Haluatko tuhkauksen vai hautauksen? Kuinka paljon hautajaisesi saavat maksaa? Kaikesta hautajaisiisi liittyvästä voit määrätä tekemällä hautaustestamentin.

Hautaustestamentilla voit määrätä omien hautajaisiesi järjestämisestä.

Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin testamentti. Sitä tehdään kaksi samansisältöistä kappaletta, toinen hautaustestamentin tekijälle ja toinen hautaustoimistolle.

Hautaustestamenttiin liittyy aina hautaussuunnitelma, jossa voit yksilöidä haluamansa palvelut ja tuotteet. Voit määrätä esimerkiksi vain yhdestä asiasta, kuten tuhkaus tai hautaus, mutta yhtä hyvin voit tehdä hyvinkin yksityiskohtaisen suunnitelman omista hautajaisistasi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varat hautajaisiin otetaan omaisuudestasi tai varat voi tallettaa pankkitilille, joka avataan vain hautaustestamenttia vasten. Varat ovat hallussasi kuolemaasi asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hautaustoimiston kanssa tehdään ennakkotilaussopimus. Kuoleman jälkeen sillä hautaustoimistolla, jonka kanssa sopimus hautajaisten järjestämisestä on tehty, on oikeus nostaa varoja hautaussuunnitelman mukaisten hautajaisten järjestämistä varten.

On erittäin tärkeää, että kerrot hautaustestamentista läheisillesi tai ystävillesi. Hautaustestamentti on hyvä säilyttää sellaisessa paikassa, josta omaiset tai ystävät sen helposti löytävät eli kuten muutkin mahdolliset testamentit.

Hautaustestamenttia ei kannata säilyttää pankin tallelokerossa, koska se avataan usein vasta hautauksen jälkeen ennen perunkirjoitusta.

Mitä voit määrätä?

Testamentissa voit määrätä lähes kaikesta hautajaisiin liittyvästä. Esimerkiksi voit päättää, haluatko siunauksen tapahtuvat kappelissa, kirkossa vai hautausmaalla. Voit myös kertoa haluamasi muistotilaisuuspaikan ja jopa kahvitilaisuuden tarjottavat.

Voit kertoa tahtosi myös euroissa vaikkapa määräämällä kuinka paljon arkku tai arkun kukkakoriste saa tai sen pitää maksaa. Arkun, hautakiven, uurnan ja kukkalaitteen voit valita myös etukäteen.

Hautauslain mukaan vainajan tahtoa pitää kunnioittaa. 

Lisätietoja: Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry 

On tietysti aivan ymmärrettävää että Et lehdessä käsitellään paljon kuolemaa ja kaikkea siihen liittyvää.Onhan lukijakuntakin jo varsin iäkästä joten nämä asiat meitä useampia koskettavat.

 

Olen tehnyt hautaustestamentin jo vuosia sitten.

Vain tuhkaus. Ei lehti-ilmoittelua, ei mitään "tilaisuuta". Elossa ole lähin omainen laskee uurnan ja "näkemiin".

Sisältö jatkuu mainoksen alla