Miksi 64-vuotias mieheni hikoilee ankarasti pienessäkin ponnistelussa? Hänellä on diabetes, ja yöuni on ollut katkonainen 10 vuotta fibromyalgian takia. Kilpirauhasen toimintakokeet ovat normaalit. Voisiko se johtua hormoneista? Hän on pudottanut painoaankin 9 kiloa. Mies liikkuisi mielellään, mutta läpimärissä vaatteissa se ei ole mukavaa. Kanssakulkija

Hikoilun tarkoitus on viilentää kehoa. Autonominen, tahdosta riippumaton hermosto säätelee hikirauhasia ja siten hikoilua. Ylenpalttinen hikoilu on merkki siitä, että autonominen hermosto reagoi väärin.

Liikahikoilun aiheuttajien lista on pitkä, ja mukavaa, että olette itse pohtineet syitä. Listalta löytyy miesten vaihdevuodet eli andropaussi, jonka olemassaolosta lääkärit tosin kiistelevät. Mutta siellä ovat myös fibromyalgia ja diabetes. Liikahikoiluun voi siis olla montakin syytä.

Joskus tapaa potilaita, joilla yliaktiivisen rakon hoitoon tarkoitettu lääke on vähentänyt samanaikaista liikahikoilua. Vaikka hikoilun vähentäminen ei olekaan lääkkeen varsinainen käyttösyy, mikään ei kaiketi estä sellaisen harkittua kokeilua, jos muutakaan konstia ei löydy eikä lääkkeen käytölle ole estettä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: