Eipä hätää, vaikka mökillä iskee päänsärky, itikat kiusaavat tai vatsa vaivaa. Pellon pientareelta tai mökin nurkalta löytyy apu.

Siankärsämö avittaa ruuansulatusta

Siankärsämö sisältää karvasaineita, jotka parantavat ruoansulatusta, sekä eteerisiä öljyjä, jotka torjuvat tulehdusta ja sienitauteja. Sen parkkiaineet laukaisevat kouristuksia ja vähentävät kaasun muodostumista.

Ripulin ja hiivatulehduksen ohella siankärsämöteellä ja -uutteella on hoidettu verenkiertovaivoja kuten suonikohjuja ja peräpukamia. Limaa irrottava siankärsämö sopii myös yskänrohdoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kamomilla tuo unen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonnon yleislääke on myös kamomilla, joka rauhoittaa hermoja, vatsaa, suolistoa ja ihotulehduksia. Moni juo iltaisin kamomillateetä, sillä se edistää unen tuloa ja lievittää stressiä.

Kamomillan eteeriset öljyt ehkäisevät tulehdusta ja parantavat vahingoittunutta kudosta, joten kamomillalla voi hoitaa iho- ja ientulehduksia. Kamomilla sisältää myös kuumetta alentavaa ja kipua lievittävää salisyylihappoa sekä kouristuksia laukaisevaa apigeniini-glykosidia, joten se sopii sekä vilustumisoireiden että vatsataudin ensiavuksi.

Ulkoisesti kamomilla hoitaa haavoja, ihotulehduksia, itikanpuremia, auringon polttamaa ihoa ja peräpukamia.

Väsyneet silmätkin voi virkistää hautomalla niitä kamomillateepussilla.

Purskuttele yrttejä myös suussa – katso uudet vinkit

Mesiangervo lievittää kipua

Rantaniityillä ja ojanvarsissa viihtyvä mesiangervo on luonnon oma kipulääke, jonka lehdet sisältävät salisyylihappoa eli aspiriinia ilman asetyylia.

Mesiangervosta haudutettu tee lievittää kipua ja kuumetta. Perinteisesti mesiangervoteellä on hoidettu vilustumisvaivoja sekä kihti- ja reumatismikipuja.
Mesiangervon kukinnoista haudutettu tee edistää hien ja virtsan eritystä eli se helpottaa helteen aiheuttamaa turvotusta.

Ulkoisesti mesiangervoa on käytetty märkivien haavojen hauteena ja palohaavojen sekä kipeiden nivelien hoidossa.

Huomaa tämä! Voimakasta mesiangervoa ei suositella säännölliseen käyttöön eikä raskauden aikana, lapsille tai astmaatikoille.

Piharatamo hoitaa haavaa

Joka pihan ratamo on monelle lapsuudesta tuttu lääkitsijä: nokkosenpolttamia ja haavoja on aina hoidettu peittämällä ne murskatulla piharatamon lehdellä. Ratamon lehtineste sisältää allantoiinia ja aukubosidi-glukosideja, jotka tuhoavat bakteereja ja tehostavat ihosolujen muodostumista. Murskattu ratamonlehti hoitaakin paitsi nokkosenpolttamat ja haavat myös kutisevat itikanpistot, finnit ja ärsytysihottumat.

Piharatamon lehdistä haudutetulla teellä voi hoitaa vatsavaivoja. Ratamon kypsät siemenetkin kannattaa kerätä talteen, sillä ne toimivat ulostuslääkkeenä.

Nokkonen tasoittaa turvotusta

Rohtona nokkosella voi hoitaa erityisesti ruoansulatusvaivoja ja ummetusta. Se lisää virtsan eritystä eli helpottaa helteen aiheuttamaa turvotusta ja virtsatievaivoja. Limaa irrottavana kasvina nokkonen hoitaa myös nuhaa ja yskää. Saksassa sitä suositellaan reumaattisten vaivojen tukihoidoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla