
Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa?
1. Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Olemme sopineet omaisten kesken, että minä huolehdin hautajaisista ja ryhdyn pesänhoitajaksi. Mistä aloitan?
Lemmikeistä on huolehdittava heti, samoin kannattaa tyhjentää jääkaappi, viedä roskat ja ohjata tätisi posti tulemaan sinulle, koska olet pesänhoitaja. Hae myös tätisi tavarat sairaalasta. Katso, löytyisikö tätisi papereiden joukosta hautaussuunnitelma tai hautaustestamentti. Ota yhteyttä hautaustoimistoon.
2. Tätini halusi tuhkauksen ja hautapaikan kotikunnastaan. Hän erosi kirkosta joitakin vuosia sitten, mutta kertoi meille omaisille, että haluaa tulla siunatuksi. Onko se mahdollista?
On mahdollista, mutta ei varmaa. Myös kirkkoon kuulumaton voi saada kirkollisen siunauksen, mutta vain, jos pappi voi olla vakuuttunut siitä, että vainaja sitä todella toivoi. Keskustele asiasta papin kanssa. Kirkkoon kuulumattomalta peritään yleensä vuokraa kirkon tai siunauskappelin käytöstä.
3. Entä jos rahat eivät riitäkään hautajaiskuluihin?
Kerro hautaustoimistossa, paljonko hautajaisiin on käytettävissä rahaa, niin suunnitelmat tehdään sen mukaan. Monilla hautaustoimistoilla on nettisivut hintatietoineen. Kysy tätisi viimeiseltä työnantajalta mahdollisesta hautausavustuksesta.
Jos vainajan omat varat eivät riitä hautauskuluihin, voit hakea tätisi kotikunnan sosiaalitoimistosta maksusitoumusta, joka kattaa välttämättömät hautauskulut.
4. Haluaisin kutsua hautajaisiin tädin ystäviä, mutta en varmaankaan tunne heitä kaikkia.
Nimiä voi löytyä tätisi allakasta tai osoitekirjasta, ja ystävätkin saattavat tietää toisistaan. Naapureissakin voi olla tätisi ystäviä. Jos laitat kutsun kuolinilmoituksen yhteyteen, voit liittää siihen yhteystietosi ja pyytää ilmoittamaan osallistumisesta muistotilaisuuteen.
5. Minne kaikkialle minun pitää ilmoittaa tätini kuolemasta?
Pankille sinun on pesänhoitajana hyvä ilmoittaa kuolemasta pian epäselvyyksien välttämiseksi. Pankki, Kela, eläkelaitokset ja lukuisat muut tahot saavat kuolintiedot suoraan väestötietojärjestelmästä, mutta toisinaan viiveellä. Eläkelaitokseen voit ilmoittaa, jos haluat, ettei tilille ehdi tulla turhia eläkkeitä ja takaisinperimisiä.
Katkaise suoraveloitukset heti, ettei tililtä mene turhia kuluja. Varsinkin jos vainajan varat ovat vähäiset, maksetaan ensisijaisesti hautauskulut ja pesän selvityskulut. Niiden jälkeen tulevat muut kulut.
Älä kiirehdi pankkitilin sulkemisessa; tililtä voit hoitaa kuolinpesän kuluja ja sille voi vielä olla tulossa esimerkiksi veronpalautuksia. Irtisano pankin maksupalvelu vasta sen jälkeen, kun tiedät, ettei maksupalveluun liittyviä maksuja enää tule. Älä hävitä tätisi pankkikortteja, sillä ne on palautettava pankille tilejä lopetettaessa.
Ilmoita kuolemasta tätisi vakuutusyhtiöön. Mahdollisia korvauksia pitää hakea erikseen. Myös yhdistyksille, joihin tätisi kuului, kannattaa ilmoittaa kuolemasta jäsenmaksujen lopettamiseksi.
6. Mitä muuta pitää muistaa tehdä?
Irtisano vuokrasuhde ja tarpeen mukaan muitakin sopimuksia kuten puhelin, internet, tv-lupa, satelliitti- tai kaapeli-tv, lehtitilaukset ja ateriapalvelu.
Anna mahdollinen testamentti tiedoksi kaikille perillisille ja teetä perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perukirja on tehtävä, vaikka vainajalta ei jäisi lainkaan omaisuutta. Muuten voit joutua pesänhoitajana vastuuseen tätisi veloista.
Pidä tallessa kuitit omista matka- ja muista kuluistasi pesän hoidossa.
7. Entä jos tekisin perukirjan itse? Monethan tekevät. Tädillähän oli vain jonkin verran säästöjä ja tavallisia kodin tavaroita, joten perukirja on varmaan helppo tehdä.
Mutta oliko hänellä velkoja? Jos oli, teetä perukirja ammattilaisella oman vastuusi minimoimiseksi. Jos velkoja ei ole, voit hyvin tehdä sen itse. Neuvoja saat mm. verotoimistosta.
8. Miten tarkkaan perukirja pitää tehdä ja onko siinä muotovaatimuksia?
Katso mallia asiakirjaoppaasta tai osta kirjakaupasta lomake perukirjan tekoa varten. Kun täytät lomakkeen huolellisesti, muotovaatimukset täyttyvät.
Perukirjaa varten tarvitaan kaksi uskottua miestä, jotka vakuuttavat, että kaikki ilmoittamasi omaisuus on merkitty perukirjaan. Uskotut miehet voivat olla ulkopuolisia tai kuolinpesän osakkaita.
9. Voinko minä tehdä perinnönjaonkin?
Voit, mutta vain yhteistuumin muiden perillisten kanssa. Sopua kannattaa vaalia, sillä muuten on turvauduttava ulkopuoliseen pesänjakajaan. Yhteisymmärryksessä osakkaat voivat tehdä jaon miten haluavat ja säästää näin pesänjakajan palkkioissa.
Asiantuntijoina mm. varatuomari Pirkko Kemppainen ja Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.
Tärkeät paperit
- Kuolintodistus, johon sisältyy myös hautauslupa, lähtee sairaalasta tai hoitaneelta lääkäriltä väestörekisterin pitäjälle. Yksi kappale annetaan omaiselle.
- Virkatodistus vainajan viimeisestä seurakunnasta tai väestörekisteristä riittää pankille, kun maksetaan vainajan tililtä kuolemaan liittyviä kuluja. Kuolintodistusta ei tässä tarvita, vaikka moni niin luulee.
- Valtakirja kuolinpesän osakkailta tarvitaan pankkitilin käyttöön, jos on muita kuin kuolemaan liittyviä kuluja. Tällöin pankki vaatii myös perukirjan ja sukuselvityksen kuolleesta sekä virkatodistukset perillisistä ja testamentinsaajista. Muutkin viranomaiset saattavat tarvita yhtä täydellistä selvitystä vainajan oikeudenomistajista. Valtakirja tarvitaan myös kuolinpesän omaisuuden myymiseen.
- Perukirja on luettelo kuolinpesän varoista ja veloista. Se on tehtävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta ja toimitettava verotoimistoon kuukauden sisällä perunkirjoitustilaisuudesta. Perukirjaa varten on hankittavaaukoton sukuselvitys eli virkatodistukset kaikista seurakunnista, joihin vainaja on kuulunut 15 vuotta täytettyään. Niistä täytyy käydä ilmi vainajan perilliset. Lisäksi tarvitaan perillisten ja testamentinsaajien virkatodistukset, ns. elää-todistukset.
- Perinnönjakokirjassa on oltava kaikkien perillisten hyväksyntä perinnönjaosta. Perinnönjakokirjaan tarvitaan kaksi ulkopuolista todistajaa. Varojen jakoa varten pankille on toimitettava perukirja, perinnönjakokirja, vainajan sukuselvitys ja perillisten virkatodistukset (elää-todistukset).
- Veroilmoitus kuolinvuodelta pitää tarkistaa.
Tiesitkö että...
- Hautapaikan hinta on sama kirkkoon kuuluvilleja kuulumattomille.
- Nainen voi olla arkunkantajana.
- Vähävaraisen vainajan välttämättömiin hautauskuluihin – halvimpaan arkkuun, hautapaikkaan jakuljetuksiin – voi hakea toimeentulotukea tämän kotikunnalta. Tuki ei koske muistotilaisuutta eikä hautakiveä. Jos kuolinpesästä löytyy omaisuutta hautajaiskustannusten verran, tukea ei anneta.
- Useimmilla hautaustoimistoilla on puhelinpäivystys ympäri vuorokauden.
- Omat hautajaisensa voi suunnitella etukäteen.
- Kaavakkeita saa hautaustoimistoista.
- Hautaustestamentti sitoo omaisia, hautaussuunnitelma ei. Omaisten tulisi kyllä noudattaa myös hautaussuunnitelmaa, jos suinkin mahdollista.
- Oikeusaputoimisto veloittaa perukirjan teosta paitsi kuolinpesän bruttovarallisuuden, myös asiakkaan eli pesän ilmoittajan tulojen ja varallisuuden perusteella.
- Myös alaikäisestä vainajasta on toimitettava perukirja.
- Joulukuusta 2011 lähtien vainajan koko sukuselvityksen saa kerralla yhtenä asiakirjana. Siihen asti on sukuselvitykset tilattava erikseen jokaisesta seurakunnasta.
- Taloyhtiön suruliputus on yleensä maksullinen.
Muista myös
- Mitätöidä vainajan passi, henkilökortti ja ajokortti leikkaamalla niistä kulma pois.
- Kerätä muiden hallussa olevat avaimet.
- Hyvä olisi poistaa Facebookin ja muiden internetsivustojen profiilit, sähköpostiosoitteet ja muut yhteystiedot. Ota yhteyttä näiden palveluiden ylläpitoon.
Minä sain poistettua Asetusten kautta, kun laitoin muutaman viittauksen FB-sivuihin, joissa asiaa oli käsitelty. Tuli oikein ystävällinen suomenkielinen viesti sieltä sen jälkeen.
"Älä hävitä ... pankkikortteja, sillä ne on palautettava pankille tilejä lopetettaessa."
-tämä on kokemukseni mukaan väärää tietoa; pankki sulkee heti vainajan kortin ja pyytää tuomaan sen pankkiin. Näin teinkin.