Olen 73-vuotias mummo. En kuule yhtään ilman kuulolaitetta. Korvissa humisee ja joskus tulee pyörivää tunnetta, kuin olisi laivassa. Sain verenpainelääkkeeksi Cardace 2,5 mg.

Ménièren tautia ei ole todettu. Minulla on astma ja allerginen nuha. Mikä voisi olla vaivan nimi? Mikä avuksi?

Mummo 73 v.

Kuulon huonontuminen ikääntymisen myötä eli ikäkuulo on tavallinen vaikkakin kiusallinen vaiva, jota ei voi parantaa. Ikäkuulo on osittain perinnöllistä ja osittain seurausta elämän aikana saaduista meluhaitoista ja muista vaurioista. Niistä aiheutuu rappeutumista sisäkorvassa, kuulohermossa ja aivoissa. Oireena on kuulon vähittäinen huononeminen, johon voi liittyä myös korvien humina eli tinnitus ja ajoittainen huimauk­sen tunne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveyskeskuslääkäri voi tutkia korvanne ja tarkastaa, ettei siellä ole vaikkua tai muuta estettä huonontamassa kuuloa. Hän voi kirjoittaa lähetteen keskussairaalan kuulokeskukseen, jossa sovitetaan teille yksilöllisesti sopiva kuulokoje ja neuvotaan mahdollisesti muut apuvälineet. Jonotusajat voivat olla pitkät, mutta nykyisessä hoitotakuujärjestelmässä eivät ylivoimaisen pitkät. Koska teillä ilmeisesti on jo olemassa kuulokoje, sitä tulee käyttää. Kuulokojetta pitää myös huoltaa ja tarkistaa, että se on kunnossa.
Kuulokojetta pitää käyttää päivittäin jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivoille pitää antaa mahdollisuus tottua kuulokojeen antamiin ääniin. Se vaatii harjoittelua, ja siihen saa tukea keskussairaalan kuulokeskuksesta. Kuulo on ihmiselle tärkeä aisti ja ilman kuuloa yhteydenpito ihmisiin on vaikeaa. Huonokuuloinen erakoituu helposti. Kuulokoje piironginlaatikossa ei auta kuulemista.

Keskussairaalan kuulokeskuksessa annetaan tietoa myös muista kuulon apuvälineistä, kuten ovikellon ja puhelimen lisähälytyskelloista. Tv:n ja radion kuuntelun apulaitteet ovat hyödyllisiä myös ajatellen huonokuuloisen perheenjäseniä, jotta heidän ei tarvitse kärsiä liian kovasta äänestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla