Appivanhemmat varmistavat yhä useammin testamentilla, ettei lapsen puoliso pääse käsiksi suvun perintöön. Ilman testamenttia tai avioehtoa lapsen puoliso saa avioeron yhteydessä puolet yhteisestä omaisuudesta avio-oikeuden nojalla.

ET-lehteen tulevista lukijakysymyksistä päätellen lukijoiden suurin lainopillinen huoli on, miten tehdä miniä tai vävy osattomaksi omalle lapselle aikanaan tulevaan perintöön.

Asianajaja Harri Kontturi on sorvannut testamentteja ja ratkonut perintöriitoja synnyinseudullaan Joensuussa jo yli neljännesvuosisadan. Hän vahvistaa ilmiön, että testamentit tehdään yhä useammin sillä motiivilla, että miniöiden ja vävyjen avio-oikeus ei ulotu perintöön. Ilmiö näkyy asianajotoimistossa ”päivittäin”.

Lapsen avioero huolettaa

Huoli asiasta on kasvanut sitä mukaa, kun avioerot ja uusperheet yleistyvät. Ihmiset eivät halua tilanteeseen, jossa huomattava osa perheen kokoamasta varallisuudesta karkaa avioerossa tai kuoleman sattuessa toiseen sukuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aihe kirvoittaa keskustelua myös netin keskusteluareenoilla. Puheenvuoroja maustetaan havainnollisilla esimerkeillä. Seuraavat esimerkit ovat Suomi24:n keskusteluista:

”Pojalta kuoli isä, ja muuta omaa vanhemmilla ei ollut kuin omakotitalo. Kun pojalle tuli avioero, vaimo vaati pojan perinnöstä osansa. Leski joutui maksamaan miniälle tämän osuuden. Nyt leski on todella tiukoilla, sillä eläke on pieni ja ventovieras ihminen kaappasi elämän säästöt.”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen kommentoija on varmistanut testamentilla, ettei lasten puolisoilla ole avio-oikeutta heidän perintöönsä. Tuttavaperheessä oli nimittäin tapahtunut seuraavaa:

”Mies kuoli ja jäi leski sekä kaksi aikuista lasta – molemmat naimisissa mutta lapsettomia. Testamenttia ei ollut. Omaisuutta oli pariskunnan rakentama omakotitalo, jonka tontin arvo oli ajan saatossa noussut. Kun miniä rupesi vaatimaan, että pojan on saatava osuutensa, leski antoi periksi ja muutti kerrostaloasuntoon. Talo myytiin ja lapset saivat osuutensa. Hyvät rahat tulikin. Vajaan vuoden päästä pojalle ja miniälle tuli avioero, ja miniä vei mennessään puolet pojan omaisuudesta.”

Testamentti tehdään leskeä varten

Asianajaja Harri Kontturin mukaan huoli leskestä toisen kuoltua on päällimmäisin syy laatia testamentti. Miten leski selviytyy sen jälkeen, kun toinen kuolee ja yhteiseen talouteen on käytettävissä enää lesken varat.

Oikeus asunnonvaihtoon on nykyään hyvin keskeinen asia testamentissa

- Asunnonvaihto on tärkeä asia käsitellä, kun halutaan varmistaa, ettei leski joudu työntämään lumisohjossa rollaattoriaan ja huolehtimaan omakotitalon lumitöistä. Tuo vävyjen ja miniöiden avio-oikeuden rajaaminen on myös painava peruste testamentin tekoon.

Perintöä unelmaminiälle

Vävyjen ja miniöiden kohdalla asian voi hoitaa myös avioehdolla, jossa sovitaan, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta toisen perinnöllä saamaan omaisuuteen.

Joskus harvoin Kontturi on kirjannut testamenttiin viimeisen tahdon, jossa osa perinnöstä on haluttu testamentata ”unelmaminiälle”. Vastaavia unelmavävyjä Kontturi ei uraltaan muista. Kokonaan toinen kysymys on, haluaako miniä ottaa perinnön vastaan, sillä tällaisessa tilanteessa perintöverotus on ankara. 

Kontturi muistuttaa, että asiat pitää selvittää silloinkin, jos lapsi tai joku lapsista asuu avoliitossa. Myös avoerossa toinen avopuoliso voi vaatia toiselta taloudellista hyvitystä. Testamentissa kannattaa siis huomioida myös avoliitot.

Lue lisää asiantuntijan vastauksia perintöasioista

Minun appivanhempani tekivät juuri ennen häitämme testamentin, jossa jättivät minut osattomaksi heidän perinnöstään. Tämä tuntui loukkaavalta, sillä se oli samalla viesti, että he eivät usko liittomme kestävän, luulevat, ja että olen heti vaatimassa rahoja, jos jommasta kummasta heistä aika jättää. Olimme seurustelleet ja asuneet yhdessä mieheni kanssa jo seitsemän vuotta, joten testamentin selkeä tarkoitus oli jättää minut perinnöttä. Ovat myös kovasti kyselleet, onko meillä avioehto.

Appivanhemmat ja pariskunnat! Tehkää tuo testamentti heti kun mahdollista. Mekin aiomme tehdä heti, kun lapsia alkaa olla haluttu määrä. Luottamus appivanhempiin voi mennä noinkin pienestä, mutta toisaalta tuohan on hyvä mittari sille, luotetaanko vai ei...

Lainaus:

Miniöiden ja vävyjen vihaaminen on typerää ja keskenkasvuista. Vanhempi on viisas ja sopeutuu. Rahan takia ei kannata ihmissuhteita rikkoa.

Oikeassa olet!

Sisältö jatkuu mainoksen alla