Haluaisin sijoittaa, mutta en tiedä tarpeeksi. Onko minusta edes sijoittajaksi? Jos aihe askarruttaa, kannattaa lukea tämä teksti.

Moni pähkäilee, että onko heistä sijoittajiksi. Menettääkö sijoittaja yöunensa? Pitääkö olla paljon rahaa? Sijoittajat kun vaikuttavat olevan hirveän rikkaita.

Kotitalouksilta löytyy kyllä rahaa: heidän pankkitileillään on 80 miljardia euroa. Mutta ensiaskel on aina vaikea. Miten ryhdyn sijoittajaksi?

Pörssisäätiö tulee apuun. Se haluaa nyt selvästi opastaa ja samalla rauhoitella kansalaisia: usea miljonääri on aloittanut nollasta.  Sijoittaja ei siis tarvitse suuria rahoja. Näin lupaa säätiö uudessa julkaisussaan Sijoittaminen – opas uteliaalle.  Siinä kannustetaan kansalaisia sijoittajiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen kannustava esimerkki liittyy niin arkiseen asiaan kuin kahvi. Jos sinulla on varaa ostaa kuppi kahvia, sinulla on jo tuhat euroa, luvataan uutuusoppaassa. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

– Kuppi vähänkin erikoisempaa kahvia maksaa kolme euroa. Jos joka päivä ostaa yhden kahvikupillisen, siitä kertyy vuodessa tuhat euroa. Tuhannella eurolla saa jo paria osaketta sisältävän osakesalkun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oppaan on kirjoittanut kirjailija ja taloustoimittaja Karo Hämäläinen, 38.  Hämäläinen aloitti sijoittamisen 12-vuotiaana.  Hän ohjaa helppolukuisessa oppaassa lukijan osakesijoittamisen maailmaan omalla persoonallisella tyylillään – suoraan ja säälimättä.

Menisinkö torille?

Sijoittamisen Hämäläinen näkee osaksi järkevää oman talouden hoitoa. Sen edellytyksenä on omien varojen säästäminen – ja pitkäjänteinen ajattelu.  Monimutkaisesta pohdintaa sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Osakemarkkinoiden ja pörssin toimintaa hän vertaa torikulttuuriin, jossa ostajien ja myyjien halut kohtaavat.

– Kun sekä myyjiä että ostajia on useita, perunan hinta asettuu siihen, minkä ostajat ovat valmiita maksamaan ja millä myyjä on valmis myymään. Pörssi on osakkeiden tori. Se kokoaa yhteen ostajia ja myyjiä, ja niin syntyy kummankin kannalta edullisia kauppoja, Hämäläinen kuvailee.

Kristallipallon kuvia osakemarkkinoiden suunnasta Hämäläinen ei tekstissään loihdi. Eikä hän anna neuvoja, miten osakkeilla tullaan miljonääriksi.  Vaivattomimmaksi keinoksi päästä osalliseksi osakemarkkinoista hän listaa kuitenkin sijoitusrahaston.

Osakesijoittamisen ensikertalaiset saavat Hämäläiseltä paljon oppia: hän käy läpi asiaa ihan aloittajankin näkökulmasta.  Hämäläinen selvittää oppaassa ensimmäisestä osakekaupasta lähtien aina pörssin psykologiaan, hajauttamiseen ja verotukseen.

Miten teen ensimmäisen osakekauppani?
Karo Hämäläisen 4 vinkkiä

  • Jos haluaa ostaa osakkeita pörssistä, täytyy olla jonkin pörssivälittäjän asiakas. Kaikki suurimmat pankit toimivat myös pörssivälittäjinä.
  • Pörssivälittäjä perii palkkion osakekaupasta, joten pörssiin ei kannata sijoittaa muutamaa sataa euroa pienempiä summia kerralla.
  • Mitä pienemmät ovat välityskulut, sitä paremmat mahdollisuudet sijoittajalla on tehdä voittoa.
  • Osakeostoksia varten voi mennä pankin tiskille, mutta edullisempaa ja helpompaa kauppa on itsepalveluna internetissä.

    Lähde: Sijoittaminen – opas uteliaalle, Pörssisäätiö 2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla