Tieto glaukoomasta tulee monelle aivan puun takaa. Mikä ihme se on ja miten sen kanssa eletään?

 Mikä ihmeen glaukooma? Siinä kysymys, johon Glaukoomayhdistyksen puheenjohtaja Maija Kalvia on saanut vastailla vuosien varrella. Myös niille, jotka ovat juuri saaneet kuulla sairastavansa sitä. 

– Harvat diagnoosin saaneet ovat oireilleet vielä mitenkään. Siksi tieto taudista tulee monelle yllätyksenä, Kalvia kertoo.

Glaukooma, entisiltä nimiltään silmänpainetauti ja viherkaihi, on näköhermon sairaus, joka ilmenee puutoksina näkökentässä. Niitä ei kuitenkaan välttämättä esiinny  taudin alkuvaiheessa, vaan ensimmäinen oire voi hyvinkin olla vain mittarilla näkyvä silmänpaineen nousu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkat tippahoidot

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taudin oireettomuuden takia Maija Kalvian mielestä silmälääkärin vastaanotolle kannattaa suunnata viimeistään, kun täyttää 40. Siis silloinkin, kun näössä ei olisi mitään vikaa, sillä glaukoomaan sairastuvat herkimmin juuri ikääntyvät silmät.

– Taudin hoidon kannalta diagnoosi on ensiarvoisen tärkeä, jotta tulevia vaurioita pystytään ehkäisemään, Kalvia sanoo.

Glaukoomasta ei parannuta, joten on tärkeää keskittyä hoitamaan sitä oikein ja siten pitää vauriot mahdollisimman pieninä. Ensimmäinen ja tärkein hoitokeino ovat tipat. Myöhemmin voidaan tehdä muun muassa laser- ja leikkaushoitoja, mutta jo vaurioituneita näköhermoja eivät kuitenkaan leikkaukset eivätkä hoidot enää paranna.

– Ennen ajateltiin, että glaukooma sokeuttaa, mutta nykyään lääkkeet ja hoito ovat jo niin kehittyneitä, että suurin osa sairastavista säilyttää kohtalaisen näkökyvyn, Kalvia kertoo.

Silmälääkäriin säännöllisesti

Melko tuntematonta tautia sairastaa yllättävän moni. Viimeisimmän Kelan tilaston mukaan jopa 84 000 suomalaista.

– Edelleenkään ei tiedetä, mikä taudin aiheuttaa, mutta iän lisäksi ainakin sukurasite ja likinäköisyys on todettu riskitekijöiksi, Kalvia kertoo.

Koska ikääntyvä silmä on alttiimpi glaukoomalle, kannattaa Kalvian mielestä tervesilmäisenkin raivata kalenteriinsa tilaa silmälääkärikäyntiin aina muutaman vuoden välein.

Glaukooman löytämiseen tarvitaan juuri silmälääkäri, sillä pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä.

– Glaukoomia on erityyppisiä. Normaalissa silmänpaineet nousevat korkealle, mutta matalapaine-glaukoomaa taas on vaikea huomata pelkässä silmänpainemittauksessa. Silloin täytyy tutkia, onko silmähermossa muutoksia, Maija Kalvia toteaa.

Vilma Nurmi: Diagnoosi rauhoitti elämää

Vilma Nurmi, 63, oli siinä mielessä tyypillinen glaukooma-potilas, ettei hän tiennyt diagnoosin saadessaan taudista mitään.

– En ollut tarvinnut silmälaseja, joten en ollut käynyt näöntarkastuksessa tai silmälääkärissä, ennen kuin täytin 55. Silloin päätin, että olisi hyvä aika tarkistuttaa silmät.

Vilma ei kuitenkaan saanut silmälaseja vaan glaukooma-diagnoosin.

– Olin aika hämmästynyt, sillä en tiennyt taudista mitään. Olen yksityisyrittäjä ja silmät ovat tärkein työvälineeni, joten tieto sairaudesta oli iso muutos elämääni. Lääkäri kuitenkin jo alkuvaiheessa lohdutti kertomalla, että hoitomuodot ovat valtavasti kehittyneet.

Taudin puhkeaminen oli Vilmalle myös eräänlainen ahaa-elämys. Hän oli jo aiemmin elänyt terveellisesti, mutta nyt hän skarppasi elintapojaan entisestäänkin. Hän myös ahmi glaukoomasta kaiken tiedon, jonka vain löysi.

– Hoidan silmiäni tipoilla, ja toinen silmäni on leikattu. Minua on huojentanut paljon tieto siitä, että kun hoitaa tautia tarkasti, harvoin sokeutuu. Lisäksi parempi silmä paikkaa huonompaa.

Vilma tekee edelleen töitä.

– Näyttöpäätetyötä olen joutunut jonkin verran rajoittamaan. Sen verran elämäni on myös muuttunut, että en enää lainkaan pidä iltamenoista. Rakastan rauhallisia koti-iltoja silmätipparutiineineen.

Martti Kuparila: Älä unohdu hoitojonoon

Martti Kuparila, 63, sai glaukooma-diagnoosin viime vuonna. Silmälääkäri kirjoitti diagnoosista yllätyyneelle Martille heti lähetteen jatkotutkimuksiin.

– Ensin maksusitoumuksen saaminen yliopistollisesta keskussairaalasta kesti puoli vuotta. Lopulta sain maksusitoumuksen yksityiseen silmäsairaalaan. Kunnallisilla silmäklinikoilla kun ei ole nykyään tarvittavia resursseja tutkimuksiin, joten toiminta kilpailutetaan kolmen vuoden välein yksityisillä palveluntuottajilla.

Martti odotti kutsua silmäsairaalan glaukoomatutkimuksiin 11 kuukautta, ennen kuin soitti kysyäkseen, miksei mitään kuulunut.

 – Vasta soittoni jälkeen alkoi tapahtua, ja muutamassa päivässä pääsin tutkimuksiin ja silmälääkärille. Hänen diagnoosinsa oli glaukooma. Oli helppoa vain odotella soittoa, koska näköni oli muuten hyvä eikä oireita ollut, paitsi joskus tunne kuin olisi ollut hiekkaa silmässä.

Martin onneksi hänen glaukoomaa sairastava vaimonsa lähisukulainen patisti soittamaan tutkimuksien perään.

– Nyt hoidan tautiani säännöllisesti silmätipoilla ja osallistun aktiivisesti Glaukoomayhdistyksen toimintaan, sillä olen kokenut vertaistuen todella tärkeäksi.

 

Vilman ja Martin vinkit glaukooman hoitoon:

1. Tutkituta silmäsi huolellisella silmälääkärillä.

2. Ole tarkkana hoitotakuuajoista ja soittele perään, jos kutsua lisätutkimuksiin ei kuulu.
3. Etsi vertaistukea ja tietoa sairaudesta.

4.  Ole tinkimätön hoidon suhteen. Tipat on laitettava kellontarkasti ohjeiden mukaan.

5. Yritä suhtautua tautiin myönteisesti. Kärttyisyys vaikuttaa myös glaukoomaan, sillä kyseessä on aineenvaihduntatauti.

Vierailija

Uskomatonta.Minúlle korvaa kela silmätipat lähes kokonaan.Lääkärin pitää kirjoittaa kelakorvaushakemus.

Lääkäri kirjoitti B-todistuksen, jolla korvausta hain.  Eikö se riitä? Lääkäri arvioi itse, että korvausta ei ehkä tule, koska näkökentässä ei ollut vielä muutoksia. Tietysti voin jättää tipat käyttämättä, jolloin silmänpaineet taas nousevat. On siinä kuitenkin omat riskinsä.

Tämän kirjoitin opiksi niille, joilla glaukooma todetaan. Silmänpaineiden oltava kahdessa lääkärin tekemässä peräkkäisessä mittauksessa vähintään 22, plus muutokset näköhermossa olisivat oikeuttaneet minut Kelan korvaukseen. Ehkä tämä on vain yksi lukemattomista kikkailuista, kun hyvinvointivaltiota ajetaan alas. Harmittaa kyllä, koska tippoja on käytettävä loppuun asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla