Toivon selkeää tietoa suolan käytöstä. Olen yli 80-vuotias ja minulla on natriuminvajausta. Kun syön pari sillipalaa ja juon lasin vettä, tulee parempi olo. Juonkin vettä paljon, se kuulemma vie suoloja mennessään. Minulla on sepelvaltimotauti. Kiitos

Natrium on elintärkeää ai­neenvaihdunnan toiminnalle. Sen vakava puute johtaa vä­symykseen, lihas- ja aivo-oireisiin. Ruokasuolan sisältämää natriumia saadaan niukkasuolaisestakin ravinnosta yllin kyllin. Natriumin vaje ei siis johdu ravinnosta. Liiallinen natriu­min saanti kohottaa verenpainetta ja siksi vähäsuolaiseen ruokavalioon kannustetaan.

Natriumin vaje voi syntyä kahta tietä. Elimistöön kertyy joko ylen määrin vettä tai suolaa menetetään liikaa, kuten oksennus-ripulitaudissa.
Paljonko juot vettä päivit­täin? Kirjaapa paperille muutaman päivän ajan kaikki, mitä juot ja syöt, ja näytä lista lääkärillesi. Liika vedenjuonti voi olla natriumvajeen syy. 1,5–2 litraa päivässä, ruokineen, olisi hyvä päivittäinen nestemäärä.

Sepelvaltimotautiin voi liittyä sydämen vajaatoimintaa. Vettä kertyy silloin turvotuksena elimistöön. Sekin laimentaa veriplasmaa ja pudottaa natriumarvoa. Silloinkin on tärkeää, että vettä, siis nesteitä, nauttii vain tuon päivittäisen tarpeen, ei ylenpalttisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeetkin saattavat olla syynä. Nesteenpoistolääkkeet lisäävät natriumin menetystä. Masennuslääkkeet ja tietyt epilepsialääkkeet voivat olla lievän vajeen syynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka olosi korjaantuukin sillillä ja vedellä, ei pitkä­aikaista natriumvajetta voi korjata syömällä reilusti suolaa. Täytyy selvittää vajeen syy ja korjata se, jos mahdollista. Lievästä natriumvajeesta (natriumarvo P-Na vähintään 130 mmol/l) ei tarvitse olla huolissaan. Liiallista juomista vain on tällöinkin vältettävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla