Moni miettii, mitä testamentin tekeminen maksaa ja paljonko menee aikaa. Asianajaja rauhoittelee, että toimenpide on kuin ostaisi television.

Testamentin voi tehdä itse, kunhan muotomääräykset täyttyvät. Tällöin pitää kuitenkin ymmärtää, mitä testamentin vakiofraasien taakse kätkeytyy ja mitkä ovat niiden veroseuraamukset.

Erikoisempien tai mutkikkaampien määräyksien laatiminen vaatii aina asiantuntemusta, jotta vainajan todellinen tahto toteutuu vielä testamentin täytäntöönpanossa. Kokenut lakimies selvittää perusasiat nopeasti.

– Reilussa puolessa tunnissa testamentin sisältö on käyty läpi. Jos hirvensarvia ja erikoisesineistöä tulee mukaan, menee tunti, asianajaja Harri Kontturi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kontturi vertaa sijoitusta uuden television hankintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos television hinnalla saa testamentin, joka kestää 50 vuotta ja estää perintöriidat, se on aika hyvä sijoitus.

Mitä summaan sisältyy?

Testamenttia ei tarvitse antaa kenenkään säilytettäväksi, mutta sen on turvallista olla pankin tallelokerossa tai asianajotoimistossa.

Asianajotoimistot tekevät testamentin usein kahtena alkuperäiskappaleena, joista toinen on toimiston hallussa.

– Meillä testamentin laatiminen maksaa tavallisesti 300–900 euroa. Summaan sisältyy verosuunnittelu, muotovirheetön testamentti ja testamenttaajan todellisen tahdon selvittäminen ja kirjaaminen, Eija Karimaa Asianajotoimisto Karimaa & Vähätalosta kertoo.

Mitkä ovat tärkeimmät testamentilla säädeltävät asiat? Miten perimysjärjestys menee? Lue lisää testamentin tekemisestä ET-lehdestä numero 10 (ilm. 28.5.2014).

Kyllä ehkäpä tavanomainen testamentti on juuri tuollainen 300-900 €, mutta sillä saakin tavanomaisen.

 

Jos testamenttiin halutaan oikeita asioita, kuten se, että tietyt käyttöoikeudet tulevat asiallisesti ja oikeansisältöisenä huomioiduksi, vie se aikaa.

 

Vaikka minulla on lainopillinen koulutus, ja olen laatinut itselleni testamentin, joka kattaa kaikki fiksut jutut on se viennyt aikaa sellaisen 40 tuntia.

 

Mutta kyllä kannattaa, suurin osa ihmisistä ei vaan tiedä mitä he testamentiltaan haluavat, se on ehkä suurin ongelma.

Vierailija

Kannattaa tosiaan pyytää naapureita todistajiksi jos on tuntenut heidät useita vuosia. Testamenttia ei tarvitse näyttää heille kokonaisuudessaan koska he todistavat ainoastaan todenneensa testamentin tekijän henkilöllisyyden , että hän on täydessä ymmärryksessä ja vapaasta tahdostaan allekirjoittaa testamentin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla