Minulla todettiin rinnoissa lukuisia kystia, kun kävin mammografiassa neljä vuotta sitten. Tiedän, että ne ovat hyvänlaatuisia, mutta ne ovat kivuliaita ja tutkimuskin oli aika tuskallinen. Olen käyttänyt yli 10 vuotta hormonikorvaushoitoa, tällä hetkellä Activellea. Yritin lopettaa hormonit muutama vuosi sitten, mutta unettomuuden takia aloitin ne uudelleen. Tulivatkohan kystat rintoihini hormonitauon aikana? Uskallankohan mennä mammografiaan, kun sain kutsun joukkotarkastukseen?
Perusterve 63-vuotias

Naisen rintarauhaset ovat aktiivisia niin kauan kuin naishormonit niihin vaikuttavat. Se on syy sille, että maitotiehyeisiin kehittyy herkästi nesterakkuloita eli kystia. Saatat törmätä nimitykseen fibrokystiset muutokset. Ne ovat hyvänlaatuisia, vaikkei niiden tuottamassa kivussa ja arkuudessa mitään hyvänlaatuisuutta olekaan. Mutta syöväksi ne eivät muutu. Pitämäsi tauko hormonikorvaushoidossa ei ole niitä aiheuttanut, vaan ilmeisesti kystat ovat tulleet sinulle jo nuorempana. Nyt korvaushoito ylläpitää niitä.
Mammografia saattaa kystien takia olla kivulias, mutta tutkimus ei tuota vaaraa. Kivun kestoa voi lyhentää ja sen voimaa hillitä se, että ottaa tukevan annoksen särkylääkettä tunti ennen tutkimusta, vaikkapa ibuprofeenia, jos sille ei ole estettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkuloiden tyhjennys nimenomaan auttaa kipuihin. Kun se rintakudos on kovin tiivistä kuin minulla oli, sinne kerääntyvä neste joutui ahtaalle ja muodostui tosi kipeitä rakkuloita.Siitä nesteestä sitten ainakin minulla katsottiin mitä sisälsi. Kaikki hyvin, oli vain nestettä.

Auttaako rakkuloiden tyhjennyt kipuihin?
Entä voivatko kystat estää syöpäkasvainta näkymästä tutkimuksissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla