Voinko syödä kipulääkkeitä ja Marevania yhtä aikaa?

Nilkassani on kivulias nivelrikko. Minua mietityttää kipu- ja särkylääkkeiden käyttö, kun minun täytyy syödä Marevania veritulppien ehkäisyyn. Voiko parasetamolia käyttää, kuten nyt sitä käytän? Yksi gramma aamulla ja toinen illalla. Sen lisäksi otan yhden Panacodin päivällä. Nimimerkki Maria vuosimallia 1941

Voit aivan hyvin tehdä noin. Parasetamolin päiväannoksesi on 2½ grammaa, joka on turvallinen määrä. Parasetamolin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä sitä on monissa itsehoitovalmisteissa muiden aineiden joukossa. 3 grammaa päivässä, tilapäisesti 4, on turvallisen käytön yläraja.

Parasetamoli ei tavallisesti heiluttele Marevanin hoitotasoa, siis INR-arvoa, mutta poikkeuksiakin on. INR-arvo voi vähän nousta, toisin sanoen Marevanin vaikutus tehostua runsaan ja pitkäaikaisen, mutta silti asianmukaisen parasetamolin käytön myötä. Särkylääkkeet, kuten ibuprofeiini ja aspiriini, ovat puolestaan Marevanin kanssa ongelmallisia, ja yhteiskäyttö onkin kielletty. Syynä on verenvuotoriski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parasetamoli taas on maksamyrkky ylenpalttisesti nautittuna; jo 10 gramman annos voi vaurioittaa maksaa. Myrkytys voi joskus tapahtua vahingossa. Tullaan nauttineeksi useita eri parasetamolivalmisteita yhtä aikaa tai napsitaan
vahvaa parasetamolia päivässä liian tiheään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kivuliaan nivelrikon lääkehoidossa voidaan joutua käyttämään keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä. Panacodin sisältämä kodeiini on juuri tällainen. Toinen yleisesti käytetty on tramadoli. Kaikki eivät näitä lääkkeitä tahdo sietää keskushermostovaikutuksen takia.

Yhtä hyvää konstia ei muuten pidä unohtaa. Se on paikallinen särkylääkevoide. Ne käyvät myös Marevan-potilaalle oikein annosteltuna. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla