turvallisempiakin silloin, jos Marevan-hoito on sujunut huonosti ja INR-arvo heittelehtinyt. Lisäksi harvinaisen aivoverenvuodon riski on uusilla AK-lääkkeillä hieman pienempi kuin Marevanilla.

Toisaalta on muistettava, että käyttökokemukset uusista hyytymislääkkeistä ovat yhä rajallisia.

Saako uusista antikoagulanteista Kela-korvausta?

Eteisvärinäpotilas saa lääkärin kirjoittaman B-lausunnon perusteella uudenlaisesta hyytymislääkkeestä peruskorvausta – mutta vain siinä tapauksessa, jos Marevan-lääkitys on pitänyt hänen INR-arvonsa viitearvoalueella alle 60-prosenttisesti.

Eteisvärinäpotilaan Kela-korvaus on silloin 35 % lääkkeen hinnasta, jonka jälkeenkin päivän annos maksaa potilaalle runsaat kaksi euroa. Marevanin hinta on noin 10 senttiä päivässä.

Toki lääkäri voi määrätä potilaalle uudenlaisen AK- eli hyytymislääkkeen, vaikka Kelan korvausperuste ei täyttyisikään. Silloin potilaan pitä maksaa lääkkeen hinta kokonaan omasta pussistaan. Se tekee  vajaat 100 euroa kuukaudessa, eikä tuo summa kerrytä vuotuista lääkekattoa.

Millaisia terveyshaittoja uusista AK-lääkkeistä voi olla?

Uutuuslääkkeiden kohdalla hyytymisen eston kumoaminen on Marevania vaikeampaa. Jos potilas joutuu yllättäen vaikkapa tapaturmaan ja leikkauspöydälle, verenvuotoriski on usein suurempi uudenlaisen hyytymislääkkeen käyttäjällä kuin Marevan-potilaalla.

Miten toimitaan, jos hyytymislääkettä käyttävällä on edessään vaikkapa tekonivelleikkaus?

Siinä tapauksessa AK-lääke keskeytetään 1–4 vuorokautta ennen leikkausta. Tauon pituuteen vaikuttavat käytetty lääke, munuaisten toiminta ja suunnitellun leikkauksen suuruus. Jos aivohalvauksen riski eteisvärinäpotilaalla on niin iso, ettei AK-lääkettä voida panna tauolle, potilaalle annetaan ennen leikkausta lyhytvaikutteista hepariinia pistoksina.

Milloin Marevan-potilaan kannattaa harkita lääkkeen vaihtoa uudenlaiseen hyytymislääkkeeseen? Ja toisaalta: kenelle uudet AK-lääkkeet eivät sovi?

Vaihtoa kannattaa harkita, jos Marevan-potilaan INR-arvot heittelehtivät jatkuvasti yli tai alle viitearvojen. Silloin mennään vuoristorataa: Marevan on milloin alitehoinen ja milloin ylitehoinen.

Mutta jos Marevanin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, niin miksi vaihtaa halpa, hyvin tutkittu ja kelpo lääke helpommin käytettäviin mutta paljon kalliimpiin lääkkeisiin?

Vaikea munuaisten vajaatoiminta on este uusien AK-lääkkeiden käytölle. Uutuuslääkkeet eivät myöskään sovi tekoläppäpotilaille.

Asiantuntijana Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju