Puhkeaako minulle ajan kanssa muistisairaus? Näin kyselee 72-vuotias epätietoinen. Katso, mitä omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Neurologi passitti minut aivojen magneettikuvaukseen. Sain pariin otteeseen häneltä botuliinipistoksen silmänympäryslihaksen kouristustilaan.

Lääkäri halusi vielä varmistaa, että aivot ovat terveet. Sieltä löytyikin mikroangiopaattisia muutoksia. Mitä ne ovat?

Puhkeaako minulle ajan kanssa muistisairaus?

Nimimerkki Epätietoinen 72 v

Mikroangiopaattisilla muutoksilla tarkoitetaan aivoaineen harventumista, joka johtuu pienten aivoverisuonten verenkiertohäiriöistä. Jos muutoksia on paljon, potilaalla on verenkiertoperäisen muistisairauden oireita. Arki ei hänellä oikein toimi, luonteenpiirteet ovat muuttuneet ja kaikki hidastuu.

Älä nyt säikähdä. Taitaa olla niin, että noita muutoksia sinulla on ollut vain vähän eivätkä ne vaikuta aivojesi toimintaan.

Nyt vain on tärkeä hoitaa hyvin verenkiertohäiriöiden, siis valtimotaudin tunnetut riskitekijät, jos niitä sattuu olemaan. Kohonnut verenpaine, kehnot rasva-arvot ja sokerit, kessuttelu ja tissuttelu. Hoikistuminen voi olla tarpeen, samoin liikunnan lisääminen.

Ja kannattaa tietty syödä fiksusti ruokapyramidin ja lautasmallin, siis kansallisen ravitsemussuosituksen ohjaamana.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: