Kummalle puolelle kirkossa istutaan, tervehditäänkö omaisia, kuka kantaa arkkua? Entä milloin puheet pidetään?

Jokaiset hautajaiset ovat erilaiset, mutta tietty kaava toistuu kirkossa ja hautausmaalla tai uurnalehdossa. Tässä lista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon.

 • Omaisille tärkeää on tilaisuuden sisältö, läheisten ja ystävien läsnäolo ja heidän osanottonsa.
 • Osanotot, surunvalittelujen ilmaisut sekä tervehtiminen on hyvä jättää muistotilaisuuteen. Näin annetaan omaisille rauha siunaustilaisuudessa.
 • Mahdolliset puheet pidetään vasta muistotilaisuudessa.
 • Kappelissa ja kirkossa vainajan sukulaiset istuvat oikealla puolella. Muut ystävät, tuttavat, työtoverit ja puolison omaiset istuvat vasemmalla puolella. Lähiomaisille varataan tila etupenkkeihin. 
 • Kukkalaitteet voidaan laskea joko kappelissa, kirkossa tai haudalla. Omaiset sopivat yleensä asiasta etukäteen. Jos hautajaisiin on painettu käsiohjelma, siinä yleensä on maininta asiasta. Ensimmäisenä kukat laskevat lähimmät omaiset, sen jälkeen muut sukulaiset. Viimeiseksi tervehdyksen jättävät työtoverit ja ystävät. 
 • Kukkatervehdysten laskijat pitävät arkun vieressä muutaman sekunnin hiljaisen hetken. Sen jälkeen joku heistä lukee saattosanat, joka voi olla yksinkertainen "muistoa kunnioittaen" tai pidempi osanottoteksti.
 • Kukka tai kukkalaite lasketaan arkun viereen sille varatulle telineelle tai lattialle. Laskijat tervehtivät nyökäten äänettömästi omaisia ennen paikalleen poistumistaan.
 • Vasemmalla puolella istuvat laskevat kukat pääsääntöisesti vasemmalle puolelle arkkua ja oikealla istuvat oikealle. Kannattaa kuitenkin muistaa tasapuolisuus, että kukkia tulisi tasaisesti arkun kummallekin puolelle. Arkun päälle ei lasketa kukkia.
 • Nykyisin erityisesti tuhkahautauksissa on jonkin verran yleistynyt tapa laskea vain yksi kukka, joka asetetaan arkun sivussa olevaan laskokseen tai telineeseen arkun vieressä. Seuraa omaisten mallia.
 • Siunaus päättyy loppusoittoon, jonka jälkeen arkunkantajat arkulle. Usein suntio tai pappi pytää kantajia saapumaan arku äärelle. Kantajat lähtevät kantamaan arkkua ulos ja lähiomaiset liittyvät ensimmäisenä saattoon. Heidän jälkeensä saattoon liittyvät vainajan sukulaiset käytävän oikealta ja sen jälkeen vasemmalla puolella istuneet.
 • Jos kukat on arkkuhautauksessa laskettu sisällä, ei haudalla enää lueta tekstejä uudelleen. Kukat asetetaan hautaa peittävaän kannen päälle, kun vainaja on laskettu hautaan.
 • Vainaja haudataan tai tuhkataan arkussa. Vainajan tuhka haudataan yleensä uurnassa hautausmaahan tai sirotellaan muistolehtoon. Maa- tai vesialueen omistajan luvalla tuhkan voi haudata tai sirotella luontoon.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Muistoa kunnioittaen" on mielestäni riittävä, eikä siihen pidä liittää kolkkoutta tai tökeryyttä, se on todennäköisemmin vain pala kurkussa ja sanat hukassa.

Itse en liikutukseltani ja itkultani saanut sanotuksi isäni hautajaisissa sanaakaan. Myös kaukaisempien sukulaisten ja ystävien hautajaisissa kaikki voimani ovat menneet pystyssä pysymiseen ja siihen, että kyyneleiltäni saan suunnilleen katsottua mihin kävelen ja astun.

Älkää siis pahastuko hiljaisesta hautajaisvieraasta!

Hautajaissa on yleistynyt tapa, että lähiperhe jättää kukat arkun päälle, kun erillistä arkun päälle laitettavaa kukkalaitetta ei ole. Se on kaunis tapa.

Haluaisin kommentoida vielä tuota muistoa kunnioittaen sanontaa; sitä pidetää erittäin kolkkona ja tökerönä ilmaisuna. Eikö mitään muuta sanottavaa löydy vaan muistoa kunnioitetaan- ei kaivata edesmennyttä tai värssyä ei löydy, kummallista. Hautajaiset ovat läheisille raskas tilaisuus ja jokainen osallistuja voi käytöksellään vaikutta siihen minkälainen henki tilaisuudessa on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla