Mitä tarkoitetaan asentohuimauksella?

Minulla on todettu asentohuimaus. Mitä sillä tarkoitetaan? Kaatuilen ja kuljen joskus seiniin tukeutuen. Lääkettä ei kuulemma ole. Välillä huimaus on kuukausia poissa ja palaa taas. Maatessa koko sänky heiluu. Nimimerkki Kiittäen vastauksesta

Huimaus on inhottava tunne ja sitä on montaa sorttia. On kiertohuimausta, heitehuimausta, pyörrytystä ja tasapainon pettämistä.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen tarina on se, että pään kierto ja kallistaminen laukaisevat kuin kytkimestä kiertohuimauksen, joka on raju mutta kestää vain hetken. Usein se tulee maatessa, kun kylkeä käännetään. Hups, silloin lähdettiin!

Jos huimaus on herkästi tullakseen, kiertohuimauksen välähdykset tulevat todella milloin vain, kun asento muuttuu. Asentohuimauksen erityispiirteet tunnistaa aika helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärille tärkeä tieto on se, kummalle kyljelle – tai paremminkin korvalle – kääntyessä huimaus iskee. Oletetaanpa että oikealle. Silloin tiedetään että syy on oikean korvan tasapainoelimessä, sen kaarikäytävien nestekierrossa. Takimmaiseen niistä on kertynyt sakkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sakka saadaan liikkeelle ja pois kaarikäytävästä liike-sarjalla, Epleyn manööverillä. Aloitusliike on nyt se, että pää kallistetaan ja kierretään oikealle ja potilas autetaan selälleen. Hups, ja sitten mennään!

Huimauksen hellittäessä puolen minuutin päästä lääkäri kääntää pään vasemmalle. 30 sekunnin päästä potilas käännetään kyljelleen edelleen vasemmalle niin, että nenä osoittaa lattiaan. Ja hetken päästä potilas sitten autetaan istumaan lavitsan reunalle. Huimaus loppuu usein kertalaakista.

Minä oon netistä tutkinut terveyspalstoja, ja huomannut että minullahan on muitakin sairauksia kuin ne joista ihan lääkäri on tehnyt virallisen diagnoosin.
-oikeastaan ainoa mikä puuttu, on eturauhasvaivat...

Mökin Akka

Sisältö jatkuu mainoksen alla