Voiko yöllinen verenpaineen nousu viitata uniapneaan?

Minua askarruttaa yöllinen korkea verenpaine. Pari tuntia nukkumaan menosta herään kuumaan oloon, ja tuolloin syke on 95 ja paine 139/86. Ylös noustessa syke on alle 80, mutta paine 165/100.

Illalla paine on hyvä, luokkaa 134/80. Onko tämä uniapneaa? Vai seurausta 20 vuotta sitten hoidetusta rintasyövästä ja sen hormonihoidoista?

Nimimerkki Nainen 63 vee

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verenpaineella on normaalistikin tietty vuorokausivaihtelu. Yöllä paine laskee,
herätessä nousee joskus reippaastikin, ja päivän mittaan se vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uniapnea on stressitila, ja se nostaa verenpainetta. Sen jo tiesitkin.  Hengityskatkosten ja hapen­puutejaksojen värittämä yöuni ei tällöin virkistä, pää on sumuinen ja vireystila huono puhumattakaan monista mahdollisista fyysisistä oireista. Valtaosa uniapneapotilaista kuorsaa ja korahtelee. Puolisothan ne tavallisesti patistavat siippansa lääkäriin.

Uniapnea on tärkeä tunnistaa, jotta hoito osuisi kohdalleen. Jos sinulla on uniapnean oireita, niin on tarpeen tehdä yön aikainen rekisteröinti, suppea unipolygrafia.

Laitteita taitaa olla useimmissa terveyskeskuksissa. Mitä vaihde­vuosien kuumiin aaltoihin tulee, niin voivathan nekin tietty herätellä joskus jopa 20 vuoden päästäkin munasarjojen toiminnan loppumisesta. Jos uniapneaa ei todeta, ei varmaan olisi huono idea käydä siellä omalla gynekologilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla