
Lääkkeettömät keinot korostuvat pian muistisairaiden hoidossa. Liikunta, hyvä ruoka ja arvostus jäävät usein vähälle huomiolle.
Lääkkeettömien keinojen hyödyistä muistisairaiden hoidossa on saatu viime vuosina hyvää näyttöä, jonka toivotaan jatkossa ohjaavan enemmän hoitoa arjessa. Näin kertoo gerontologian dosentti Ulla Eloniemi-Sulkava Lääkäri-lehdessä.
Lehden haastattelussa Eloniemi-Sulkava korostaa, miten tärkeä on hoitohenkilökunnan asennemuutos: liian usein muistisairaan puheet ja käyttäytyminen kuitataan vain sairauden aikaansaamaksi oireiluksi.
– Totta kai muistisairaiden kanssa kommunikoiminen voi olla erittäin hankalaa. Haastava käytös voi kuitenkin olla tärkeä viesti turvattomuuden tunteesta, identiteetin loukkauksesta tai fyysisestä kivusta, Eloniemi-Sulkava kertoo.
Ruotsissa musiikin hyödyntämisestä hoidossa on saatu hyvää näyttöä. Samoin potilaan kanssa muistelemisesta, ulkoilusta, täyteläisestä ravinnosta ja hyvästä seurasta.
– Ruuan ei tarvitse olla vain ravintoaineita, grammoja ja numeroita. Herkullinen ateria kauniisti katettuna ja mukavassa seurassa prantaa kenen tahansa mielialaa ja ruokahalua, Eloranta-Sulkava kertoo.