
Moni miettii, mitä testamentin tekeminen maksaa ja paljonko menee aikaa. Asianajaja rauhoittelee, että toimenpide on kuin ostaisi television.
Testamentin voi tehdä itse, kunhan muotomääräykset täyttyvät. Tällöin pitää kuitenkin ymmärtää, mitä testamentin vakiofraasien taakse kätkeytyy ja mitkä ovat niiden veroseuraamukset.
Erikoisempien tai mutkikkaampien määräyksien laatiminen vaatii aina asiantuntemusta, jotta vainajan todellinen tahto toteutuu vielä testamentin täytäntöönpanossa. Kokenut lakimies selvittää perusasiat nopeasti.
– Reilussa puolessa tunnissa testamentin sisältö on käyty läpi. Jos hirvensarvia ja erikoisesineistöä tulee mukaan, menee tunti, asianajaja Harri Kontturi sanoo.
Kontturi vertaa sijoitusta uuden television hankintaan.
– Jos television hinnalla saa testamentin, joka kestää 50 vuotta ja estää perintöriidat, se on aika hyvä sijoitus.
Mitä summaan sisältyy?
Testamenttia ei tarvitse antaa kenenkään säilytettäväksi, mutta sen on turvallista olla pankin tallelokerossa tai asianajotoimistossa.
Asianajotoimistot tekevät testamentin usein kahtena alkuperäiskappaleena, joista toinen on toimiston hallussa.
– Meillä testamentin laatiminen maksaa tavallisesti 300–900 euroa. Summaan sisältyy verosuunnittelu, muotovirheetön testamentti ja testamenttaajan todellisen tahdon selvittäminen ja kirjaaminen, Eija Karimaa Asianajotoimisto Karimaa & Vähätalosta kertoo.
Mitkä ovat tärkeimmät testamentilla säädeltävät asiat? Miten perimysjärjestys menee? Lue lisää testamentin tekemisestä ET-lehdestä numero 10 (ilm. 28.5.2014).
Kyllä ehkäpä tavanomainen testamentti on juuri tuollainen 300-900 €, mutta sillä saakin tavanomaisen.
Jos testamenttiin halutaan oikeita asioita, kuten se, että tietyt käyttöoikeudet tulevat asiallisesti ja oikeansisältöisenä huomioiduksi, vie se aikaa.
Vaikka minulla on lainopillinen koulutus, ja olen laatinut itselleni testamentin, joka kattaa kaikki fiksut jutut on se viennyt aikaa sellaisen 40 tuntia.
Mutta kyllä kannattaa, suurin osa ihmisistä ei vaan tiedä mitä he testamentiltaan haluavat, se on ehkä suurin ongelma.
Testamentti ei välttättä ehkäise perintöriitoja. Kaikki riippuu perinnön saajien keskinäisistä väleistä ja väleistä vainajaan.
Omalla kohdalla testamentti katkaisi välini vanhimman sisaruksen ja hänen perheensä kanssa.
Testamentti nimesi minut ja keskimmäisen sisarukseni jakamaan suurimman osan puoliksi ja vanhimmalle jäi vähemmän.
Suurista omaisuuksista ei ollut kyse, tunneseikoista enemmän.
En ole osannut iloita testamentista, sillä oli kova hinta kun pieni lähipiiri tuli entistä pienemmäksi.
Mikset sitten antanut omasta perintöosuudestasi oukkaantuneelle sisarukselle? Hän olisi maksanut lahjaveron, tietysti.
Muuten olen sitä mieltä, että jos ei kovin monimutkaisia kuvioita jätä jälkeensä, testamentin teko on lasten leikkiä. Kuten sanottu, sopivien todistajien hankinta lienee hankalin osuus.
Itse otin todistajiksi lasteni (aikuiset! kaverit. Vakuutin heille, että eivät tule perimään mitään, mutta eivät myöskään joudu takaajiksi mihinkään. :-)