ET:n omalääkärin Risto Laitilan Hyvän ikääntymisen reseptillä pidät itsesi sekä fyysisesti että psyykkisesti hyvässä kunnossa. Huom: näiden lääkkeiden nauttiminen on sallittua kaikenikäisillle!

1. Tsekkaa verenpaine

Oma verenpaine pitää tuntea ja tarvittaessa laittaa kuntoon. Kannattaa harkita verenpainemittarin hankkimista kotiin, koska kotona säännöllisesti mittaamalla saa luotettavimmat tulokset.

2. Opettele koko kansan itsepuolustustaito: tunnista eteisvärinä

Etsi pulssi ranteestasi tai kaulaltasi ja tunnustele, lyökö sydän tasaisesti. Ota tavaksi tsekata pulssin tasaisuus aina hampaita pestessäsi. Jos rytmi hyppelehtii tai tuntuu tikittelevältä, syynä voi olla eteisvärinä. Eteisvärinä voi olla täysin oireeton, mutta vaarallisen siitä tekee sen, että sen seurauksena sydämen värisevään eteiseen voi muodostua veriklöntti, joka voi sinkoutua aivoihin ja aiheuttaa aivohalvauksen.

Ota yhteys hoitajaan tai lääkäriin, jos aiemmin säännöllinen pulssi tuntuu useammassa peräkkäisessä mittauksessa epäsäännölliseltä, pulssi on niin tiheä tai epäsäännöllinen ettet saa selvää sykkeestäsi tai jos lepopulssi on selvästi nopeutunut tai hidastunut alle 50 lyöntiin minuutissa. Pulssi voi nopeutua esimerkiksi kuumeisen flunssan, liikunnan tai lääkityksen vuoksi.

3. Liiku vähintään 2,5 tuntia viikossa

2,5 tuntia viikossa hengästyttävää liikuntaa riittää kunnon kohentamiseen. Se tarkoittaa esimerkiksi 30 minuutin kävelylenkkiä viidesti viikossa. Arkiliikunnasta kannattaa ottaa hyöty irti: jos et voi kävellä ruokakauppaan, niin mitä jos pysäköisit parkkipaikan kauimmaisimpaan laitaan ja kävelisit sieltä? Reippaan hengästyttävän liikunnan lisäksi olisi hyvä kohottaa lihaskuntoa vaikkapa pihahommia tekemällä.

Vältä liikaa istumista. Kun katsot televisiota, ota tavaksi nousta puolen tunnin välein. Tömistele, venyttele ja kurkottele hetki.

4. Unohda laihdutus

Ikääntyvillä ihmisillä laihtuminen ja vajaaravitsemus ovat vakavampia ongelmia kuin ylipaino, joten riittävä proteiinin ja energian saanti menee perinteisten terveellisyyskäsitysten edelle. Ikäihmisen painoindeksin tulisi olla yli 24, eikä edes 30 ole vielä järin huolestuttava indeksi.

160-senttiselle ikääntyneelle naiselle sopiva paino on 62-76 kiloa. 170-senttiselle miehelle 70-86 kiloa. Syömisessä kannattaa huomioida myös kuidun määrä: sydän- ja verisuonitaudin riski vähenee 10 prosenttia jokaista päivittäistä 10 gramman kuituannosta kohden. Kymmenen grammaa kuitua saa esimerkiksi parista kolmesta täysjyväruisviipaleesta.

5. Sauno

Sauna toimii lääkkeen tavoin: tutkimusten mukaan 4-7 kertaa viikossa saunovilla on yli 60 prosenttia pienempi riski sydänperäiseen äkkikuolemaan ja Alzheimerin tautiin. Optimaalinen lämpötila saunalle on 78 astetta, ja yhden saunareissun aikana lauteilla kannattaisi istua yhteensä 19 minuuttia. Himosaunojalla on 50 prosenttia pienempi riski kehittää verenpainetauti kuin vain kerran viikossa saunovalla. Tutkimuksen mukaan keuhkoahtaumatauti, astma ja keuhkokuume ovat himosaunojalle 40 prosenttia pienempi riski kuin kerran tai harvemmin viikossa saunovalle miehelle. 

6. Osallistu

Sosiaaliset verkostot ja osallistuminen vähentävät kuolleisuutta ja sairastavuutta moniin tauteihin. Myös pitkäaikaissairauksien aiheuttama haitta ja sairauden kokeminen sairautena vähenevät. Kannattaa siis käydä kylässä, kutsua toisia kylään, lähteä kulttuuririentoihin, osallistua yhdistystoimintaan, harrastaa yhdessä ja sanoa talkookutsuille kyllä.

7. Kehu ja kiitä

Opettele kykyä ylläpitää suhdetta, joka on sekä itselle ja toiselle hyvä kasvun paikka. Opettele ilmaisemaan kiitosta päivittäin ja muista sanoa läheisillesi pienetkin kehut ja kiitokset ääneen.

Muista kehua myös itseäsi itsellesi. Omia tunteita kannattaa voi peilata esimerkiksi musiikin ja runouden kautta. Kun tunnistaa tunteensa, tunnistaa itsensä. Elämän loppuvaiheessa ihminen ikään kuin maalaa taulun omasta elämästään. Sitä voi harjoitella.

8. Halaa

Vanhemmiten kosketuksen merkitys suurenee: halaa kunnolla ainakin kerran päivässä, vähintään 20 sekuntia kerrallaan.

Vierailija

Tässä ohjeet hyvään ikääntymiseen – ET:n omalääkäri Risto Laitila vinkkaa

Erittäin hyviä neuvoja tuossa edellä. Olen yksin, ollut nyt yli 3 vuotta, asun omakotitalossa, jossa on puukeskuslämmitys. Eli hyötyliikuntaa tulee, lisäksi käyn kuntosalissa ja uimassa. Ystäviä tietenkin ja paljon yhdessä kulkemista konserteissa, tai muuten vain ajelemassa . Saa matkia ihan vapaasti, saa hyvää mieltä taatusti, lupaa mummi
Lue kommentti