Elokuvat lisäävät itsetuntemusta ja voivat toimia terapian tapaan. Listasimme kuusi syytä, minkä vuoksi elokuvia kannattaa katsoa ympäri vuoden.

1. Lisää itsetuntemusta

Itsestään oppii paljon, kun pohtii, minkälaisia tunteita elokuva aiheuttaa. Vaikka päähenkilö olisi itselle vieraasta maailmasta, häneen voi samaistua elämäntilanteiden kautta. Nuori äiti voi eläytyä Jackie Kennedyn kohtaloon elokuvassa Jackie ja miettiä, millaista olisi menettää oma puoliso.

2. Saa irrottautumaan tavallisesta

Mielemme kaipaa yllätyksiä ja rutiineista irrottautumista. Mitäpä jos valitsisit mustavalkoisen klassikon sijaan scifi- tai zombie-elokuvan? Niissäkin ollaan elämän suurten kysymysten parissa: zombiet kertovat tuntemattomasta uhasta ja tuovat elämään jännitystä. Ja jännitystä on aina hyvä olla!

3. Toimii terapiana

Elämäntilanne määrittelee, millainen elokuva on terapeuttinen. Joku haluaa esimerkiksi sydänsuruissaan katsoa elokuvaa, joka kertoo hylätyksi tulemisesta. Mieltä voi harhauttaa hetkeksi komedialla. On hyvä kuunnella omaa mielialaansa elokuvaa valitessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Elävöittää parisuhdetta

Pitkään yhdessä olleet parit saavat uusia ajatuksia esimerkiksi Ingmar Bergmanin tai Mike Leigh'n leffoista. Niiden jälkeen voi miettiä, onko meidänkin suhteemme tuossa tilanteessa. Romanttisella komedialla tai eroottisella leffalla voi virittää samoja tunnelmia omaan parisuhteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Virkistää ja ilahduttaa

Kulttuurin harrastamisella yhdessä on tutkitusti virkistävä vaikutus. Kannattaa kutsua ystäviä kotiin viettämään elokuvailtaa. Leffasta keskusteleminen voi olla mielenkiintoista, mutta välttämätöntä se ei ole. Jo yhdessä katseleminen tuo mielihyvää.

6. Lapsetkin rakastavat

Miten olisi leffahetki lastenlasten kanssa? Lasten elokuvissa on teemoja, jotka koskettavat aikuisiakin. Esimerkiksi suositussa japanilaisessa Totorossa on monta sukupolvea. Jos haluaa jutella nuorison kanssa heille tärkeistä asioista, kannattaa käydä katsomassa joku teinien suosima uutuusleffa.

Asiantuntijana psykoterapeutti, Leffaterapiaa-kirjan kirjoittaja Mikael Saarinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla