Jos toivot, että saisit pidettyä puheen perhejuhlissa itkuun purskahtamatta, mene lausuntaryhmään. Samalla harjoitat muistiasi.

Lausuntaharrastuksen suosio on säilynyt vuodesta toiseen vakaana ja ryhmiin riittää tulijoita, kertoo lausuntataiteilija ja lausunnan ohjaaja Eilakaija Sippo. Hänen Runo-Elmat-lausuntaryhmänsä kokoontuu joka viikko Helsingin Työväenopistossa.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki harrastajat ovat naisia, suurin osa 50+-vuotiaita. He haluavat käsitellä ja ilmaista omia ajatuksiaan. Monella erityisenä motivaationa on halu kyetä perhejuhlissa lausumaan tai pitämään puhe, kauniisti ja itkuun purskahtamatta.

Mukaan lausuntaryhmään voi tulla puhtaasta uteliaisuudestakin ja kiinnostuksesta kokeilla jotain uutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoa opetteleminen on tärkeä työkalu muistin ylläpitämiseksi. Se myös jännittää useimpia kovasti.

Sippon lausuntaryhmissä lukukauden runoteema valitaan yhdessä. Jokainen etsii itselleen siihen liittyviä runoja; opettaja auttaa runojen valitsemisessa. Tekstejä luetaan ja niistä keskustellaan kokoontumiskerroilla.  Sitten Sippo dramatisoi runoista soljuvan kokonaisuuden lukukauden lopussa pidettävään julkiseen esiintymiseen. Kukin päättää, montako runoa hän haluaa ottaa, yksikin riittää.  Runot esitetään ulkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pikkuhiljaa löytyy sopivia runoja, joissa on kuin minun viestini, kuvailee Runo-Elmoissa jo monta vuotta käynyt Kirsti Aaltonen. Hän on löytänyt omikseen erityisesti murrerunot.

– Eilakaija rohkaisee jokaista ilmaisemaan oman ajatuksensa ja löytämään parhaan itsestään, Irja Ylä-Outinen toteaa.

– Aluksi jännittää mutta me tsempataan toisiamme ja sitten kun löytyy se runo ja pääsee siihen nahkoihin ja paperista eroon, se on vapauttavaa, Hanna Holmberg kuvailee. 

Sippo korostaa omakohtaisuuden tärkeyttä. Kenenkään ei tarvitse eikä pidä lausua runoa, joka ei tunnu omalta.

– Ulkoaoppiminen liittyy keskittymiseen. Jos ei muista, ei ole keskittynyt, mutta keskittymistä voi opetella ja samalla se auttaa muihinkin asioihin keskittymistä, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla