Millainen sairaus on endometrioosi? Miten sitä yleensä hoidetaan? Kiinnostunut

Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvosolujen sirottumista kohdun ulkopuolelle erikokoisiksi saarekkeiksi. Vatsaonteloon ne päätyvät kuukautisvuodon tihkuessa munatorvien kautta lantionpohjaan. Näinhän tapahtuu liki kaikilla naisilla.

Solujen luulisi siellä kuolevan kuin orpojen ketunpoikien, ja kyllä niin käykin, mutta ei aina. Joillakin naisilla niistä nimittäin jalostuu sitkeähenkisiä räyhäsoluja ja tauti nimeltä endometrioosi.

Noiden muuttuneiden limakalvosolujen olemassaolosta ja vaikutuksesta johtuu, että vatsaonteloon syntyy krooninen tulehdustila. Se tarkoittaa potilaalle kipua, vaikkapa yhdynnässä tai muussa tärinässä. Monesti kivut pahentuvat kuukautisten alla. Endometrioosi voi olla myös lapsettomuuden syy. Taudin varmin toteamiskeino on tähystystutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parantavaa hoitoa ei ole, ellei lasketa iän tuomia tasannevuosia mukaan. Hoidossa tärkeintä on asettaa tavoite. Usein riittää kivun hoito, joskus tarvitaan hedelmällisyyden palauttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka endometrioosisolut ovat kurittomia, ne voivat rauhoittua itsekseen tai hormonihoidoilla. E-pillerit tai hormonikierukka saattaa olla pelastus. Tähystysleikkauksiakin tarvitaan, jos hormonihoidot eivät auta tai jos pesäke on kookas ja sijaitsee vaikkapa munasarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla