Jos haaveilet äkkilähdöstä lomamatkalle, aloita matkavalmistelut rokotuksista. Tässä lista myös muista terveysvinkeistä, joilla varmistat mukavan matkan.  

1. Miten varhain rokotukset on syytä ottaa?

Rokotukset kannattaa ottaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan.
Lisäksi kannattaa ajoissa hoitaa hyvälle tolalle perussairaudet, kuten diabetes tai sydämen vajaatoiminta.
Tutki matkakohteen terveysvaarat: terveyskirjasto.fi > Matkailijan terveysopas.

2. Mitä rokotuksia tarvitsen?

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus ovat matkailijan perusrokotukset. Myös influenssarokotus on syytä olla voimassa.
Muiden rokotusten tarpeellisuus riippuu matkakohteesta. Jos matkustat Filippiineille, kannattaa harkita hepatiitti A- ja -B-rokotteiden, Japanin aivotulehdusrokotteen ja lavantautirokotteen ottamista.
Eri maiden rokotesuositukset rokote.fi.

3. Saanko kaikki tarvittavat rokotukset terveyskeskuksesta?

Terveyskeskusten pitäisi pystyä rokottamaan matkailijat, mutta käytännössä se ei aina onnistu. Matkalle lähtijää neuvotaan käyttämään yksityisiä terveyspalveluita.
Yksityisen palveluyrityksen sairaanhoitaja tekee asiakkaalle terveysriskikartoituksen, jossa selviää, mitä rokotteita olisi syytä ottaa ja mihin asiakkaalla on varaa. Kaikki rokotteet eivät ole halpoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mitkä ovat Kanarian ja Thaimaan terveysriskit?

Mainittavia terveysriskejä näillä alueilla ei ole, ellei itse aiheuta niitä esimerkiksi seksikäyttäytymisellä tai varomattomuudella liikenteessä. Hotellissa yöpyvän turistin suojaksi riittävät perusrokotukset ja hepatiitti A -rokote.
Thaimaan rannikon turistialueilla ei ole vaaraa sairastua malariaan, mutta denguekuumeriski on. Dengueta levittää tietty hyttynen, joka pistää myös päiväsaikaan – siksi hyttysiltä on syytä suojautua huolella.
Malarianestolääkitystä tarvitaan esimerkiksi Afrikan safarille, viidakkoon tai trooppisille maaseuduille vaikkapa vain pariksi yöksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Mitä lääkkeitä voin ottaa matkalle?

Varaa lennolle käsimatkatavaroihin ainakin reseptilääkkeesi ja kaikki ne lääkkeet, joita käytät säännöllisesti. Lääkkeitä olisi hyvä olla mukana ainakin yhdeksi lisäviikoksi, jos kotiinpaluu jostakin syystä viivästyy.
Erityisen tärkeää on muistaa ottaa mukaan oireita lievittävä lääkitys: astmapotilaan avaava inhalaattori, sepelvaltimotautia sairastavan nitrot ja diabeetikon insuliinit. Ihoon pistettävä insuliini pitää säilyttää viileässä.
Ota mukaan myös lääkereseptisi. Saatat joutua näyttämään niitä lentokenttien turvatarkastuksessa.

6. Mitä ikääntyvän matkailijan kannattaa muistaa matkalla?

Perusterveelle ikä ei tuo sen ihmeempiä riskejä matkailuun. Monet terveysriskit, kuten turistiripulin vaara ja tapaturmat, ovat iäkkäillä pienempiä kuin nuorilla.
Iäkkään elimistö säätelee heikommin nestetasapainoa ja kehon lämpöä. Juomaveden riittävästä saannista on pidettävä huolta sekä lennolla että perillä.
Suolta lamaava ripulilääke voi ikäihmiselle aiheuttaa tavallista herkemmin vaikean ummetuksen, joten niitä kannattaa käyttää vain runsaan, mutta kuumeettoman ripulin aikana.
Nukahtamis- ja unilääkkeitä on syytä välttää aikaerorasituksen ehkäisyssä ja hoidossa, ellei ole tottunut niihin.
Jos liikkuminen on hankalaa, varaa hissillinen hotelli.

7. Voiko lennolla saada laskimoveritulpan?

Kyllä. Tukosriski on muita korkeampi sydän- ja verisuonisairauksia potevilla, tupakoivilla ja selvästi ylipainoisilla ihmisillä.

Käytä lentosukkia yli neljän tunnin lennolla ja nouse lennon aikana käytävälle jaloittelemaan kerran pari tunnissa. Vessajonossa keinuttele vartalosi painoa päkiöiltä kantapäille. Siten elvytät jalkojen verenkiertoa.

8. Entä jos sairastun matkan aikana?

Hanki riittävän kattava matkavakuutus. Varsinkin iäkkäillä ihmisillä on usein lääkitystä vaativia perussairauksia, joiden hoitoa monet tavalliset matkavakuutukset eivät korvaa, jos tauti matkalla pahentuu.
EU-maahan matkaavan kannattaa lisäksi tilata Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta. Se on maksuton ja oikeuttaa saamaan matkakohteessa sairauden kannalta välttämättömän hoidon.

Asiantuntijana ylilääkäri Hanna Nohynek, THL. Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehdessä 5/2015

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla