
Pyöreitä vuosia, valmistujaiset, joulu tai syntymäpäivä? Kerromme, mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa antaa lapselle lahjaksi rahaa tai sijoituksia.
1. Kuinka isoja sijoituslahjoja kannattaa antaa?
Jos haluaa, ettei lahjan saajan tarvitse maksaa lahjaveroa, lahjan arvo pitää olla alle 4 000 euroa. Samalta lahjanantajalta voi saada lahjaverottoman lahjan kolmen vuoden välein. Kumpikin isovanhempi voi siis lahjoittaa lapsenlapselleen verottomana 3 999 euron arvosta sijoituksia tai rahaa kolmen vuoden välein.
2. En ajatellut antaa niin isoa pottia kerralla. Miten toimin?
Kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvot lasketaan yhteen, joten pidä lahjoituksista kirjaa.
Yli 3 999 euron lahjoista on tehtävä lahjaveroilmoitus verottajalle.
Pienemmistäkin lahjoista se kannattaa tehdä, vaikka niistä ei veroa tarvitsekaan maksaa. Ilmoituksen tekemisestä ja lahjan verotusarvon vahvistamisesta voi olla höytyä sitten, kun lahjan saaja myy lahjan ja pohditaan myyntivoiton veroa.
3. Entä jos en anna lahjaa vaan ennakkoperinnön?
Ennakkoperintö on luonteeltaan lahja, joten siitä maksetaan lahjaveroa kuten varsinaisesta lahjastakin. Rintaperilliselle, esimerkiksi lapsenlapselle, annettu tavanomaista suurempi lahja katsotaan pääsääntöisesti ennakkoperinnöksi.
Ennakkoperintö otetaan huomioon lahjanantajan perinnönjaossa ja se pienentää saajansa lain mukaista perintöosuutta.
4. Raha tuntuu helpoimmalta vaihtoehdolta – mutta kannattaako se?
Rahaa ei kannata jättää tilille makaamaan, sillä korot ovat niin alhaalla. Myös inflaation syö sijoituksen arvoa. Yksi vaihtoehto on sopia lapsen huoltajien kanssa, että lapsen tilille laitetaan rahaa, joka sitten sijoitetaan osakkeisiin tai rahastoihin.
Isomman kertasumman sijaan voi lahjoittaa myös pienemmän joka kuukausi.
Säännöllinen kuukausisumma voi olla maksimissaan 111 euroa, ettei lahjaveron raja ylity.
5. Mitä pörssiosakkeiden antamisesta on otettava huomioon?
Hajauta ostamalla eri yhtiöiden osakkeita ja osta kerralla isommilla summilla, vaikka 500 eurolla. Näin välityspalkkioiden osuus jää mahdollisimman pieneksi.
Vanhempien kanssa voi sopia, että lahjarahat siirretään lapsen pankkitilille ja rahoilla ostetaan osakkeita. Näin annettu lahja on siirretty rahasumma ja osakkeiden hankintahinta määräytyy osakkeita ostettaessa.
Tieto jää pankin asiakasjärjestelmään myyntitilannetta varten. Toinen tapa on se, että isovanhempi ostaa itse osakkeet ja lahjoittaa ne heti edelleen lapselle. Tällöin verotusarvo on ostohetken eli lahjoitushetken arvo.
Osakkeiden säilyttämistä varten tarvitaan arvo-osuustili. Pankit perivät säilyttämisestä maksua, Euroclear Finland Oy (entinen Suomen Arvopaperikeskus Oy) säilyttää osakkeita ilmaiseksi.
6. Miten sijoitusrahastot eroavat toisistaan?
Suurin ero on siinä, miten salkunhoitaja käyttää rahasto-osuuksia ostaneiden varoja. Korkorahastot sijoittavat nimensä mukaisesti korkosijoituksiin, yhdistelmärahastot korkoihin ja osakkeisiin, osakerahasto osakemarkkinoihin ja indeksirahastot jonkin indeksi mukaisesti.
Rahastosijoittamisen etuna on helppous. Pienelläkin kertasummalla hyötyy ammattilaisen sijoitusosaamisesta ja sijoitusten hajauttamisesta. Tarkista, paljonko sijoitusrahasto perii merkintä-, lunastus- ja etenkin hallinnointipalkkiota. Sitä peritään yleensä kuukausittain, vaikka rahasto tuottaisi tappiota.
7. Entä muut vaihtoehdot?
Sijoitusvakuutuksissa varat sijoitetaan yleensä sijoitusrahastoihin kertasummalla tai pienemmillä poteilla niin pitkäksi aikaa kuin sijoitusvakuutuksen ottaja haluaa. Isovanhempi voi määrätä vakuutuksen edunsaajaksi lapsenlapsen, joka saa varat käyttöönsä vaikka 25-vuotispäivänään tai lahjanantajan kuollessa.
Jos vakuutus erääntyy vakuutuksen ottajan elinaikana, tuotosta maksetaan pääomatuloveroa 30 prosenttia ja sijoitetusta pääomasta lahjaveroa siltä osin kuin se ylittää 3 999 euron rajan. Sijoitusvakuutukseen kuuluu myös henkivakuutus. Rintaperilliselle korvaus on 35 000 euroon asti verovapaa, ylimenevästä osasta maksetaan perintöveroa.
8. Miten varmistan, että lahja tulee varmasti lapsen käyttöön?
Alaikäisen omaisuutta hallinnoivat aina hänen huoltajansa. Lapselle ei voi avata esimerkiksi pankkitiliä ilman vanhempien suostumusta.
Valitettavasti toisinaan vanhempien erotessa lapsen tilille kerääntyneen omaisuuden käytöstä kiistellään. Sitä suuremmalla syyllä lahjat kannattaa aina dokumentoida.
Jutun asiantuntijoina Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä ja Pia Lehto-Halonen DanskeBankista. Artikkeli on julkaistu 2014 ja päivitetty 24.3.2016
Kysymys
ekalle kirjoittajalle joka antaa 5000 e. Mihin lapsi sen laittaa, 70 % ymmätämättömistä ensisijoittajista kärsii tappioita. Meillä on pidetty kaikki vanhemmilla, tosin autot on ostettu ja luottokortti annettu lasten tarpeisiin, mutta muuta ei ole annettu jotta perintö jää omille lapsille. Kannatta ottaa huomioon, 2 kolmesta eroaa. Naapurin vanhaparikin sano että neljäskin poika erosi ja jouduimme tutustumaan uuteen minijään, ovat 88 ja 92 vuotiaat.
Minä ainakin annan rahat käteen niinsanotusti sukanvarresta vaikka 5000 euroa kerralla lapselleni. matalien korkojen ansiosta kannattaako noita pankkiin viedäkkään..