Kesäinen täytekakku koristellaan mansikoilla.

10 palaa

Pohja
¾ pkt (225 g) isoja kaurakeksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte
4 liivatelehteä
1 levy (200 g) tummaa suklaata
2 rkl kiehuvaa vettä
200 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 valkuaista
2 dl kuohukermaa

Päälle
mansikoita

Marjasosekastike
noin ½ l mansikoita
sokeria

  • Jauha keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pohjusta irtoreunaisen vuoan pohja leivinpaperilla ja sulje reuna pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi vuoan reunoilta.
  • Levitä keksiseos vuoan pohjalle ja painele se tiiviiksi. Pane pohja odottamaan jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia.
  • Paloittele suklaa lämpöä kestävään kulhoon tai mukiin ja sulata vesihauteessa. Kuumenna vettä kattilassa ja nosta suklaa-astia kattilaan. Sulata suklaa ja sekoittele välillä. Varo, ettei suklaan joukkoon pääse pisaraakaan vettä, muuten suklaa menee kokkareiseksi.
  • Kuumenna vesitilkka kattilassa, purista liika vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan veteen.
  • Vatkaa tuorejuusto, puolet sokerista ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää seokseen peräkkäin sulatettu suklaa sekä liivate ohuena nauhana ja vatkaa samalla voimakkaasti.
  • Erottele kahdesta munasta valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeiksi. Lisää vaahtoon vähitellen loput sokerista samalla vatkaten.
  • Sekoita kova valkuaisvaahto parissa erässä suklaa-tuore­juustoseokseen.
  • Vaahdota kerma ja lisää vaahto parissa erässä täytteen joukkoon.
  • Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla sekä peitä vuoka tiukasti alumiinifoliolla. Nosta vuoka jääkaappiin hyytymään yön yli.
  • Poista kakku vuoasta ennen tarjoilua. Vedä veitsellä kakun reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku lastojen avulla varovasti tarjoiluastiaan. Koristele viipaloiduilla mansikoilla.
  • Soseuta kastikemarjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Makeuta sosekastike sokerilla makusi mukaan.
  • Tarjoa kastike kakun kanssa.

9 suosikkisuklaareseptiä

Marenkilevyistä, kinuskivaahdosta ja raparperista koostuva pavlova on ihana herkku kevään ja kesän kahvipöytään.

Raparperipavlova

12 palaa

  • 7 kananmunanvalkuaista
  • 3 dl sokeria
  • ½ rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)

Täyte

  • 2–3 raparperinvartta
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 250 g rahkaa
  • ½ dl kinuskikastiketta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (½ dl kinuskikastiketta)
  1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmatoiminnolle 135 asteeseen.
  2. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää sokeri vähitellen. Vaahdota seos niin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
  3. Siivilöi maissitärkkelys vaahtoon ja sekoita.
  4. Levitä vaahdosta kaksi kiekkoa (läpimitta 24 cm) kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 1 tunti, vaihda peltien paikkaa ja paista vielä 30 minuuttia. Kytke uunista virta ja jätä marengit jälkilämpöön tunniksi tai pitempäänkin, jos marengit eivät ole rapeutuneet. Jäähdytä marengit.
  5. Kuori ja pätki raparperinvarret 5 cm:n pätkiksi. Lisää raparperit ja vesi kuumalle paistinpannulle. Anna veden haihtua ja ripottele palojen päälle sokeria. Jäähdytä palat.
  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja kinuskikastike.
  7. Kokoa kakku. Nosta marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä kinuskikerma ja puolet raparpereista marenki-levyn päälle. Nosta sen päälle toinen marenkilevy ja muotoile loppu kermavaahto ja raparperit keoksi marengin päälle.
  8. Valuta kuorrutuksen päälle kinuskikastiketta.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.