Teepä pikatesti: saatko syötyä kuivan pikkuleivän hörppäämättä välillä juotavaa? Jos et, sinulla on kuiva suu. Onneksi apu löytyy helposti.

1. Suuta kuivaa niin, että kieli tarttuu kitalakeen. Miksi?

Sylkeä ei erity tarpeeksi. Jos näin käy, kieli muuttuu tahmeaksi, puhe kuulostaa kömpelöltä, nieleminen vaikeutuu, makuaisti katoaa ja hengitys alkaa haista happamalta. Kuivan suun limakalvot ovat usein arat, kieltä kirvelee ja suussa maistuu metalli.

2. Mitkä lääkkeet kuivattavat suuta?

Mitä useampi lääke on käytössä, sitä herkemmin suu kuivuu. Jotkut lääkkeet ovat omiaan kuivattamaan suuta yksinäänkin. Tällaisia ovat eräät verenpainelääkkeet, tietyt diabetes-, sydän- ja reumalääkkeet, matkapahoinvointilääkkeet sekä monet vanhan polven masennuslääkkeet.

3. Mihin suu tarvitsee sylkeä?

Sylki huuhtoo suusta ruuantähteitä ja suun terveyttä murentavia mikrobeja. Nielemme syljen mukana päivittäin 2–4 grammaa haitallisia bakteereita ja viruksia, jotka tuhoutuvat ruuansulatuskanavassamme. Ellei sylkeä ole suussa riittävästi, hampaat, suun limakalvot ja ikenet sairastuvat, ja vaaralliset taudinaiheuttajat pääsevät edemmäs elimistöön.

Syljen ansiosta voimme nauttia lempiruuistamme. Syljen entsyymit pilkkovat pureskelemamme ruuan ja liuottavat ravintoaineista makuja, jotka kielen makunystyrät aistivat.

4. Ehkäiseekö sylki hampaiden reikiintymistä?

Syljellä on tärkeä tehtävä hampaiden reikiintymisen estämisessä. Sylki estää suussa jylläävien happojen ja sokerista käymisaineensa saavien kariesbakteereiden haittavaikutuksia.

5. Onko ienverenvuodolla jotakin tekemistä kuivan suun kanssa?

Joskus on. Liian vähäinen syljeneritys heikentää suun bakteeritasapainoa ja seurauksena voi olla ientulehdus. Tulehtuneet ikenet alkavat vuotaa verta.

On vaarallista, jos ientulehdus pääsee kehittymään hampaiden kiinnityskudossairaudeksi nimeltä parodontiitti. Se on salakavala tauti, sillä se ei oireile ienverenvuotoa lukuun ottamatta juuri mitenkään. Jos tauti saa edetä rauhassa, tulehdustila tuhoaa hammasta ympäröiviä kudoksia ja jopa leukaluuta. Hampaat alkavat heilua ja lopulta irrota.  

Tulehdusta aiheuttavat bakteerit pääsevät syventyneestä ientaskusta verenkiertoon ja tulehduttavat esimerkiksi sepelvaltimoja. Suubakteerit voivat näin altistaa sydän- ja aivohalvauksille. 

6. Onko kuivalla suulla ja sammaksella yhteyttä?

Kyllä. Suun sieni eli sammas on useimmiten proteesinkäyttäjän vaiva. Kuiva suu ja proteesit altistavat yhdessä sieni-infektiolle, sillä sylki ei pääse huuhtelemaan proteesin alla olevaa kudosta. Jos suulakea vasten oleva proteesin pinta on karhea tai epätasainen, siihen voi tarttua sientä.

Sienen tunnistaa siitä, että suulakeen, proteesin alle tai kielen pinnalle, ilmaantuu valkoista katetta tai suulaki punertaa. Sieni aiheuttaa suun kirvelyä tai pahaa makua suussa, mutta se voi myös olla oireeton.

Sienen saat kuriin, kun puhdistat proteesin yhtä säntillisesti kuin hampaasi ja hammasvälisi, ja huolehdit suun kostutuksesta. Proteesi kannattaa ottaa yöksi pois suusta, harjata hyvin, kuivata ja asettaa puhtaaseen rasiaan. Älä säilytä proteesiasi vesilasissa.

Myös henkeen vedettävät, kortisonipitoiset astmalääkkeet altistavat suun sienelle. Kurluta jokaisen lääkeannoksen jälkeen suu huolellisesti vedellä.

7. Miten hoidan kuivaa suuta?

Apteekeissa on tarjolla kuivan suun tuotteita. Hanki ainakin vaahtoamatonta hammastahnaa, kokeile päivällä suuhun suihkaistavaa keinosylkeä ja levitä yöksi suun limakalvoille kuivuutta lievittävää kuivan suun geeliä.

Kuivasuinen tarvitsee lisäfluoria, joka kovettaa hampaiden kiillettä ja ehkäisee kuivan suun bakteeriepätasapainon synnyttämiä vaurioita.Juothan riittävästi vettä ja annat hampaillesi reipasta pureskelua vaativaa ruokaa. Vältä alkoholia ja runsasta kahvin ja teen juontia. Ota täysksylitolipurkumi tai -pastillit päivittäiseen käyttöösi aina syötyäsi. Huljuttele tarvittaessa oliivi- tai rypsiöljyä suussasi limakalvojen öljyämiseksi.

Kysy lääkäriltä, olisiko lääkkeissäsi suuta vähemmän kuivattavia vaihtoehtoja.

Tärkeää on, että puhdistat hampaasi huolellisesti aamuin illoin ja lankaat hammasvälit.

8. Milloin kuivasuisen pitää lähteä hammaslääkäriin?

Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat kuivasuiselle a ja o. Kuiva suu on siitä kurja juttu, että hampaat voivat reikiintyä tavallista nopeammin. Kuivasuista vaanii tavallisen karieksen lisäksi tauti nimeltä juurikaries, jossa hampaiden juurenpinta vaurioituu. Juurikariesta potevalla on usein edessään loputon paikkauskierre.

Lähde hammaslääkäriin, jos hampaisiin ilmaantuu reikäkipua tai ikenet vuotavat hampaita harjatessasi toistuvasti verta. Hankaava tai huonosti istuva proteesi sekä pitkään jatkunut paha maku suussa ovat aina hyviä syitä varata vastaanottoaika hammaslääkärille tai suuhygienistille.
 

Asiantuntijana dosentti, erikoishammaslääkäri Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Miksi sylki valuu?

  • Sylkirauhaset tuottavat tavallisesti 0,5–1,5 litraa sylkeä päivässä. Nielemme syljen huomaamattamme, ja siksi liialliselta tuntuva syljeneritys johtuu useimmiten siitä, että nieleminen on vaikeutunut.
  • Nielemisvaikeudet ovat tavallisimmin neurologisten sairauksien perua. Silloin suun normaalit toiminnot ovat heikentyneet. Esimerkiksi aivoinfarktin seurauksena suupieli voi roikkua ja siitä valuu herkästi sylkeä ulos.
  • Lisääntyneen syljenerityksen syitä voivat olla huonosti istuva proteesi, refluksitauti, suun infektio tai jotkut lääkkeet, kuten psyykenlääke klotsapiini tai Parkinson-lääke karbidopa-levodopa. Hoitamalla hyvin alkuperäistä sairautta tai vaivaa saa liiallisen syljenerityksen kuriin.
    Lähteet: www.terveyskirjasto.fi ja www.estiga.com.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju