Minulle tulee usein lentokoneessa huono olo. Pyörryttää, oksettaa, hiki kohoaa otsalle. Viimeksi menin pitkälleni ja hengitin paperipussiin, kuten astmalääkärini neuvoi. Vointi paranikin, ja selvisin loppumatkan. Mikä auttaisi?Seuraavaa lentoa odotellessa

Astmalääkärisi neuvo kertoo kohtauksesi syyn. Jokin laukaisee sinussa ahdistuskohtauksen lennolla. Se aiheuttaa kuvaamasi autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toimintahäiriön oireet.

Potilaasta tuntuu, että happi loppuu, vaikkei se sitä tee. Alkaa tiedostamaton liikahengitys, hyperventilaatio. Nyt veren hiilidioksidipitoisuus laskee ja pahentaa oireita sisäisen kalkinpuutteen kautta. Jos hengittää edestakaisin paperipussiin samaa ilmaa, niin hiilidioksiditaso ja kalkkitasapaino korjaantuvat ja ahdistus helpottaa. Eikä pussin tarvitse välttämättä paperia olla.

Miksikö kohtaus iskee? Astmapotilaat saattavat olla muita herkempiä myös ahdistuskohtaukselle, vaikka sellaisen voi kokea kuka hyvänsä. Ehkä jokin tiedostamaton, ikävä kokemus menneisyydestä nousee huomaamatta mieleesi matkustamon suljetussa tilassa?

Niin tai näin, mutta jos lääkettä miettii, niin jokin ahdistusta lievittävä varalääke voisi auttaa. Kohtaus koneessa on sen verran hurja kokemus, että sen ilmaantuminen pelottaa jo etukäteen, vaikka nimimerkkisi sisukkuutta osoittaakin. Miten pääsisit psykologin pakeille?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla