Mitä ovat led, halogeeni, energiansäästölamppu? Entä mikä lamppu sopii saunaan, mikä pakkaseen ulos? Ei hätää, tässä tiedot, joilla selviydyt lamppuviidakossa.

Hehkulamput ovat nyt kadonneet kaupoista. Mitä on tullut niiden tilalle?

Led-lamppuja, energiansäästölamppuja ja halogeeneja.

Nykyiset halogeenilamput, jotka kuluttavat sähköä vain hieman vähemmän kuin hehkulamput, poistuvat markkinoilta asteittain. Siksi niitä ei välttämättä kannata enää ostaa. Poistuvien halogeenien energialuokka on C tai huonompi.

Energiansäästölamput tulivat muutama vuosi sitten ryminällä korvaamaan hehkulamput, mutta ovat jo nyt jäämässä ledilamppujen varjoon. Energiansäästölampuilla syntyy pitkän ajan kuluessa hehkulamppuihin verrattuna enemmän säästöä kuin halogeeneilla. Energiansäästölamput ovat oikeastaan pienloisteputkilamppuja, joita saa pyöreällä kuvulla, sauvamaisina tai kierteisinä.

Ledeillä saavutetaan jo merkittävä säästö sähkönkulutuksessa. Niiden hinta on laskenut selvästi parissa vuodessa. Ledien laatu ja valontuotto ovat parantuneet samaan aikaan, vaikka vaihtelua yhä onkin. Huonon led-lampun valossa ei näe kunnolla.

Ennen ostettiin 40- ja 60-wattisia lamppuja, mutta nyt pakkauksesta pitää osata lukea muuta.

Wattimäärä kertoo lampun sähkönkulutuksen tunnissa, mutta uusi tärkeä termi on valon määrä eli lumen-luku (lm). Se kuvaa lampun valontuottoa. 60 watin hehkulamppua korvaavan lampun lukeman pitää olla vähintään 700 lumenia. 40 watin hehkulampun valomäärää vastaa vähintään 410 lumenin lamppu.

Muitakin pakkausmerkintöjä, kuten energiamerkintä, värilämpötila ja käyttöikä, kannattaa opetella lukemaan, sillä niiden avulla voi löytää hyvät lamput. Summamutikassa ei kannata ostaa.

Onko väliä, millaisen lampun laitan minnekin?

On. Esimerkiksi osa energiansäästölampuista syttyy hitaasti eli saavuttaa täyden valotehon vasta parin minuutin päästä sytyttämisestä. Tällaista lamppua ei kannata panna paikkaan, jossa valoa tarvitaan vain hetkellisesti, esimerkiksi kylpyhuoneeseen, vaatekomeroon tai kellariin.
Vain osa uusista lampuista sopii ulkokäyttöön. Pakkasenkestävyydestä löytyy merkintä pakkauksesta.

Kaikki ledit eivät kestä kovaa lämpöä, joten lampun soveltuvuus saunavaloksi kannattaa varmistaa. Toinen vaihtoehto saunaan on halogeenilamppu.

Eri valaisimiin sopii erilainen lampunkanta. Lähes kaikkiin kantamalleihin löytyy korvaava, vähemmän energiaa kuluttava lamppu ainakin erikoisliikkeistä. Ole tarkkana tai kysy liikkeestä neuvoa, jos haluat, että valon määrä ei vähene entisestä.

Lampuissa on kovin erilaisia valoja. Kuinka saan samanvärisen valon koko huoneeseen?

Valitse kaikkiin valaisimiin lamput, joissa on suurin piirtein sama värilämpötila. Etsi siis pakkauksen kyljestä Kelvin-lukema (K), se ilmaisee lampun värilämpötilan.

Jos luku on noin 3000, saat lämmintä kellertävää valoa, samoin kuin hehkulampuilla. Kun arvo on noin 5000, saat sinisempää eli päivänvalon kaltaista keinovaloa. Monet kokevat sellaisen valon pitävän mielen virkeänä ja rasittavan silmiä vähemmän kuin keltainen valo. Siksi päivänvalolamput sopivat esimerkiksi työntekoon ja lukemiseen.

Saako loisteputkivalaisimiin ja halogeenivaloihin lamppuja, jotka kuluttavat vähemmän energiaa?

Periaatteessa kyllä, mutta näiden kanssa voi tulla yllätyksiäkin. Vaikka lampun kanta olisi sama, halogeenivalojen muuntaja ei välttämättä toimi led-polttimoiden kanssa. Jos muuntajan joutuu vaihtamaan, voi tulla halvemmaksi ostaa uusi led-nauhavalaisin. Sellainen vie hyvin vähän sähköä ja sopii piilotettavaksi esimerkiksi keittiökaappien alle tai kirjahyllyn lippaan.

Loisteputkivalaisimiin sopivia valoja saa led-tekniikallakin toteutettuna, mutta valon määrä voi olla pettymys vanhaan verrattuna. Onneksi energiapihien ledien valontuotossa päästään koko ajan parempiin lukemiin. Tavalliset loisteputket ovat yhä varsin energiatehokas valinta: ne antavat paljon valoa käyttämänsä sähkön määrään nähden.

Miten uusien lamppujen kierrätys tai hävitys hoidetaan?

Vain halogeenit ja vanhat hehkulamput voi hävittää sekajätteen mukana. Muut pitää viedä sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin. Toukokuusta alkaen kierrätys muuttui helpommaksi, sillä energiansäästö ja led-lamput sekä alle 25 cm pitkät loisteputket saa viedä maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta isojen päivittäistavarakauppojen ja pienten erikoisliikkeiden palautuspisteisiin. n

Asiantuntijoina Päivi Suur-Uski Motivasta ja valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo AD-Lux Oy:stä
→ Muita tietolähteitä: www.lampputieto.fi

Millainen lamppu sopii ulkokäyttöön?

Pakkanen vaikeuttaa energiansäästölampun toimintaa. Yleensä kaikki energiansäästölamput syttyvät vielä -10 asteessa, mutta sitä kylmemmässä syttyminen on vaikeampaa. Kaupoissa on erityisiä pakkaslamppuja, joiden luvataan toimivan jopa -30 asteessa.

Suljettu valaisin on aina lampun kannalta paras ratkaisu. Tällöin sade ei pääse suoraan lampun putkille tai kantaosiin, joissa se voi aiheuttaa vaurioita.

Jos valaisin on avoin ja kuitenkin halutaan laittaa sinne energiansäästölamppu, on paras valita kuvullinen malli, jossa kupu antaa ainakin jonkinlaisen suojan.

Led-lamput kestävät ulkokäytössä paremmin.

Lähde: Airam


 

Valosanasto

Energiamerkintä

Helpottaa tekemään energiatehokkaan valinnan. A++ on paras luokitus, älä suosi A:ta huonompia.

Valon määrä

Lumen-luku (lm) kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa. Luettelon eri tyyppien vastaavuuksista löydät sivulta www.lampputieto.fi

Värilämpötila

2700–4000 Kelvinin (K) lamppu antaa lämmintä keltaista valoa, 4000–6000 K:n lamppu taas valkoista, päivänvalon kaltaista valoa.

Himmennettävyys

Lamppu sopii käytettäväksi himmentimen kanssa vain, jos siitä on pakkauksessa merkintä.

Käyttölämpötila

Jos ostat lampun ulkokäyttöön, tarkista pakkauksesta, miten se kestää pakkasta.

Lamppujen ulkomitat

Vaikka lampun kanta on sama, uusi lamppu ei aina mahdu vanhaan valaisimeen. Helpointa on ottaa vanha lamppu malliksi kauppaan.

Vierailija

Näin valitset oikean lampun

Tää koko viher-valohomma kuten niiden kaikki muutkin hommat, on yhdellä sanalla sanottuna ihan /Cstä ! Mikään muu ei ratkaise kuin että VALOA PITÄÄ OLLA TARPEEKSI, ja sitä tällä h..o-tekniikalla ja -politiikalla ei saada. Hehkulamppukin oli Suomessa LÄMMITYSENERGIAA. Miettikää miten äänestätte !
Lue kommentti

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.