Isovanhemmat ovat huolissaan: pääsevätkö vanhemmat käsiksi heidän antamiinsa rahalahjoihin, jotka on tarkoitettu lapsenlapsille?

Teini-ikäiselle on vaikea keksiä mieluisia lahjoja. Siksi ajattelin siirtää 15-vuotiaalle pojantyttärelleni jouluina ja syntymäpäivinä rahaa hänen omalle tililleen.

Haluaisin kuitenkin tietää, onko hänen vanhemmillaan oikeus nostaa noita lahjoittamiani rahoja?

Haluan varmistaa, ettei näin tapahtuisi, koska rahat on tarkoitettu tytön käyttöön siinä vaiheessa, kun hän aloittaa opiskelun.
– Mummi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voitte avata pojantyttärellenne tilin. Tilisopimukseen merkitään teidän henkilötietonne ja että tili on avattu lahjoitustarkoituksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avaamallenne tilille voitte asettaa ehdon, jonka mukaan vanhemmilla ja alaikäisellä lapsella ei ole oikeutta käyttää tiliä ennen kuin lapsi täyttää 18 vuotta tai muun sovitun iän yli 18 vuoden.

Varoja ei voi tällöin lainkaan nostaa tililtä ennen sovittua ajankohtaa. Vanhemmat eivät voi muuttaa asettamaanne ehtoa.

Te ette saa pidättää itsellenne käyttöoikeutta tiliin, koska silloin rahat, jotka haluatte lahjoittaa, pysyisivät teidän omistuksessanne.

Lapsella ja hänen vanhemmillaan on oikeus saada tieto lahjoituksesta. Pankki voi ilmoittaa alaikäiselle lapselle annetusta lahjasta esimerkiksi lähettämällä tiliotteen lapselle. Tieto saattaa olla tarpeen vaikkapa lahjavero­­ilmoituksen tekemisen vuoksi.

Jos haluaa tallettaa alaikäisen nimiin sekä sellaisia varoja, joiden käytöstä hänellä ei ole oikeutta määrätä, että varoja, joiden käytöstä hänellä on oikeus määrätä, kumpaakin tarkoitusta varten kannattaa avata erillinen tili.

E.S.

Mummo kaipaisi vielä ko. asiaan verosuunnittelijan apua. Pystyn vain pienehköjä summia kerrallaan tallettamaan, mitä pitäisi huomioida, ettei lapselle tule joskus vuosien päästä mahdollisia ongelmia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla