Lukija on huolissaan verenpainelääkkeen vaikutuksesta: aiheuttavatko pillerit yskää?

Pitäisiköhän mieheni, 66, verenpainelääke vaihtaa? Se on nimeltään Losatrix comp.

Hän nimittäin yskii jatkuvasti ja keuhkot rohisevat. Näin on ollut jo vuosia. Hän kyllä tupakoi pitkään, mutta lopetti jo yli kymmenen vuotta sitten. Luulen että syypää on tämä lääke.

Nimimerkki Vaimo


Kyllähän yskä näyttää haittavaikutuslistassa olevan. Piti oikein tarkistaa, kun ei tuo lääke tavallisesti ketään yskitä.

Keuhkot kannattaa tutkia nyt huolella, kun oireet vihjaavat vahvasti krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Eikä astmakaan ole mahdoton vaihtoehto.

Tupakointihistorian takia keuhkot on syytä kuvatakin, ja jo stetoskoopilla kuuntelu kertoo, ovatko keuhkoputket ahtaalla ja limaiset.

Sitähän keuhkoputkentulehdus tarkoittaa. Puhallustutkimuksilla, etenkin spirometrialla, tutkitaan sitten keuhkojen toimintakykyä tarkemmin.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista. Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: