Lukija pelkää sokeutumista.

Lääkäri kertoi, että minulla on glaukooma. Onko sokeutumisen vaaraa? Onko hoitoa?

Kalle, 78

Glaukooma, silmänpainetauti, on näköhermon pään ja hermosäiekerroksen etenevä sairaus, joka johtaa näkökentän puutoksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arvioidaan, että hoitoa saavilla potilailla kuluu ensimmäisestä näkökenttäpuutoksen havaitsemisesta 30–40 vuotta ennen kuin vamma on edennyt sokeudeksi. Sokeutumisen vaaraa ei kohdallasi siis pitäisi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glaukooman hoito on silmänpaineen hoitoa. Silmätippareseptin varmaan silmälääkäriltäsi saitkin, ja yleensä tipat riittävät. Hankalissa tapauksissa tarvitaan laserhoitoa ja leikkauksia.

Hankalissa tapauksissa tarvitaan leikkausta.

Jokaisen glaukoomapotilaan tulee huolehtia säntillisestä silmätippojen käytöstä. Monelta tipat tahtovat unohtua, tai niistä aiheutuu sivuvaikutuksia, minkä vuoksi käyttö jää.

Ilman paineen hoitoa näkökenttäpuutokset lisääntyvät hallitsemattomasti. Sivuvaikutuksista pitää heti kertoa lääkärille, jotta sopiva tippa löydetään.

Glaukoomaa ei voi itse todeta. Siksi säännölliset silmälääkärin tarkastukset kannattaa aloittaa viisikymmenvuotispäivän tienoilla.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2020.

Liippo

Olen saanut silmiini ongelmia ostettuani pahasti kosteusvaurioitimeen rintamamiestalon. Vaihdettiin suolaliuos silmiin, sen jälkitautina kaihi ja jälkikaihi sekä 59 laukausta laserilla oikeaan silmään .välillä näkö parani ,joksi,in aikaa kunnes alkoi jälleen hämärtyä. Kuulin radiosta hainrustosta ja aloitin kapseleiden syömisen ja näkö alkoi pikkuhiljaa kohentua. Ajokorttia ei enää uusittu 79v ja suositeltiin silmänpaine lääkitystä arvot 14 ja 16. Pitäisi olla 14 ja alle. Aikani mietiskelin, kun lääke ei paranna vaan laskee painetta. Niinpä kyselin voisiko kehoni hoitaa tuon . On hoitanut 6 kk ja paineet 12 ja 14. Miksi lääkitsisin loppuikäni vapisevilla käsilläni jos voi sopia kehonkin kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla