Voiko kotihieronta olla terveydelle vaaraksi? Pystyykö kotikonsteilla korvaamaan käynnin fysioterapeutilla? Tässä asiantuntijan vastaukset kysymyksiin kotihieronnasta.

Ah, miten ihanasti se rentouttaa, kun rankan päivän jälkeen saa kotosalla antautua hierottavaksi. Mutta harvoinpa asuinkumppani on aivan ammattilainen. Mitä pitäisi tietää, jotta hieronnasta olisi iloa?

Asiantuntijavastaukset antoi fysioterapeutti Olli Haltia Porvoosta. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta hierojakouluttajana.

Onko kotihieronnasta oikeasti apua kireille lihaksille?

On toki. Jumissa oleviin lihaksiin tepsii melkeinpä millainen puristelu, sively tai painelu tahansa. Hierominen elvyttää lihaksen verenkiertoa ja silottaa lihasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kosketus on itsessään mukava keino tuottaa toiselle mielihyvää, vaikka lihaskipu tai jumittuma ei laukeaisikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko kuka tahansa hieroa ihan ketä vaan?

Maltti ja varovaisuus on aina valttia etenkin silloin, kun ei ole saanut minkäänlaista koulutusta hierontaan. Tärkeintä on kuulostella hierottavan tuntemuksia ja kysellä tältä, mitä hän haluaisi. Koskaan ei kannata lähteä liikkeelle voimalla, pikemminkin tunnustellen.

Hieronnalle ei ole yhtä oikeaa aikaa tai paikkaa. Hieroa voi yhtä hyvin pistäytyessään kylässä ystävän luona kuin kokoustauolla, kun kollega valittelee jumissa olevia hartioitaan.

Voiko kotihieronnalla korvata ammattihierojan tai fysioterapeutin antaman hoidon?

Ei voi – ainakaan niissä tapauksissa, joissa lihaskivut ovat pitkittynyttä tai pysyväistä laatua. Kotona ei edes kannata tähdätä niin sanottuun muokkaavaan hierontaan, joka kysyy ammattimaista, useiden eri hierontaotteiden ja eri lihasryhmien tuntemusta.
Kotihieronnassa tärkeintä on tuottaa toiselle hyvää oloa. Hierontaliikkeet on syytä tehdä hitain, pyörittävin, sivelevin tai lievästi hankaavin ottein. Käytössä ovat silloin lähinnä sormet, kyynärvarret ja kämmenet.
Mukava tapa hieroa toista on tehdä se näin: hieroja itse istuu sohvalla ja hierottava lattialla hänen jalkojensa välissä.
Jos hierotaan vaatteitta, hierontaöljy tai tarvittaessa aivan tavallinen kosteusvoide poistaa liiemmät kitkat.

Hieroessani toista oma kroppani alkaa puutua. Mitä teen väärin?

Hierontaliike ei ole lähtenyt kehostasi, vaan olet käyttänyt vain käsi- tai sormivoimiasi. Etsi mukava asento ja koeta nojata kehosi painoa hieman enemmän käsivarsiesi varaan.

Älä hiero yhtä paikkaa minuuttitolkulla, vaan vaihda hierontakohta toiseen 4–6 liikkeen jälkeen.

Ketä ei saa hieroa, ja milloin?

Älä koskaan hiero kuumeista ihmistä, sillä hieronta lisää kuumepotilaan pahaa oloa. Jätä ylipäätään itsensä sairaaksi, heikoksi tai raihnaiseksi tuntevan ihmisen hieronta ammattilaiselle. Suonikohjuisia jalkoja ei myöskään pidä hieroa.

Sen sijaan kipeätkin lihaspinteet kestävät napakkaa kotihierontaa, kunhan kuulostelet hierottavasi tuntemuksia ja toiveita. Lopeta heti, kun hierottava pyytää.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla