Iäkäs vanhus muutti 30 vuotta vanhan testamentin pari kuukautta ennen kuolemaansa. Hoitohenkilökunta auttoi. Hoidettiinko tilanne oikein, pohtii läheinen?

Testamentti jäi vaivaamaan

Minua on vaivannut läheisen vanhuksen testamentin tekotapa. Erittäin huonokuntoinen, niin fyysisesti kuin psyykkisesti, oleva vanhus muutti yli 30 vuotta vanhan testamentin kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Hän ei itse ollut kykenevä hoitamaan asiaa. Hänen luonaan päivittäin käyvä hoitaja lähetti tekstiviestin pankkiin.

Pankista tuli seuraavana päivänä kaksi henkilöä tekemään testamentin  häntä hoitavalle taholle. Lääkärintodistusta ei ollut testamentin liitteenä. Vanha testamentti revittiin. Kysynkin saako pankin tallelokeron avata esimimerkiksi pankin henkilökunta?

– Pettynyt

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus tarvitaan lääkärin arvio

Heikkokuntoinenkin henkilö voi pätevästi tehdä testamentin, mikä hän ymmärtää testamentin merkityksen ja tekee sen vapaasta tahdostaan. Testamentin todistajien tehtävänä on selvittää nämä kysymykset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testamenttia tehdessä lääkärintodistusta on harvemmin käytettävissä. Mitä huonommassa kunnossa henkilö on, sitä perustellumpaa on saada myös lääkärin arvio testamentin tekijän kyvystä tehdä testamentti. Lääkärintodistus ei kuitenkaan ole välttämätön testamentin tekemiselle.

Kumottu testamentti usein hävitetään esimerkiksi repimällä. Mikäli on olemassa vaara siitä, että uusi testamentti ei olisikaan pätevä esimerkiksi sen vuoksi, että testamentintekijä ei ole testamentintekokelpoinen, on vanha testamentti syytä säilyttää.

Pankin henkilökunta ei saa avata pankkilokeroa ilman pankkilokeron haltijan tai hänen valtuuttamansa lupaa. Pankkilokeron avaamisen tarvitaan kaksi avainta, joista toinen on pankilla ja toinen on pankkilokeron haltijalla.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia lakiasioista

Pankissa olevia varoja ei voi hävittää, sillä ne kirjautuvat ihan oikein perukirjaan saldotositten mukaan ja kuolinpäivä määrää hetken.

Toki jos jollakin omaisella on oikeus käyttää tiliä, tämä voi tehdä siirtoja vaikka omalle tililleen, ennen tilinomistajan kuolemaa. Silloin pankissa on paperi annetusta käyttöoikeudesta ja vainajan allekirjoittmana elinaikanaan, sitä onko hän ollut täysin ymmärryksessa antaessaan valtakirjan ja siitä mitä sen avulla pystyy tekemään, ymmärtääkö.

No varmasti löytyy väärinkäyttöä tässä asiassa. Testementinkin kohdalla on joskus epäilyttävää, onko mukana vanhuksen aivopesua. Varsinkin silloin, kun tuleva edunsaaja on mukana testamentin teon hetkellä ja vanhus on jo kahdeksan-yhdeksänkymppinen.

 

Ainoa oikea teko vanhemmilla on, että lapset ovat tasavertaisessa asemassa peintöön aina, silloin riitelyt jäävät pois. Pahinta on, että testamentin mukaan osa saa vain lakiosansa ja toiset sitten vastaavasti niin paljon enmmän, tämä tulisi jollakin tavoin tasoittaa aina, että ei laiteta lasten välilel tällaista asiaa ja samalla se on näiden lakiosalasten väheksymistä vanhemmiltakin.

Myös on väärin vanhemmilta myydä alihintaiseen hintaan omaisuuttaan yhdelle lapselle, sillä sehän ihan samanlaista toisten lastensa väheksymistä.  

Toisin sanoen toimintaa rajoittaa ainoastaan henkilön röyhkeys, mitään valvontaa kun ei ole. Tässä esimerkki: Kolme tytärtä perii äitinsä 120 000€. 1 tytär otti pesästä kavaltamalla 40 tuhatta, hänelle sanottiin lakituvassa soo soo, ja todettiin ettei varattomalta saa mitään takaisin. Toinen otti dementiavanhuksen kirjoittamalla lahjakirjalla toiset 40 tonnia, eikä se ole ennakkoperintö, KOSKA LAHJAKIRJASSA SANOTAAN NIIN. Jäljelle jäänyt 40 tonnia jaetaan kolmen kesken, eli kolmas tytär saa 13 tonnia, koska ei osannnut kieroilla. Näillä mennään ja täysin suomen lakien ja asetusten mukaisesti. Ja sitten kirsikkana kakun päällä: perinnön piti olla 160 000, mutta valitettavasti osa katosi, kukaan ei tiedä miten ja minne, koska pankki säilyttää tilitietoja vain 10 vuotta, ja 12 vuotta vanhat tapahtumat ovat iäksi poissa. Ei auta vaikka asiaa tutkii poliisi, kuten tässä kavallusjutussa. Kyllä suomi on hieno maa..

Sisältö jatkuu mainoksen alla