Mitä ovat led, halogeeni, energiansäästölamppu? Entä mikä lamppu sopii saunaan, mikä pakkaseen ulos? Ei hätää, tässä tiedot, joilla selviydyt lamppuviidakossa.

Hehkulamput ovat nyt kadonneet kaupoista. Mitä on tullut niiden tilalle?

Led-lamppuja, energiansäästölamppuja ja halogeeneja.

Nykyiset halogeenilamput, jotka kuluttavat sähköä vain hieman vähemmän kuin hehkulamput, poistuvat markkinoilta asteittain. Siksi niitä ei välttämättä kannata enää ostaa. Poistuvien halogeenien energialuokka on C tai huonompi.

Energiansäästölamput tulivat muutama vuosi sitten ryminällä korvaamaan hehkulamput, mutta ovat jo nyt jäämässä ledilamppujen varjoon. Energiansäästölampuilla syntyy pitkän ajan kuluessa hehkulamppuihin verrattuna enemmän säästöä kuin halogeeneilla. Energiansäästölamput ovat oikeastaan pienloisteputkilamppuja, joita saa pyöreällä kuvulla, sauvamaisina tai kierteisinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ledeillä saavutetaan jo merkittävä säästö sähkönkulutuksessa. Niiden hinta on laskenut selvästi parissa vuodessa. Ledien laatu ja valontuotto ovat parantuneet samaan aikaan, vaikka vaihtelua yhä onkin. Huonon led-lampun valossa ei näe kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen ostettiin 40- ja 60-wattisia lamppuja, mutta nyt pakkauksesta pitää osata lukea muuta.

Wattimäärä kertoo lampun sähkönkulutuksen tunnissa, mutta uusi tärkeä termi on valon määrä eli lumen-luku (lm). Se kuvaa lampun valontuottoa. 60 watin hehkulamppua korvaavan lampun lukeman pitää olla vähintään 700 lumenia. 40 watin hehkulampun valomäärää vastaa vähintään 410 lumenin lamppu.

Muitakin pakkausmerkintöjä, kuten energiamerkintä, värilämpötila ja käyttöikä, kannattaa opetella lukemaan, sillä niiden avulla voi löytää hyvät lamput. Summamutikassa ei kannata ostaa.

Onko väliä, millaisen lampun laitan minnekin?

On. Esimerkiksi osa energiansäästölampuista syttyy hitaasti eli saavuttaa täyden valotehon vasta parin minuutin päästä sytyttämisestä. Tällaista lamppua ei kannata panna paikkaan, jossa valoa tarvitaan vain hetkellisesti, esimerkiksi kylpyhuoneeseen, vaatekomeroon tai kellariin.
Vain osa uusista lampuista sopii ulkokäyttöön. Pakkasenkestävyydestä löytyy merkintä pakkauksesta.

Kaikki ledit eivät kestä kovaa lämpöä, joten lampun soveltuvuus saunavaloksi kannattaa varmistaa. Toinen vaihtoehto saunaan on halogeenilamppu.

Eri valaisimiin sopii erilainen lampunkanta. Lähes kaikkiin kantamalleihin löytyy korvaava, vähemmän energiaa kuluttava lamppu ainakin erikoisliikkeistä. Ole tarkkana tai kysy liikkeestä neuvoa, jos haluat, että valon määrä ei vähene entisestä.

Lampuissa on kovin erilaisia valoja. Kuinka saan samanvärisen valon koko huoneeseen?

Valitse kaikkiin valaisimiin lamput, joissa on suurin piirtein sama värilämpötila. Etsi siis pakkauksen kyljestä Kelvin-lukema (K), se ilmaisee lampun värilämpötilan.

Jos luku on noin 3000, saat lämmintä kellertävää valoa, samoin kuin hehkulampuilla. Kun arvo on noin 5000, saat sinisempää eli päivänvalon kaltaista keinovaloa. Monet kokevat sellaisen valon pitävän mielen virkeänä ja rasittavan silmiä vähemmän kuin keltainen valo. Siksi päivänvalolamput sopivat esimerkiksi työntekoon ja lukemiseen.

Saako loisteputkivalaisimiin ja halogeenivaloihin lamppuja, jotka kuluttavat vähemmän energiaa?

Periaatteessa kyllä, mutta näiden kanssa voi tulla yllätyksiäkin. Vaikka lampun kanta olisi sama, halogeenivalojen muuntaja ei välttämättä toimi led-polttimoiden kanssa. Jos muuntajan joutuu vaihtamaan, voi tulla halvemmaksi ostaa uusi led-nauhavalaisin. Sellainen vie hyvin vähän sähköä ja sopii piilotettavaksi esimerkiksi keittiökaappien alle tai kirjahyllyn lippaan.

Loisteputkivalaisimiin sopivia valoja saa led-tekniikallakin toteutettuna, mutta valon määrä voi olla pettymys vanhaan verrattuna. Onneksi energiapihien ledien valontuotossa päästään koko ajan parempiin lukemiin. Tavalliset loisteputket ovat yhä varsin energiatehokas valinta: ne antavat paljon valoa käyttämänsä sähkön määrään nähden.

Miten uusien lamppujen kierrätys tai hävitys hoidetaan?

Vain halogeenit ja vanhat hehkulamput voi hävittää sekajätteen mukana. Muut pitää viedä sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin. Toukokuusta alkaen kierrätys muuttui helpommaksi, sillä energiansäästö ja led-lamput sekä alle 25 cm pitkät loisteputket saa viedä maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta isojen päivittäistavarakauppojen ja pienten erikoisliikkeiden palautuspisteisiin. n

Asiantuntijoina Päivi Suur-Uski Motivasta ja valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo AD-Lux Oy:stä
→ Muita tietolähteitä: www.lampputieto.fi

Millainen lamppu sopii ulkokäyttöön?

Pakkanen vaikeuttaa energiansäästölampun toimintaa. Yleensä kaikki energiansäästölamput syttyvät vielä -10 asteessa, mutta sitä kylmemmässä syttyminen on vaikeampaa. Kaupoissa on erityisiä pakkaslamppuja, joiden luvataan toimivan jopa -30 asteessa.

Suljettu valaisin on aina lampun kannalta paras ratkaisu. Tällöin sade ei pääse suoraan lampun putkille tai kantaosiin, joissa se voi aiheuttaa vaurioita.

Jos valaisin on avoin ja kuitenkin halutaan laittaa sinne energiansäästölamppu, on paras valita kuvullinen malli, jossa kupu antaa ainakin jonkinlaisen suojan.

Led-lamput kestävät ulkokäytössä paremmin.

Lähde: Airam

 

Valosanasto

Energiamerkintä

Helpottaa tekemään energiatehokkaan valinnan. A++ on paras luokitus, älä suosi A:ta huonompia.

Valon määrä

Lumen-luku (lm) kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa. Luettelon eri tyyppien vastaavuuksista löydät sivulta www.lampputieto.fi

Värilämpötila

2700–4000 Kelvinin (K) lamppu antaa lämmintä keltaista valoa, 4000–6000 K:n lamppu taas valkoista, päivänvalon kaltaista valoa.

Himmennettävyys

Lamppu sopii käytettäväksi himmentimen kanssa vain, jos siitä on pakkauksessa merkintä.

Käyttölämpötila

Jos ostat lampun ulkokäyttöön, tarkista pakkauksesta, miten se kestää pakkasta.

Lamppujen ulkomitat

Vaikka lampun kanta on sama, uusi lamppu ei aina mahdu vanhaan valaisimeen. Helpointa on ottaa vanha lamppu malliksi kauppaan.

Hankkikaa hehkulamppuja, led lamput on yksi ennenaikaisen vanhenemisen nykyaikainen sovellus lamppujen valmistajilta, ja kaiken lisäksi kallis sellainen.

Tää koko viher-valohomma kuten niiden kaikki muutkin hommat, on yhdellä sanalla sanottuna ihan /Cstä !

Mikään muu ei ratkaise kuin että VALOA PITÄÄ OLLA TARPEEKSI, ja sitä tällä h..o-tekniikalla ja -politiikalla ei saada.

Hehkulamppukin oli Suomessa LÄMMITYSENERGIAA. Miettikää miten äänestätte !

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla