Olen ostellut halvoiksi käyneitä pörssiyhtiön osakkeita. Ajattelin toiveikkaasti odottaa, että ostosteni keskihinta kaksinkertaistuu, ja myydä suuren osan pois. Vai mitä kannattaa tehdä tässä tilanteessa?

Joudun maksamaan myyntivoiton veron. Pääsenkö halvemmalla, jos realisoinnin sijaan lahjoitan arvo-osuudet lapsilleni? Kunkin saama osuus jäisi alle lahjaveron määräytymisen rajan. Mikä sellaisessa menettelyssä olisi lasteni verotuksessa huomioitava osakkeiden hankintahinta?

– Eeropoika

Lahjanantajana et joudu maksamaan luovutusvoiton veroa. Kun lahjansaajan luovutusvoittoa lasketaan, lahjaksi saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luovutusvoiton verotusta toimitettaessa saatetaan havaita, että luovutettu omaisuus on saatu lahjana, mutta lahjaverotusta ei ole toimitettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lahjan lahjaverotusarvo voi olla selvä ja riidaton esimerkiksi, jos lahjaksi on saatu julkisesti noteerattuja arvopapereita.

Jos lahjan arvo on niin vähäinen, ettei lahjaveroa tulisi suoritettavaksi, ei yleensä ole tarkoituksenmukaista edellyttää lahjaverotuksen toimittamista yksinomaan luovutusvoiton verotusta varten.

Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukaan vähennykseksi voidaan hyväksyä se arvo, joka lahjaverotuksessa ilmeisesti tulisi määrättäväksi. Eli vähintään arvo-osuustilille kirjauksen päivän kauppojen alin arvo.

Oikeuskäytännössä sen sijaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun 2000:59 mukaan lahjaverotusarvo voidaan vähentää vain, jos lahjaverotus on tosiasiallisesti myös toimitettu. Edellytyksenä ei kuitenkaan ole, että lahjasta olisi määrätty maksettavaksi veroa.

Lahjaksi saadun omaisuuden luovutuksessa on kuitenkin huomioitava tuloverolain erityissäännös. Sen mukaan hankintamenona käytetään lahjanantajan hankintamenoa tai vaihtoehtoisesti 20 prosentin olettamaa, jos lahjansaaja luovuttaa saamansa omaisuuden ennen kuin lahjoituksesta on kulunut yksi vuosi.

Otetaan esimerkki vuoden säännön soveltamisesta lahjan osalta. Oletetaan, että annat lahjaksi osakkeita, joiden hinta oli ostettaessa 50. Nyt lahjoitushetkellä osakkeiden hinta on 100.

Jos nyt itse myyt osakkeet lahjoittamatta niitä, sinun voittosi on 50 eli osakkeiden arvonnousu. Myös lahjansaajan voitto on sama 50, jos hän myy osakkeet alle vuoden päästä lahjoituksesta hintaan 100. Jos hän myy osakkeet vasta vuoden päästä lahjoituksesta hinnalla 100, hänelle ei synny verotettavaa voittoa.
T.L.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla