Kuinka kauan osteoporoosilääkitystä täytyy käyttää? Viisi vuotta sitten lonkkaluussani ja lanne­nikamissa todettiin luu­kato ja olen siitä lähtien käyttänyt Optinate Septimumia. Nyt saisi jo riittää. Luusto on muuten vahvistunut, mutta ensimmäinen lannenikama ei. T-arvo on -4.1. Lausunnossa lukee, että lääkitys on vielä indisoitu.
Epätietoinen 68 v

Indisoitu tarkoittaa, että lääkitys on aiheellinen. Toki ymmärrän halusi lopettaa. Pitkäaikainen lääkkeen käyttö tuntuu tarpeettomalta, kun
mitään oireita ei ole. Mutta jos lannenikama on hauras, pienikin pyllähdys tai voimakas rangan koukistus ja kierto saattaa luhistaa nikaman.
Kun T-arvo on -2,5 tai sitä pienempi, kyseessä on luu­kato, osteoporoosi.
Luukadon lääkehoidossa minimitavoite on, että luun haurastuminen pysähtyy. Tärkeintä on tietenkin, ettei murtumaa synny.

Tässä on onnistuttu. Lähtökohtaisesti viisi vuotta on riittävä aika. Mutta sinun tapauksessasi lannenikama on vielä hauras ja tarvitsee lääkkeen tukea.
Lääkärisi ehkä miettii nyt lääkkeen vaihtoa. On olemassa kerran vuodessa tiputuksena annettava lääke sekä lääkkeitä, jotka rakentavat luuta eri lailla kuin nykyinen lääkkeesi. Ne saattavat vahvistaa lannenikamaasi tehokkaammin.

Mutta lääke yksin ei toki ole ratkaisu. Meidän kaikkien, ja etenkin luukatopotilaiden, tulisi tiedostaa arkipäivän tapaturmariskit. Onko lattialla matonreunoja, joihin voi kompastua? Onko kengissä liukuesteet? Pitääkö keittiöjakkaralle nousta? Pyörryttääkö, jos nousee nopeasti ylös? Tähän tapaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liikunta on tärkeää, kuten myös tupakoimattomuus. D-vitamiini yhdessä riittävän kalkinsaannin kanssa on sekin luustolle tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

se kannattaa kanssa muistaa että d-vitamiini tarvii imeytyäkseen rasvaa... suomessa juodaan paljon rasvatonta maitoa ja valitaan mahd vähärasvaisia jugurtteja, juustoja ym. Ei se sitten hyödytä vaikka kuinka on lisätty kalkkia ja d-vitamiinia jos niitä ei saada imeytymään rasvan puuttuessa.

Lainaus:

Maidosta saa kalsiumia paljon, mutta imeytyäkseen elimistöön kalsium tarvitsee riittävästi D-vitamiinia parikseen, vaikkapa kalamaksaöljyn muodossa taikka ainakin kaksi kertaa viikossa pitäsi nauttia kalaruokia. Kannattaa nauttia D-vitamiinia ympäri vuoden, ei siitä haittaa ole, kun noudattaa annostusohjeita. Kun me ihmiset vanhenemme, emme voi välttyä osteoporoosilta. Kaikkien luut haurastuvat enemmän ja vähemmän.

Juuri näin. D3-vitamiini on tärkeä tässäkin asiassa, ainakin 25 mikrogrammaa/vrk.
Suomessa viralliset saantisuositukset ovat vielä alakantissa, mutta niitähän ollaan
nostamassa meilläkin. Kalaa ei jaksa niin paljon syödäkään, että D-vitamiinia tulisi
tarpeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla