Jos tilille ilmestyy perintö tai muu suurehko rahasumma, on tuumaus­tauon paikka. Kuinka ison riskin uskallan ottaa?

Tutuimmalla vaihtoehdolla eli pankkitilillä olevien säästöjen arvo ei heilu, ja korkokin on aina tiedossa.

Valitettavasti useimpien tilien tuotto ei kuitenkaan verojen jälkeen riitä kattamaan edes inflaatiota. Säästöt eivät siis ole turvassa tilillä, vaan inflaatio nakertaa koko ajan niiden ostovoimaa.

Mitä kauemmin voi pitää rahojaan sijoitettuna, sitä riskipitoisempia kohteita voi harkita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lyhyen ajan kuluessa eri sijoituskohteiden tuotot voivat heilahdella voimakkaasti. Vuosien vieriessä arvonheilahtelujen vaikutus laimenee, ja korvaukseksi riskistä voi saada hyvän tuoton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mieti sijoitusaikaasi

Ennen kuin tekee päätöksiä, kannattaa siis vilkaista peiliin ja kysyä itseltään, millainen sijoittaja olen.

Paljonko minulla on nyt sellaista ”ylimääräistä” rahaa, jota en lähiaikoina tarvitse esimerkiksi asunnonvaihtoon tai muuhun suurempaan hankintaan?

Kuinka pitkän aikaa voin pitää varoja sijoitettuna ilman, että niihin on tarpeen kajota?

Jos sijoitusaika on vain vuoden tai pari, pitää varat sijoittaa kohteisiin, joiden arvot eivät heilu paljon. Pankkitili tai lyhyen koron rahasto on silloin järkevä säästökohde.

Yli kahden vuoden sijoitusajalla voisi jo harkita valtioiden liikkeeseen laskemia joukkolainoja eli obligaatioita. Niihin sijoittavat esimerkiksi pitkän koron rahastot.

Kun sijoitusaika nousee viiteen vuoteen ja sen yli, kannattaisi mukaan ottaa jo vähän osakkeitakin. Niiden arvot heiluvat rajusti, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat kuitenkin olleet tuottoisin omaisuuslaji.

Osakkeita harkiten

Yksittäisten osakkeiden arvonkehitys on arvaamatonta. Siksi järkevä sijoittaja hajauttaa varansa useisiin kymmeniin osakkeisiin. Vaivattomimmin tämä onnistuu osakerahaston kautta, näin muutaman yhtiön konkurssi ei pilaa koko salkun tuottoa.

Kun salkussa on hieman osakkeita korkosijoitusten rinnalla, paranee salkun tuotto ilman että sen riskitaso merkittävästi muuttuu. Vaikka osakkeet kehittyisivät huonosti, pehmentää korkosijoitusten tasainen kehitys koko salkun arvonlaskua.

 • Lue lisää osakekaupan tekemisestä täältä – varsinkin, jos olet ensikertalainen.

Vaali mielenrauhaasi

Rahaa eläkepäiviä varten säästävä voi helpolla nyrkkisäännöllä määrittää itselleen sopivan riskitason. Kun vähentää luvusta sata oman ikänsä, saa selville, kuinka monta prosenttia säästöistä voi sijoittaa osakkeisiin. 55-vuotias voisi siis tämän säännön mukaan laittaa osakkeisiin 45 prosenttia säästöistään.

Nelikymppisellä on enemmän aikaa odottaa, että vuodet tasaavat osakkeiden arvonheilahtelua. Sen vuoksi hän voi sijoittaa eläkevuosiaan varten suuremmalla riskillä kuin 55-vuotias.

Jos taas 55-vuotiaan tavoite on jättää jälkipolville iso perintö, hän voi sijoittaa edellä mainittua nyrkkisääntöä suuremmalla riskillä.

Monilla pankeilla ja sijoituspalveluja myyvillä yrityksillä on verkkosivuillaan käteviä riskilaskureita, joiden avulla voi kartoittaa itselleen sopivan säästämissuunnitelman.

Riskinsietoaan pohtivan säästäjän kannattaa miettiä pahinta mahdollista vaihtoehtoa. Kestävätkö hermot ja talous, jos osakkeiden arvo putoaa puoleen? Kuinka paljon säästöistä voi menettää lopullisesti? Riskin pitää olla sellainen, että mielenrauha säilyy.

Säästäjän muistilista

 • 1 Määritä riskitasosi ja sijoitusaikasi. Liian suuri riskinotto voi viedä rahat ja mielenrauhan, inflaatio voi syödä turhan varovaisen sijoittajan säästöt.
 • 2 Varo kuluja. Sijoitustuotteiden myyjät vähättelevät tuotteiden kuluja, mutta pitkällä aikavälillä kulut syövät suuren osan tuotosta.
 • 3 Hajauta. Säästöt kannattaa aina hajauttaa useisiin sijoituskohteisiin ja myös maantieteellisesti. Koko maailman laajuisesti sijoittavan osakerahaston riski on pienempi kuin vain Suomeen sijoittavan rahaston riski.
  Varsinkin osakkeita tai osakerahastoja kannattaa ostaa pienissä erissä usean vuoden aikana. Näin voi välttyä ostamasta niitä kalliilla juuri ennen romahdusta.
 • 4 Pysy suunnitelmassasi. Säästäjän on viisainta pysyä suunnitelmassaan ja huolehtia vain siitä, että varat on sijoitettu oman riskinsietokyvyn mukaisesti.
  Kukaan ei tiedä, miten osakkeiden kurssit ja korot kehittyvät, moni kuitenkin esittää arvauksiaan tietona. Romahdusta on aina seurannut uusi nousu ja pitkää nousua romahdus.
  Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että kärsivällisyys ja omassa suunnitelmassa pysyminen ovat taanneet varmimmin hyvät tuotot.
 • 5 Varo sijoituksia, joita et ymmärrä. Ota selvää ja hanki lisätietoja. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla