Kuivat silmät vetistävät, punoittavat ja tuntuvat ärsyyntyneiltä. Lue tästä hoito-ohjeet yleisimpiin kuivien silmien vaivoihin. 

1. Ongelma: Kuivat silmät

Oireet: Silmät alkavat punoittaa ja vetistää. Silmän pinta voi tuntua siltä kuin siinä olisi roska. Silmät kirvelevät ja voivat olla valonarat ja ne saattavat väsyä tarkkuutta vaativassa työssä. Näin käy, kun silmän pinta kuivahtaa.

Hoito: Hanki apteekista ilman reseptiä saatavia silmätippoja ja -geelejä eli keinokyyneleitä. Ne kostuttavat. Laita niitä silmiin useita kertoja päivässä, aina tarvittaessa, ja myös yöksi. 

2. Ongelma: Sidekalvon tulehdus eli konunktiviitti

Oireet: Punoitusta, kirvelyä ja kirkasta, vesimäistä vuotoa. Useimmiten viruksen aiheuttama tulehdus, joka talttuu yleensä itsestään muutamassa päivässä. Jos oireet pitkittyvät, lähde lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito: Saat viruslääkkeet, joita on tippoina ja voiteina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ongelma: Bakteeritulehdus

Oireet: Punoitusta, kirvelyä ja valonarkuutta. Silmästä vuotaa kellertävää, joskus paksuhkoakin eritettä.

Hoito: Lähde viipymättä lääkäriin, joka määrää silmiesi hoitoon antibiootit.

4. Ongelma: Allergiat

Oireet: Punoitusta, ärsytystä, vetistelyä ja kutinaa. Allergikon oireet ilmaantuvat puiden tai heinien kukkiessa tai esimerkiksi allergisoivan eläimen lähettyvillä.

Hoito: Apteekista saa allergiseen silmä-ärsytykseen antihistamiini- ja kromoglikaattitippoja ilman reseptiä.

5. Ongelma: Niska-hartiavaivat

Oireet: Punoitusta, ärsytystä, vetistelyä ja kutinaa, jotka ilmaantuvat tietokoneen ääressä jumittelun seurauksena, kun silmiä ei muista räpytellä riittävän usein.

Hoito: Keinokyyneleet ja työn tauotus vaikkapa 20 minuutin välein. Anna katseen hakeutua ikkunasta ulos kaukaisuuteen. Purista silmiä hellästi ruttuun, auki ja taas ruttuun. Pyörittele hartioitasi. 

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 1/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla