Olen 73-vuotias nainen ja olen käyttänyt kolmea verenpainelääkettä jo useita vuosia. Verenpaineeni on nyt ollut 132–145/68–84 eli ymmärtääkseni hyvä. Viime aikoina minua on kuitenkin vaivannut se, että kun nousen ylös, minua pyörryttää ja joudun ottamaan tukea. Voisiko tämä johtua verenpainelääkkeiden liian suuresta määrästä?Hutera mummo

Oletuksesi on hyvä: pyörryttäminen pystyyn noustessa on merkki siitä, että aivot jäävät huonolle hapelle verenpaineen laskiessa, ja liiallinen lääkitys on ehkäpä tärkein syy tähän.

Jos sinulla on oma verenpainemittari, mittaa verenpaine ensin istuma-asennossa. Nouse sitten seisomaan ja mittaa verenpaine heti uudestaan. Jos seisoessa verenpaine on alhaisempi ja sinua pyörryttää, on syy selvä, ja kun kerrot tämän lääkärillesi, hän taatusti ilahtuu omatoimisuudestasi.

Verenpainelääkkeitä käyttävien, etenkin vanhempien ihmisten verenpaine on syytä muutenkin mitata säännöllisesti myös seisoma-asennossa, sillä hoidon onnistumisen mittarina käytetään seisoen otettuja painearvoja, jos ne ovat istuen saatuja arvoja matalampia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla