Miksi 64-vuotias mieheni hikoilee ankarasti pienessäkin ponnistelussa? Hänellä on diabetes, ja yöuni on ollut katkonainen 10 vuotta fibromyalgian takia. Kilpirauhasen toimintakokeet ovat normaalit. Voisiko se johtua hormoneista? Hän on pudottanut painoaankin 9 kiloa. Mies liikkuisi mielellään, mutta läpimärissä vaatteissa se ei ole mukavaa. Kanssakulkija

Hikoilun tarkoitus on viilentää kehoa. Autonominen, tahdosta riippumaton hermosto säätelee hikirauhasia ja siten hikoilua. Ylenpalttinen hikoilu on merkki siitä, että autonominen hermosto reagoi väärin.

Liikahikoilun aiheuttajien lista on pitkä, ja mukavaa, että olette itse pohtineet syitä. Listalta löytyy miesten vaihdevuodet eli andropaussi, jonka olemassaolosta lääkärit tosin kiistelevät. Mutta siellä ovat myös fibromyalgia ja diabetes. Liikahikoiluun voi siis olla montakin syytä.

Joskus tapaa potilaita, joilla yliaktiivisen rakon hoitoon tarkoitettu lääke on vähentänyt samanaikaista liikahikoilua. Vaikka hikoilun vähentäminen ei olekaan lääkkeen varsinainen käyttösyy, mikään ei kaiketi estä sellaisen harkittua kokeilua, jos muutakaan konstia ei löydy eikä lääkkeen käytölle ole estettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla