Kun viini, vilja ja sokeri ovat pois ruokavaliosta, Harmonia-dieetillä voi laihtua jopa kuusi kiloa kuudessa viikossa, lupaa dieetin kehittäjä Mari Aulanko.
Kun viini, vilja ja sokeri ovat pois ruokavaliosta, Harmonia-dieetillä voi laihtua jopa kuusi kiloa kuudessa viikossa, lupaa dieetin kehittäjä Mari Aulanko.

Haluatko laihtua? Yksi tapa on se, että unohtaa viinit, hiilihydraatit ja sokerin. Tämä auttaa varmasti, vakuuttaa Mari Aulanko, joka on uuden Harmonia-ruokavalion takana.

Jotta voi laihtua, pitää luopua jostakin. Ja se ei ole helppoa. Sen vuoksi Mari Aulanko kehottaakin tutustumaan uuteen laihdutusohjelmaan huolellisesti.

– Minä itse annoin itselleni aikaa kuukauden. Tutkin karppaamisohjeita ja valmistin itseäni henkisesti elämänmuutokseen. Määräsin etukäteen päivämäärän, jolloin muutin ruokavaliotani, Mari Aulanko kertoo.

Harmoniaksi nimettyä dieettiään hän tarjoaa muillekin nyt uutuuskirjassaan Skarppaa – Terveydeksi! Näin hän uskaltaa tehdä, sillä tulokset ovat olleet hänen mielestään niin hyviä.

– Refluksitauti ei enää vaivannut, sokeriarvot laskivat, samoin verenpaine. Menieren taudin ja fibromyalgian oireet ovat loppuneet, Mari kertoo.

Kuusi viikkoa, kahdeksan kiloa

Mutta ennen kuin positiiviset tulokset ilmaantuivat, siirryttiin varsinaiseen muutokseen – kuukauden opiskelun ja valmistautumisen jälkeen. Kaksivaiheisessa dieetissä jätetään viini, vilja ja sokeri kokonaan pois viideksi–kuudeksi viikoksi.

– Siiten päästäänkin harmoniaan. Eli ruokavalion vaikutukset alkavat näkyä myös vaa'alla. Naiset pudottavat painoa kuusi–kahdeksan kiloa, miehet ehkä tuplasti tuon määrän.

Mari Alanko sanoo, että harmonia tarkoittaa sitä, että jokainen voi itse päättää sitten, miten jatkaa.

– Kun kakkosvaiheessa hiilihydraatteja syödä korkeintaan 30–40, voi viiden–kuuden viikon jälkeen tuplata tuon annoksen eikä paino nouse. Harmonia-ruokavalion eli hiilihydraattitietoisen – ja gluteeniyliherkille myös gluteenittoman – henkilökohtaisen ruokavalion avulla hyvinvointi lisääntyy, ja normaalipaino löytyy ja pysyy vaivatta, lupaa Mari.

Harmoniaa koko loppuelämä

Skarppaa – Terveydeksi! -kirja syntyi, koska Mari Aulanko halusi perehtyä ruokaan ja ravitsemukseen omien ruokavalintojensa tueksi.

Kirjaa tarvittiin myös sen vuoksi, koska asiantuntijoiden näkemykset terveellisestä ruoasta ovat hänen mielestään ristiriitaisia. 

Marin mukaan ruokaan liittyy paljon sekä luulemista että tiedon vääristelyä ja tosiasioiden salaamista.

– Mitä paremmin olen perehtynyt asioihin, sitä enemmän ihmettelen, miksi rasvojen ja valkuaisaineiden tilalle on suositeltu ja suositellaan niin paljon hiilihydraatteja. Jos virallisten suositusten mukainen vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio toimisi, olisiko ylipaino kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma? kysyy Aulanko.

Skarppaa-Terveydeksi!- kirjan alaotsikossa lukee "vilja-, viini- ja sokeripaastolla Harmoniaan", mutta ruokavaliosta innostuneiden iloksi kirjassa on myös monta reseptiä. Kirjan tekijä on niin vakuuttunut ruokavalionsa muutoksesta, että hän aikoo jatkaa sitä koko ikänsä.

Katso kooste kirjasta täällä.

Skarpata – terästäytyä, ryhdistäytyä

  • Ottaa itse vastuu
  • Valita toisin kuin aiemmin
  • Tehdä pysyvä suunnanmuutos

Harmonia-ruokavalio

  • Yhteensopivuus, sopusointu ihmisen ja hänen ruokansa välillä
  • Tyytyväisyys
  • Hyvinvointi
  • Terveys
    Lähde: Mari Aulanko

Tomaatti on tärkein lykopeenin lähteemme. 

Terveellinen väriaine

Maailman eniten viljelty vihannes sisältää runsaasti lykopeenia. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että runsas lykopeenin saanti voisi hidastaa epäedullisia valtimomuutoksia.

Lisäksi tomaatissa on A- ja C-vitamiineja, folaattia sekä useita kivennäisaineita.

Kestää kuumennusta

Lykopeeni on sitoutunut tuoreessa tomaatissa solurakenteisiin. Kun tomaattia hienonnetaan tai kypsennetään, solurakenteet rikkoutuvat ja lykopeeni pääsee imeytymään elimistöön paremmin. Lykopeeni imeytyykin tuoretta tomaattia paremmin tomaattikastikkeesta, -murskasta ja -pyreestä.

Tiesitkö? Tomaatti säilyttää makunsa parempana huoneenlämmössä kuin jääkaapissa.

Loraus rasvaa sekaan

Tomaattiruokiin kannattaa lorauttaa tilkka rasvaa, vaikkapa oliiviöljyä. Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, ja rasva tehostaa sen imeytymistä.

Värillä ei niin väliä

Tomaattiin mieltyneet italialaiset antoivat tomaatille aikoinaan nimen pomodoro, kultainen omena, koska maahan tuodut ensimmäiset tomaatit olivat kaiketi keltaisia. Lisäksi on olemassa oransseja, vihreitä, ruskeita ja vaaleanpunaisia tomaatteja. Punaisissa tomaattilajikkeissa on eniten lykopeenia, mutta kaikenväriset tomaatit tekevät terveydelle hyvää.

Asiantuntijana yliopistonlehtori Tiina Rissanen, lähteenä myös terveystalo.fi

Helpoin eettinen päätös ruokakaupassa on ostaa lähellä tai ainakin kotimaassa tuotettua ruokaa. Vastuullisuusmerkinnät auttavat valinnoissa.

Tarve toimia oikein ja halu olla hyvä ihminen ovat monelle tärkeitä arvoja, myös ruokaostoksilla.

– Tuntuu hyvältä, kun saa parantaa maailmaa tai edes pienentää kulutuksen haittoja. Hyvä mieli on eettisen kuluttamisen tärkein motiivi, sanoo tietokirjailija ja kuluttajaekonomisti Mari Koistinen.

Eettisiin valintoihin vaikuttavia asioita on paljon eikä aina ole selvää, mikä olisi oikea tapa kuluttaa. Eettisyys merkitsee eri asioita eri tilanteissa eri ihmisille.

Ruokakaupassa arvot punnitaan käytännössä. Jos haluaa esimerkiksi tukea eläinten hyvinvointia, kannattaa rajoittaa lihansyöntiä ja ostaa maitotuotteiden sijaan kaura- ja soijapohjaisia tuotteita. Parempaa harvemmin -periaate on hyvä ohjenuora.

"Kannattaa kysyä kauppiaalta kotimaista hevosenlihaa."

Samalla tulee suojelleeksi ympäristöä, sillä eläinten kasvattaminen rasittaa luontoa.

– Jos mahdollista, kannattaa ostaa lihaa tai kananmunia suoraan tuottajalta, joka pystyy takaamaan eläimille tavanomaista paremmat elinolot. Valitettavasti Suomessa ei vielä ole eläinten hyvinvoinnin arviointijärjestelmää, joka auttaisi valinnoissa, Mari Koistinen toteaa.

Luomutuotannossa on tiettyjä etuja verrattuna tavanomaiseen tuotantoon, mutta sekään ei ole ongelmatonta. Yksi vaihtoehto on syödä riistaa, kuten jäniksiä, lintuja ja hirvieläimiä, mutta niiden liha on usein kallista ja sitä voi olla hankala saada.

– Kannattaa kysyä kauppiaalta kotimaista hevosenlihaa. Hevosia ei Suomessa kasvateta lihaksi, joten ne saavat nauttia tuotantoeläimiä paremmasta kohtelusta.

Sesonkisyöminen on ekoteko

Kasvisten, hedelmien, marjojen, kalan ja viljatuotteiden suhteen pätee sama sääntö: kotimainen on yleensä vastuullisempi valinta.

Mitä lyhyempi tuotantoketju ja mitä lähempää ostajaa ruoka tulee, sitä helpompaa on selvittää ruuan alkuperä, tuottaja ja valmistaja.

– Eettisyydestä voi olla varma, jos kasvattaa itse yrtit, tomaatit tai omenat, Koistinen sanoo.

Verkko helpottaa lähiruuan löytämistä. Esimerkiksi osoitteesta ruokaasuomesta.fi voi hakea lähes sadan tuottajan tuotteita eri puolilta Suomea. Palvelussa tuottajat myyvät lähiruokaa suoraan asiakkailleen, joten välikädet jäävät pois ja tuottaja saa isomman osan tuloista.

Maailman väärennetyin elintarvike on oliiviöljy.

Jos haluaa päästä vähällä vaivalla, riittää kun poimii kaupasta kotimaassa kasvatettuja tai valmistettuja tuotteita ja käyttää kasviksia vaihtelevasti sesongin mukaan.

Kesäaikaan niitä kannattaa nauttia runsaasti. Talvella voi keskittyä sipuliin, kaaleihin sekä juureksiin ja syödä ulkomaisten tuontihedelmien sijaan kotimaisia pakastemarjoja.

– Suomalaisen tuotannon tukeminen on eettistä siksikin, että Suomessa yhteiskunnan rakenne, palkkataso ja lainsäädäntö ovat kunnossa, Mari Koistinen toteaa.

Vertaileminen on vaikeaa

Kaikkia ruoka-aineita ei pystytä Suomessa tuottamaan, ja eettinenkuluttaja joutuu turvautumaan myös ulkomaisiin elintarvikkeisiin. Kun ruoka tulee kaukaa, sen alkuperää on vaikeaa tai jopa mahdotonta selvittää.

– Vertaileminen on vaikeaa. En osaa sanoa, kumpi on eettisempi, espanjalainen vai senegalilainen tomaatti.

Maailmalla tapahtuu paljon ruokahuijauksia. Kiinassa on tehty riisiä muovista ja Italiassa mozzarellaa rahkasta, sitruunahaposta ja jätteiden poltosta saadusta savuaromista.

Maailman väärennetyin elintarvike on oliiviöljy. Sen väärentämiseen löytyy ohjeita jopa netistä. Turvallisinta on kotimainen rypsiöljy.

Vastuullisia elintarvikkeita etsivä saa apua pakkausmerkinnöistä ja sertifikaateista. Esimerkiksi Reilun kaupan merkillä varustettuja tuotteita on tarjolla yli 1 700: kahvia, teetä, kaakaota, suklaata, sokeria, hedelmiä, riisiä, mausteita ja viinejä.

Vastuullisuusmerkinnöissä on eroja sen suhteen, kuinka tiukat vaatimukset tuotteen on täytettävä saadakseen merkinnän. Huijauksiakin mahtuu joukkoon.

– Onneksi esimerkiksi kansalaisjärjestöt tutkivat ja valvovat merkkijärjestelmiä. Tarkimmankin kuluttajan on kuitenkin hyväksyttävä se, ettei mikään tuote ole täydellisen eettinen.

Mitä merkit kertovat?

Muistilista: Näin teet eettisiä valintoja

  1. Vähennä lihansyöntiä. Panosta mieluiten lähellä tuotettuun lihaan. Jos et halua luopua lihasta, hyvä motto on: syö hyvää lihaa, mutta harvemmin.
  2. Maitotuotteiden sijaan ota käyttöön kaura- ja soijapohjaiset tuotteet.
  3. Suosi riistaa, sillä riistaeläimet ovat saaneet elää vapaana metsässä. Voit myös kysyä kauppiaalta kotimaista hevosenlihaa.
  4. Osta suomalaisia kasviksia, hedelmiä, marjoja, viljatuotteita ja kalaa.
  5. Kasvata itse tomaatteja, yrttejä ja muita vihanneksia.
  6. Hanki lähiruokaa netin kautta. Apuna on esimerkiksi ruokaasuomesta.fi.
  7. Hyödynnä sesonkituotteet. Suosi kesällä tuoreita, kotimaisia kasviksia ja marjoja. Talvella kannattaa syödä sipulia, kaalia ja juureksia ja ulkomaisten hedelmien sijaan kotimaisia pakastemarjoja.
  8. Suosi vastuullisia elintarvikkeita, kuten Reilun kaupan tuotteita.

Asiantuntijoina kuluttajaekonomisti Mari Koistinen ja ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.