Diabetestutkija ja professori varoittaa unettomuuslääke melatoniinin yllättävistä diabetesriskeistä.

Professori Leif Groop esitteli diabetesepidemian geneettisiä taustoja Kansallisessa Diabetesfoorumissa Helsingissä ja nosti esiin tutkimuksen, jossa MTNR1B-geenin havaittiin heikentävän insuliinineritystä.

– Geenivariantti on tavallinen, se löytyy 30 prosentilta väestöstä. Tutkimus viittaa siihen, että nämä ihmiset ovat riskiryhmää, jos he käyttävät melatoniinia.

Melatoniinia käytetään aikaeroväsymykseen ja unettomuuteen, joka on jo itsessään tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Usein tilanteeseen yhdistyy myös stressi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kannattaa olla varovainen erityisesti, jos perheessä tai suvussa on diabetesta, professori kehoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Diabeteseen lääkehoitoa saavien potilaiden määrä on Suomessa kolminkertaistunut vuodesta 1986. Vaikka sairaus on helpompi ehkäistä kuin hoitaa, pelko on, että elintavat muuttuvat liian hitaasti.

Koko väestön diabetes

Groop kutsuu tyypin 2 diabetesta koko väestön raskausdiabetekseksi. Odottavan äidin elimistössä tapahtuu nimittäin samankaltaisia muutoksia kuin tyypin 2 diabeteksen kehittyessä, mutta siitä huolimatta vain pieni osa naisista lopulta sairastuu raskausdiabetekseen.

Varhaislapsuuden ja geenien merkitystä sairauden synnyssä korostaa myös Helsingin yliopiston professori Johan Eriksson. Erikssonin mukaan riski sairastua varttuneemmalla iällä latautuu elimistöön jo varhaisessa vaiheessa, ja diabetes siirtyy herkimmin äidiltä tyttärelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla