Alkoholiin liittyy paljon uskomuksia – mutta pitävätkö ne paikkaansa?

1. Konjakkimoukku illassa tekee hyvää verenkierrolle.  

TARUA Jo fingerporillinen viinaa voi sisältää alkoholia yli 10 grammaa. Alkoholin liikakäyttö lisää riskiä sairastua sydänlihassairauteen, nostaa verenpainetta ja suurentaa eteisvärinän todennäköisyyttä.

Riskijuomisen rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 annosta alkoholia viikossa.

2. Juomisesta ei ole haittaa, jos se ei ylitä riskirajoja

TARUA Riskijuomisen rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 annosta alkoholia viikossa. Ravitsemussuosituksen mukaan naisen ei tulisi käyttää yli 10 eikä miehen yli 20 grammaa alkoholia päivässä. Vähäisen riskin taso ei tarkoita turvarajaa: sitä pienempikin alkoholinkäyttö voi suurentaa haittariskiä.

Alkoholinkulutus on pysynyt viime vuodet suurin piirtein samalla tasolla.

3. Suomalaiset juovat enemmän kuin ennen.

TARUA Alkoholinkulutus on pysynyt viime vuodet suurin piirtein samalla tasolla. Kehitykseen on vaikuttanut se, että samaan aikaan kun vanhemmat ikäryhmät ovat alkaneet käyttää enemmän alkoholia, nuoremmat juovat aiempaa vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Alkoholin ongelmakäyttäjää voi olla vaikea tunnistaa.   

Suomessa on noin puoli miljoonaa alkoholin ongelmakäyttäjää.

TOTTA Liiallista ryypiskelyä voi jatkaa pitkään ilman, että muut sitä huomaavat. Suomessa on noin 500 000 alkoholin ongelmakäyttäjää. Heistä valtaosa, 60–70 prosenttia, on työelämässä. Sen takia työterveyshuollolla on merkittävä rooli alkoholihaittojen ehkäisyssä. 

Kuinka paljon on yksi annos?

  • Omaa juomista on helpompi arvioida, kun tietää, että alkoholiannos tarkoittaa 12 grammaa puhdasta alkoholia. Yksi annos on esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä, pieni pullo keskiolutta tai neljän senttilitran viinamoukku.
  • Pullon kyljestä selviää, kuinka paljon juomassa on alkoholia. Esimerkiksi monissa erikoisoluissa on alkoholia puolitoista- tai kaksinkertaisesti enemmän kuin keskioluessa. Tuopillisessa maukasta porteria voi siis olla kolmesta neljään alkoholiannosta.
  • Lasin kokokin merkitsee. On aivan eri asia, juoko 12 vai 24 senttilitraa viiniä, vaikka molemmat ovat viinilasillisia. 
  • Puolen litran viinapullossa onkin sitten jo 13 annosta.

Lähde: kaypahoito.fi

Juttu on julkaistu ET Terveyden numerossa 7/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla