Olen 92-vuotias mies. Viime viikkojen aikana olen alkanut tuntea melko voimakasta kipua alaselässä. Se tuntuu kävellessä ja etenkin selkää suoristaessa. Voimistelu ja lenkkeily eivät tunnu auttavan. Asun palvelutalossa, ja täällä monet kävelevät kumarassa, osa rollaattoriin nojaten. Onko tämä minunkin kohtaloni? Mikä tälle on syynä ja miten sitä pitäisi hoitaa? T.A.

Selkärangan nikamien väliset välilevyt alkavat harmittavasti rappeutua aikuis­iällä. Tämä johtaa vuosien myötä selkärangan nivelrikkoon ja jäykistymiseen. Rinta- ja lannerangan välinen kyfoosi eli sivusta kat­soen S-kirjaimen muotoinen luonnollinen mutka tuosta korostuu ja asento käy kumaraksi.

Luen kertomuksestanne kuitenkin hiljattain tapahtuneen muutoksen, ja varsinkin äkillisissä muutoksissa ranka pitää röntgenkuvata. Syynä voi olla nikaman luhistuma, ja jos se löytyy, on syy selvitettävä.

Jos syynä on rappeutuminen, kipulääkitys on räätälöitävä hyväksi. Lääkintävoimistelija voisi laatia teille nivelten ja lihasten huolto-ohjelman, jotta ne saisivat tarpeellista liikettä ja ehkä ryhdinkin säilymään parempana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Niin se on, että ranka liikkumaan vaan nuoresta asti, pysyvät lihakset kunnossa ja tukevat silloin rankaa. Lihaskivun saa asettumaan hyvin pian kipuvoiteilla. Lihasten venyttely on myös äärimmäisen tärkeää.

Terveyskeskus lääkäriltä ei ainakaan apua saa muuta kuin kipulääkkeisiin. Kirjoitti vastahakoisesti lähetteen röntgeniin kommentoiden: " olipa siellä selässä mitä tahansa, sille ei kuitenkaan mitään tehdä".

Kiitos ja näkemiin. Terveisin 3 kertaa viikossa salilla+muuta hyötyliikuntaa:)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla