Lapsi on käyttäytynyt väkivaltaisesti ja ahdistelee vanhempiaan. Saako paha palkaksi vielä omaisuudenkin vai voiko perintöä ohjata sivu suun?

Perinnönjaossa lapsia, niin biologisia kuin ottolapsia ja näiden jälkeläisiäkin, rintaperillisiä, suojaa niin kutsuttu lakiosa-oikeus: puolet perinnön arvosta.

Asia voi tuntua kipeältä silloin, jos suhde lapseen on perustellusti traumaattinen. Lapsi käyttäytyy väkivaltaisesti vanhempiaan kohtaan tai väärinkäyttää vanhempien omaisuutta vaikkapa rikollisiin tarkoituksiin. Joskus suhteet ovat katkenneet kokonaan, ja omalla työllä hankitun perinnön jättäminen tuntuu pahalta, jopa vastenmieliseltä. Onko mitään tehtävissä?

Perintöasioita hoitaneen juristin Paula Salosen viesti on luja, mutta lohdullinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Rintaperillisen perintöoikeuden kokonaisuudessaan voi poistaa testamentilla poikkeustapauksessa: jos perillinen on loukannut perittävää, eli äitiä, isää, isovanhempia, tai tämän tai näiden lähiomaista tahallisella rikoksella ja/tai viettää kunniatonta ja epäsiveellistä elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä luota suullisiin sopimuksiin

Todisteista tällaisissa poikkeustapauksissa on syytä huolehtia kunnolla, samoin todistajista. Salonen kehottaa laittamaan kaiken mahdollisen paperille.

"Se, kenen mielestä ja arvomaailmasta elämän kunniattomuus arvioidaan, on tapauskohtaista ja hyvin vaikeaa"

Myös todistaminen on vaikeaa, sillä se tapahtuu vasta testamentintekijän kuoleman jälkeen.

Yksi keino näpäyttää perinnönjaossa on ohjata esimerkiksi oma henkivakuutus edunsaajamääräyksellä. Henkivakuutuksella voidaan syrjäyttää perinnönjaossa kuka tahansa ja ohjata varat halutulle taholle, vaikka vävylle tai lapsenlapselle.

Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla: Miten teidän mielestänne pitäisi toimia?

 Kaiken tärkeän ja säännöllisesti uutta tietoa perinnönjaosta löydät täältä

Kuinkas sitten kun vanhemmat ovat olleet väkivaltaisia (luunapit, tukkapölly jne.) tai muu henkinen väkivalta ( tässäkin ketjussa mainittu eristäminen yms.)

Kannattaisi miettiä tarkkaan ensin vaikkapa koko elämä läpi kaikkien asianosaisten näkökulmista.

 

Mutta voihan tietysti jättää tällaista henkistä ja sosiaalista pääomaa sisältävän perinnön. Joka voi siirtyä sitten seuraavalle sukupolvelle ja seuraavalle...

Vierailija

Kohtuus näissäkin,lapsien paijjaamisessa.-Jos liikaa niitä hyysää,eivät koskaan ota vastuuta elämästään.

Se kun vain tahtoo olla sillälailla että äidinrakkaus on niin voimakas että se kurottuu  kaiken vihan, väkivallan ja vääryyden yläpuolelle. Eikä se side kovin helpolla katkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla