Mistähän tämä päänsärkyni oikein johtuu? Kun syön tai juon kylmää, kipu nousee ohimoille ja leviää sieltä otsaan. Eikä juoman tarvitse olla kuin haaleaa. Kipu jatkuu sitten tuntikausia. Miksi kylmä sattuu?Doris

Epäilen, että tuo pitkittynyt päänsärkysi on migreeniä. Kylmän laukaisema päänsärky, tai jäätelöpäänsärky, johtuu etummaisen aivovaltimon laajentumisesta äkillisessä kylmäkontaktissa. Se on kivun syntymekanismi. Migreenissäkin pään­säryn syy on aivovaltimoiden laajentuminen. Kylmä tai sinun kohdallasi jopa viileä neste tai ruoka, joka soljahtaa suusta ja nielusta alas, saa aikaan lyhytkestoisen ja voimakkaan, migreenityyppisen päänsäryn.
Tyypillisesti jäätelöpäänsärky menee ohi pian, mutta voi migreeniherkällä laukaista pitkittyvän migreenikohtauksen. Tällaiseen kylmän laukaisemaan päänsärkyyn ei muuta kunnon estohoitoa ole kuin viileän ja kylmän välttäminen.
Sinun kohdallasi tosin lääkäri varmaan harkitsisi migreenin koh­tauslääkkeen kirjoittamista ja ehkä estohoitoakin vaikkapa betasalpaajalääkkeellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla