Kannattaako testamentata mökki seitsemälle lapsenlapselle? Tähän ja muihin lukijoiden kiperiin perintökysymyksiin vastaa lakimies Tuomo Lindholm.

Miksi tekisin testamentin, omaisuushan menee lapsille tasan?

"Testamentti ei ole tarpeen, ellet halua vaikuttaa siihen, kuka lapsistasi saa esimerkiksi kesämökin tai auton. Kannattaa myös ajatella sitä, että lapsesi saattaa erota.

Haluatko ex-miniän tai -vävyn saavan puolet omaisuudesta, jonka lapsesi sinulta perii? Voit estää sen testamentilla."

Milloin vävyt ja miniät poissulkeva testamentti on tarpeen?

"Aina. Suosittelen sen tekemistä kaikille vanhemmille."

Ei testamenttia - kuka perii?

  • Lapset saavat kukin yhtä suuren osan kuolleen vanhempansa perinnöstä. Kuolleen lapsen perintö menee suoraan tämän lapsille. 
  • Leski perii lapsettoman puolisonsa. Lesken pesänjaossa lähtökohta on, että pesä jaetaan puoliksi molempien puolisoiden sukuhaaroille.
  • Vanhemmat perivät puoliksi naimattoman ja lapsettoman lapsensa. Tämän sisarukset saavat kuolleen vanhempansa osuuden tai koko perinnön, jos molemmat vanhemmat ovat kuolleet. Kuolleen veljen tai sisaren osuus menee tämän jälkeläisille. Jollei sisaruksia tai heidän jälkeläisiään ole, mutta jompi kumpi perittävän vanhemmista elää, saa tämä koko perinnön.
  • Isovanhemmat, tädit ja sedät tulevat perimysjärjestyksessä seuraavina.
  • Serkut eivät peri, joten jos tässä mainittuja sukulaisia ei ole elossa, perintö menee valtiolle.
  • Avopuoliso ei peri elämänkumppaniaan.

Kaikkiin näihin tilanteisiin voidaan vaikuttaa testamentilla.

Lue lisää aiheesta Perinnönjako-osiosta.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Tekisinkö testamentin?

Nim. Surutyö vielä kesken, tilanne olisi ehkä voitu korjata perunkirjoituksessa. Oliko siinä mukana pätevä perhejuristi? Ennakkoperintö olisi voitu mahdollisesti ottaa huomioon muulla tavoin, vaikka henkilö saikin saman vakuutuskorvauksen kuin muutkin. Saatan olla väärässäkin, mutta vaikuttaa siltä, että paljon papereita on allekirjoitettu ymmärtämättä niiden sisältöä. Pankkivirkailijoiden tehtävä on myydä sijoitustuotteita. Eivät he ole puolueettomia asiantuntijoita. Sijoituksia tehdessä on...
Lue kommentti

Tekisinkö testamentin?

Virkailijan olisi pitänyt selittää, mitä edunsaaja tarkoittaa, mitä vaihtoehtoja edunsaajan valinnassa on ja keitä mihinkin luokkaan, kuten omaisiin, luetaan. Mutta kannattaisi itsekin ottaa selvää asioista ennen kuin alkaa auttaa ikäihmistä omaisuuden hoidossa. Paperit kannattaa myös lukea ajatuksella ennen kuin allekirjoittaa. Vakuutus ja sijoitus ovat täysin eri asemassa kuoleman jälkeen. Vakuutuksesta, myös säästöhenkivakuutuksesta, saavat hyödyn ne ja vain ne, jotka on merkitty...
Lue kommentti