Ainahan se on mielessä, koska se on näkökentässä. Valo siis. Mutta millainen valo on parasta valoa? Mitä iäkkäämmän kodista on kyse, sitä enemmän valoa pitää olla, ammattilainen vinkkaa.

Valaisimien ja lamppujen valikoima on kuin villi viidakko, ainakin ensikertalaiselle.

Joten olen valmistautunut etukäteen ja tarkistanut muun muassa led- sekä halogeenilamppujen määritelmät – ennen kuin pääsen haastattelemaan alan asiantuntijaa. Melkoista hepreaa on tämä termistö, jos sitä ei tunne yhtään entuudestaan. Joten menen suoraan asiaan yksinkertaisella kysymyksellä.

Mikä on paras mahdollinen valo ihmiselle? Vastaus yllättää, sillä ensimmäiseksi ei kuullakaan yhtään vaikeaa vierasperäistä termiä, kuten lumenia tai wattia.

Valaistussuunnittelija Helena Järvelä  kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi:  Auringonvalo on paras.

– Auringonvalossa värit toistuvat oikein, kaikki värisävyt näkyvät ja se on silmälle miellyttävintä. Myös terveydelle auringonvalosta on hyötyä: se tehostaa muun muassa aineenvaihduntaa ja saa ihon tuottamaan tärkeää d-vitamiinia, perustelee Järvelä.

Mutta aina auringonvaloa ei ole tarpeeksi. Varsinkaan näin syksyllä ja talvella, kun pimeää tuntuu olevan koko ajan. Valoa ei ole riittävästi aamulla eikä illalla.

Järvelä vahvistaa nämä huomiot: valoa täytyy olla koko ajan kotona riittävästi – vuodenajasta ja luonnonvalosta huolimatta.  Vanhemmilla ihmisillä valon tarve on jopa suurempi kuin nuorilla. Valon määrässä ei kannata siis kitsastella.

– Silmä muuttuu ihmisen ikääntyessä ja reagoi eri tavoin valaistuihin pintoihin kuin nuorempana.  Ikääntyneet silmät tarvitsevat paljon ja erittäin laadukasta valoa, Järvelä mainitsee.

Vältä kömmähdykset jo valaisinostoksilla

Vaihtoehtoja kodin valaisuun on niin paljon. Miten sisälle sitten saadaan tarpeeksi laadukasta valoa? Valaisinkaupassa menee sormi suuhun, jos vieressä ei ole heti ammattilaista neuvomassa.

– Valaisimen osto on usealle myös taloudellinen kysymys, joten sitä kannattaa miettiä tarkoin.  Hinta ei aina ole tae laadusta, vahvistaa valaistussuunnittelija.

Laatua kannattaa tarkkailla muun muassa valaisimen materiaalista, muotoilusta ja tekotavasta ja ennen kaikkea valoteknisiltä ominaisuuksilta, toisin sanoen soveltuuko valaisin siihen tarkoitettuun käyttötarkoitukseen.  Valaistuksen pitäisi kantaa myös kaikki vuodenajat.

– Usein tehdään se virhe, että mietitään ensin sisustusta ja visuaalisia asioita tai keskitytään pelkästään niihin. Toki jos haluaa ostaa klassikkovalaisimen, voi sen ostaa pelkästään ulkonäön perusteella. Mutta ensisijaisesti kodin valaistuksessa pitää miettiä tilan käyttötarkoitusta.

Yleinen kömmähdys kodin valaistuksessa on Järvelän mielestä myös se, että tilaan valitaan liian pienitehoinen valaisin tai valo suunnataan väärin, jolloin häikäisyn vaara on suuri.

Kontrastia tilaan

Onko valaisin tulossa makuuhuoneeseen? Vai tarvitaanko keittiössä parempaa valoa? Joskus näiden tilojen valaistuksen uusimiseen riittää lampun vaihto tai valaisimien uudelleen sijoittaminen, mikäli se on mahdollista.

Ihminen, jonka näkö alkaa heiketä, kaipaa ympärilleen paitsi paljon valoa, niin myös sopivasti kontrasteja luovaa valoa.  Jos tilan kaikki pinnat on tasaisesti valaistu, niin ei synny kontrasteja, jotta tilaa voidaan hahmottaa kolmiuloitteisesti. Sellainen tila on myös tunnelmaltaan tylsä. 

– Epäsuora valaistustapa sopii moniin tiloihin, jolloin häikäisyä ei synny, Helena Järvelä sanoo.  

Valon laatu on ratkaiseva tekijä määrän lisäksi.  Valoa pitäisi myös päästä säätelemään tarpeen mukaan.

Päivänvalolamppu kasvattaa koko ajan suosiotaan.  Sen valo matkii auringonvaloa. Esimerkiksi migreenistä kärsiville päivänvalovalaistuksesta on hyötyä, Järvelä toteaa.  Täyden spektrin päivänvalolamppuja voi käyttää monissa valaisimissa ja näin saada kotiin luonnonvaloa jäljittelevä, laadukas valaistus.

Kodeissa käytettävien lamppujen valon värilämpötila (Kelvin) vaihtelee lampusta riippuen kellertävästä viileän valkoiseen. Tyypillinen hehkulampun, joita ei enää valmisteta, keltainen valon väri on syrjäytymässä valkoisen valon tieltä. Ihmiset kun kokevat valkoisen valon miellyttävämmäksi.

Koko kodin valaistuksen tulisi noudattaa samaa värilämpötilaa, jotta vältytään monensävyisten lamppujen sekamelskalta, Järvelä ohjeistaa.

Kodin valaistuksessa on syytä tarkkailla käyttötarkoituksen lisäksi myös omia mieltymyksiään. Valolla on kuitenkin laajoja vaikutuksia esimerkiksi ihmisen vireystilaan. Masentavassa valaistuksessa ei kukaan viihdy.

Pieni valosanakirja

  • Led-lamppu on yleensä energiatehokkain, ympäristöystävällisin ja turvallisin. Se myös toimii niin upotetuissa kohdevalaisimissa kuin irrallisissa katto-, pöytä- ja seinävalaisimissa.
  • Halogeenilamppu antaa useimmiten kirkkaan valon, joten sopii varsinkin kohdevalaistukseen. Lamppu syttyy nopeasti.
  • Energiansäästölamppu käy yleisvaloksi melkein mihin tahansa valaisimeen ja tilaan.
  • Lumen-arvo (lm) ilmoittaa valotehon.
  • Kelvineinä (K )kerrotaan valon värisävy eli värilämpötila.
  • Watti (W) paljastaa lampun maksimisähkönkulutuksen.

Lähteet: Valaistussuunnittelija Helena Järvelä/ Suunnittelutoimisto Blanco Oy  ja tavaratalopäällikkö Jarkko Salmi/Bilterna.

Vierailija

"Ikääntyneet tarvitsevat paljon valoa" – älä tee näitä virheitä kotona ja kaupassa

Ai ihmiset kokevat viileän, valkoisen valon miellyttävämmäksi...? Kyllä minä olen ihminen ja haikailen tunnelmallisia hehkulamppuja joita saattoi jopa säädellä ilman että ne alkoivat sirisemään. Hammaslääkärissä ja leikkaussaleissa tarvitaan sitä valkoista kelmeää valoa, en niissäkään ole valoa miellyttäväksi kokenut. Kyllä mulla on 50W halogeeni kun valoa tosissani tarvitsen, mutta usein vähempi riittää. Virastot on tosi miellyttäviä paikkoja kun niissä on niin ihana valaistus, vai?
Lue kommentti

Paljonko säästää vuodessa, jos lopettaa tupakoinnin ja kahvilassa istumisen? Tai jos lyhentää suihkuaikaa viiteen minuuttiin? ET selvitti. 

1. Irrota television johdon pistorasiasta aina, kun et katso telkkaria
Rikastut: 60 senttiä
Saat: Postimerkin

2. Sammuta kattolamppu neljäksi tunniksi joka päivä
Rikastut: 3,20 euroa
Saat: Paketin leikkelettä

3. Sulje televisio aina virtakytkimestä, äläkä vain kaukosäätimestä
Rikastut: 6 euroa
Saat: 6 kiloa perunoita tai porkkanoita

4. Jätä ruokakaupan muovipussi ostamatta kaksi kertaa viikossa
Rikastut: 21 euroa
Saat: Kaksi elokuvalippua

5. Lyhennä suihkuaikaa kymmenestä minuutista viiteen
Rikastut: 154 euroa
Saat: Halpalennon Eurooppaan

6. Lopeta päivittäinen kahvittelu kahvilassa
Rikastut: 803 euroa
Saat: Jääkaappi-pakastimen

7. Jätä ostamatta tupakka-aski päivässä
Rikastut: 1 606 euroa
Saat: Rivitalo-osakkeen ja pikkuauton vakuutukset vuodeksi

8. Puolita 20 000 ajokilometriä ja vaihda autoa kolmen vuoden välein
Rikastut: 1 703 euroa
Saat: Kaksitehosilmälasit

9. Ryhdy tuhlarista nuukaksi omakotitalon lämmityksessä ja veden kulutuksessa
Rikastut: 2 986 euroa
Saat: Näönkorjausleikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla

10. Älä osta autoa lainkaan, vaan käytä julkista liikennettä
Rikastut: 6 594 euroa
Saat: Opiskelijaboksin vuokrarahat vuodeksi

 


Juttu on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 1/2015.

Lähteet: Autoliitto, Teknillinen korkeakoulu, Motiva, Ilta-Sanomat. 

Vierailija

10 vinkkiä: Näin paljon rikastut vuodessa, jos muutat rutiineitasi

Nähtävästi tämä artikkeli on suunnattu uusavuttomille nuorille, jotka istuskelevat ylihinnoitelluissa latte-kahviloissa päivät pitkät. Ei kai kukaan eläkeläinen kahvittele kahvilassa joka päivä kun on aikaa keittää kahvit kotona. Retkille ja päiväristeilyille keitän kahvit kotona ja kaadan puolen litran termoskannuun, jonka otan mukaan. Siinä säästyy monta euroa. Sammuta kattolamppu 4 tunniksi joka päivä? Pitääkö siis joku lamppuja päällä 24 tuntia vuorokaudessa vai miten tämä säästö on...
Lue kommentti

Mökkikauppa näyttää pitkästä aikaa piristymisen merkkejä. Markkinat ovat silti edelleen ostajan.

1. Millaiset mökit käyvät nyt kaupaksi?

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä jakaantuu tällä hetkellä kahteen ryhmään. Kaupaksi käyvät yhtäältä edulliset kuivan maan mökit ja toisaalta kalliit, hyvin varustellut mökit.

Kuivan maan mökkien ostajat etsivät edullista kesäpaikkaa, ja parhaiten liikkuvat kohteet, joiden hinta on 50 000 euron paikkeilla.

Esimerkiksi hirsirakenteiset mummonmökit ovat kysyttyjä kohteita. Ne ovat usein idyllisissä paikoissa, ja moni ostaja arvostaa sitä, että mökit ovat talviasuttavia. Mummonmökkiin voi halutessaan muuttaa pysyvästi.

Omakotitalon myyminen voi olla maakunnissa haastavaa. Jos talo on sopivalla paikalla, sitä voi kaupata myös vapaa-ajan asuntona, jolloin ostaja on mahdollista löytää uudesta asiakaskunnasta.

Varustelluissa mökeissä hinta voi helposti olla moninkertainen, ja silloin myös ostajien vaatimukset ovat korkealla: mökillä on oltava mukavuuksia ja sen on sijaittava veden äärellä – mieluiten ison vesistön.

Oma lukunsa ovat pääkaupunkiseudun tuntumassa olevat uudenaikaiset, mukavuuksiltaan kaupunkiasuntoa vastaavat mökit. Niistä pyydetään ja maksetaan kovia hintoja.

Ajomatkan kesto mökille on monille tärkeä kriteeri. Useimpien mielestä matka saa kestää korkeintaan pari tuntia.

2. Mitä tarkoittaa hyvä varustelu?

100 000 euron mökissä on yleensä oltava sähkö ja juokseva vesi, ennen kuin se herättää ostajien mielenkiinnon. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi hyvä sijainti voi vaikuttaa asiaan.

Kiinteistövälittäjien mukaan ostajat eivät ole nykyisin kovin halukkaita remontoimaan. Monilla sekä aika että osaaminen ovat kortilla. Mökkiin kohdistuvat isot investoinnit vaikeuttavat myyntiä. Jos esimerkiksi jätevesiasetus edellyttää sakokaivon tai pienpuhdistamon rakentamista, ostajat usein edellyttävät, että ne on hoidettu jo.

3. Milloin mökki kannattaa myydä?

Turhan moni kypsyttelee myyntipäätöstä kesän yli ja aloittaa mökin kauppaamisen vasta loppukesästä tai alkusyksystä. Silloin voi olla jo liian myöhäistä kaupanteolle, sillä ostajat ovat yleensä innokkaimmillaan keväällä ja alkukesästä. Ensimmäinen ostopiikki on jo pääsiäisenä ja seuraava juhannuksen tienoilla.

4. Mitä myyjä voi tehdä edistääkseen kauppaa?

Ennen myynnin aloittamista kannattaa selvittää kirjallisesti kaikki lupa- ja sopimusasiat. Ostajia kiinnostavia asioita ovat esimerkiksi se, millainen oikeus on vesialueeseen tai tieosuuteen, onko alueelle suunnitteilla kaavamuutoksia tai onko tontilla rakennusoikeutta. Mökillä tehdyt remontit voi samalla kirjata ylös.

Kauniainen on Suomen ainoa kunta, jossa ei ole kesämökkejä. (Lähde: Tilastokeskus)

Mökkitontin rajat kannattaa merkitä selvästi, jotta ostajien on helppo havaita ne. Siisti piha toimii hyvänä käyntikorttina. Ennen myynnin aloittamista rojut ja epämääräiset puukasat on syytä siivota pois.

Myyntiremontin tekeminen mökillä ei välttämättä kannata, mutta pieni viimeistely tekee aina hyvää. Irtonaisina irvistelevät listat tai lepattavat kattohuovat antavat ikävän vaikutelman, samoin siivoamattomat sisätilat.

5. Kannattaako kiinteistövälittäjän käyttäminen?

Jos itsellä on aikaa ja osaamista, ilman välittäjääkin pärjää. Silloin pitää olla valmis esittelemään mökkiä ostajaehdokkaille aina tarpeen mukaan. Jos kodin ja mökin etäisyys on suuri, se vie aikaa. Itse myymällä säästää kuitenkin välittäjän palkkion, joka on keskimäärin neljästä viiteen prosenttia myyntihinnasta.

Välittäjän puolesta taas puhuu se, että ammattilaisella on valmis kontakti- ja markkinointiverkosto. Lisäksi välittäjä osaa todennäköisesti arvioida mökin hinnan paremmin kuin mattimeikäläinen.

Internetin asunnonmyyntisivustoilla on merkittävä rooli kaupanteossa. Hyvät myyntikuvat ovat tärkeitä. Jos mökkiä myy kesällä, alkukeväästä otetut kuvat eivät toimi. Mökki, pihapiiri ja maisema pitäisi saada näyttämään mahdollisimman hyviltä, mutta silti totuudenmukaisilta.

6. Mistä tietää, kuinka paljon mökistä voi pyytää?

Hinta-arvion pohjana voi käyttää alueen muiden mökkien hintapyyntöjä ja toteutuneita kauppahintoja.

Ahneeksi ei kuitenkaan kannata ruveta: myynnin kannalta tärkeintä on hinnoitella mökki heti aluksi realistisesti. Jos hintapyyntö laitetaan reilusti yläkanttiin, se voi karkottaa mahdolliset kiinnostuneet ostajat pitkäksi aikaa. Myöhemmin tehtävä hinnanlaskukaan ei välttämättä pelasta tilannetta.

Kun hinta on oikea, ostajia on kyllä liikkeellä. Myyjän pitää muistaa, että tunnearvolla ei ole ostajalle merkitystä.

Asiantuntijana Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mikkeli on ollut pitkään Suomen johtava mökkikunta, mutta nyt se on menettänyt ykkössijansa. Kun Juankoski yhdistyi Kuopioon, Kuopion mökkimäärä nousi yli 10 700:aan. Mikkeli jäi kakkoseksi noin 10 300 mökillä. Lounais-Suomen Parainen pitää kolmossijaa.

Maakunnista eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, hyvänä kakkosena tulee Etelä-Savo. Molemmissa on lähes 50 000 mökkiä. Listan viimeisenä on Keski-Pohjanmaa, jossa on alle 4000 mökkiä.

Suomessa on 63 kuntaa, joissa vapaa-ajan asuntoja on enemmän kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja. Tällaisten kuntien määrä on kasvanut 2000-luvulla noin kahdellakymmenellä. Esimerkiksi Puumalassa on mökkejä kolminkertaisesti vakituiseen asuntoihin verrattuna.

Lähde: Tilastokeskus